Hopp til innhold

- Politiet skjuler ulovligheter

De hemmelige dokumentene i Munch-etterforskningen kan skjule ulovlige metoder, tror advokat Sverre Næss.

Skrik og Madonna
Foto: Munch-museet, Munch-museet / Richard Jeffries / handout / Scanpix

Borgarting lagmannsrett startet onsdag jobben med å vurdere fortsatt hemmelighold av sentrale dokumenter i etterforskningen av Munch-ranet i 2004.

Det er advokatene Sverre Næss og Morten Furuholmen som representerer to av de dømte etter ranet, som har begjært innsyn i dokumentene.

- Jeg tror de ikke vil legge fram dokumentene fordi de vil skjule dårlig politiarbeid eller at det ikke skal avdekkes personer som kan ha fått fritt leide for å vise hvor Skrik og Madonna lå, sier Sverre Næss til NTB.

Han tror politiet har vært så oppsatt på å få tilbake de stjålne Munch-bildene at de kan ha tråkket over en rekke begrensninger i straffeprosessloven.

Taus påtalemyndighet

Politiet og påtalemyndigheten har vært motvillige til å legge fram materialet for advokatene som på nytt skal forsvare de tiltalte i ankesaken etter Munch-ranet.

Også justisminister Knut Storberget er blandet inn i floken som vekker politisk oppsikt.

Flere partier på Stortinget etterlyser statsrådens redegjørelse i saken. Også regjeringspartiet SV har meldt seg på banen.

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo ba onsdag om oppklaring, men fra Riksadvokaten, som han mener har et ansvar for å rydde opp, skriver Nettavisen.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ville tirsdag ikke si noe om dokumentenes innhold eller om noen hadde fått en form for belønning for å ha brakt bildene tilbake til eierne som er Oslo kommune.

Spørsmålet om hvilke politiopplysninger fra tilbakeføringen av bildene som forsvarerne i Munch-saken skal få tilgang til, behandles for tiden av Borgarting lagmannsrett.

Påtalemyndigheten avventer domstolens avgjørelse, skrev Busch i sin pressemelding.

- En parodi

Avgjørelsen om en mulig frigivelse av dokumentene fra lagmannsretten kan ikke ventes før neste uke var beskjeden Næss fikk onsdag.

Han er spent på utfallet.

Avhengig av hvilke opplysninger som ligger i materialet, vil ikke advokaten utelukke at han ber lagmannsretten om å oppheve dommen som Oslo tingrett avsa mot seks tiltalte etter Munch-ranet i fjor vår.

- Dette er opplysninger som klart er relevante for hele Munch-saken. Framleggelsen av dokumenter i denne saken har vært en parodi helt siden behandlingen i tingretten, sier Næss.

Forsvarerne har ikke hatt noen kontroll med hva politiet har foretatt seg under etterforskningen av saken.

- Derfor vet de heller ikke om personer som skulle sittet på tiltalebenken sammen med de seks som møtte i tingretten, er sluppet unna reaksjoner fra påtalemyndigheten, sier Næss