- Større fare for svineinfluensa

Etter at en spiller fra Kenya fikk påvist svineinfluensa på Norway Cup mener fylkeslegen at faren for at flere er smittet har økt betraktelig.

Fylkeslege Petter Schou
Foto: Morten Holm / Scanpix

- Men faren hadde vært større om han hadde hatt mer nærkontakt med flere ved å ligge i gymsal, spille kamper og score mål og bli omfavnet og slike ting, sier fylkeslege i Oslo og Akershus Petter Schou til NRK Østlandssendingen.

Fem stykker på Norway Cup har blitt testet for H1N1 influensa-viruset, men så langt har bare ett tilfelle blitt påvist.

Les: Svineinfluensa på Norway Cup

Mandag sa Schou til Dagsavisen at det kan bli aktuelt å stenge cupen dersom svineinfluensaen begynner å bre om seg, men så langt mener han situasjonen fremdeles er under kontroll.

- Bekymringsfullt

- Et utbrudd så tidlig i Norway Cup, hva tenker du om det?

- Det er selvfølgelig bekymringsfullt for turneringen. Men det er jo bare ett enkelt tilfelle, og det er ingen dramatikk, sier Schou.

Kampene kommer til å gå som vanlig, det er ikke lagt restriksjoner fra noens side. Det er løpende kontakt mellom arrangøren, Oslo kommune og helsedirektoratet.

Tre-fem dager

Inkubasjonstiden for svineinfluensa er omlag tre dager.

- Den er ganske rask, og du er bare smittefarlig fra du får symptomer. Fra du føler deg dårlig og da i maks syv dager. Sykdommen kommer ganske fort, slik at hvis du først føler deg dårlig og får en skikkelig influensa så går det i løpet av få timer som regel, opplyser fylkeslegen.

Etter en og halv dags sykdom skal den smittede gutten ha følt seg så bra at han hadde lyst til å spille kampene med laget sitt, Mathare United. Det ville derimot ikke ledelsen på Norway Cup tillate.