- Regjeringen skaper fordommer

Norsk organisasjon for asylsøkere mener regjeringen bidrar til å skape fordommer mot asylsøkere, og vil ha holdningsendrende tiltak.

Regjeringen endrer ikke politikken.

Innvandrerkvinner.

Illustrasjonsfoto

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Justisdepartementet vil ikke endre politikken overfor asylsøkere.

I går fortalte Østlandssendingen at tall fra SSB viser at nesten halvparten av befolkningen i Oslo og Akershus ønsker at det skal bli vanskeligere å få oppholdstillatelse i Norge.

LES: - Bør bli vanskeligere å få opphold

Generalsekretær i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, mener regjeringen er med på å skape et feil bilde av asylsøkere gjennom sin asylpolitikk.

– Der mener jeg at denne stadige fokuseringen på at ytterligere innstramming er nødvendig, og at det er nødvendig med ytterligere tiltak, den bidrar til å skape det inntrykket at det må gjøres noe.

Avviser kritikk

Statssekretær Pål Lønseth avviser kritikken og mener derimot at den innstrammede politikken øker folks tiltro til asylinstituttet.

– Vi må bevare legitimiteten og oppslutningen til asylinstituttet for å kunne ta vare på de som har et beskyttelsesbehov.

– Og jeg opplever denne undersøkelsen sånn at det vil folket også. De er opptatt av at det er de som har beskyttelsesbehov som vi skal ta vare på, og de som ikke har det de må returnere. Og det er fullt ut i samsvar med regjeringen politikk, sier Lønseth.

Skaper fordommer

Flere personer på gata i Oslo, som NRK snakket med i går, mente at regjeringen bør bli strengere når det kommer til å la flyktninger og asylsøkere bli i landet.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at av de spurte i Oslo og Akershus er omlag 10 prosent færre enn før fornøyd med dagens asylpolitikk. Samtidig ønsker flere innstramming.

Austenå mener regjeringen bidrar til denne holdningen blandt befolkningen, og etterlyser holdningsendrende tiltak.

– Den holdningen fra justisdepartementet bidrar til å bygge opp fordommer hos folk om at asylsøkere er en veldig stor og dramatisk gruppe. Det er de ikke, i veldig mange kommuner og veldig mange steder opplever de tvert imot at de er en ressurs, sier Austenå.

Ikke bekymret

Statssekretær Lønseth ser ikke noe galt befolkningens holdninger, og ser positivt på SSB-tallene.

– Omtrent halvparten syns vi ligger på et riktig nivå sånn at dette opplever jeg å være en del av en løpende politisk debatt.

– Og jeg tror at når det er såpass stor andel som mener vi ligger på et riktig nivå så er også det et utrykk for at mange er fornøyd med regjeringens politikk, sier Lønseth.