Normal

- Overhodet ikke skyldig

På samtlige av beskyldningene om terrorvirksomhet svarte Arfan Q. Bhatti «overhodet ikke» da rettssaken mot ham startet mandag morgen.

Arfan Bhatti
Foto: Østlandssendingen / NRK

Med fast røst svarte 30-åringen da tingrettsdommer Kim Heger leste opp tiltalen mandag morgen. På samtlige av spørsmålene som berørte terrorplanlegging eller terrorvirksomhet svarte Bhatti «overhodet ikke» på spørsmål om han erkjente straffskyld.

Arfan Q. Bhattis forsvarer, John Christian Elden, sa i retten i dag at påtalemyndighetene, til tross for omfattende spaning, ikke har klart å knytte Bhatti til noe terrornettverk.

- Det er ikke noe i denne saken gjennom bevistilbudet. Det er ikke noe gjennom de tre månedene med granskning av Bhattis sjel, nyrer og lever som setter ham i forbindelse med noen grupperinger, personer, steder, eller organisasjoner utenfor kongerike, som er det man generelt ville kalle terrorister eller terroristgrupperinger, sa John Christian Elden i retten i dag.

Erkjente delvis straffskyld

Overraskende erkjente han imidlertid straffskyld for å ha skutt 17 kuler mot en tidligere topp i finanspyramiden T5PC.

Før retten ble satt sa advokat og forsvarer Arild Holden at Bhatti nekter skyld for det meste av den omfangsrike tiltalen som er tatt ut.

Se video: Direkte fra Oslo tingrett

Se også: Dette er saken

Rettssak utsatt

Det var stort sikkerhetsoppbud da dørene åpnet i Norges største terrorrettssak klokken 09:30 mandag morgen. Arfan Q. Bhatti entret rettssalen smilende i lusekofte.

I tillegg til tiltalen som omfatter skudd mot synagogen i Oslo, er Bhatti og tiltalte nummer tre tiltalt for å planlagt terrorangrep mot USAs og Israels ambassade med den hensikt å skape frykt i befolkningen.Bhatti selv er også tiltalt for drapsforsøk mot fem personer.

- Terrortiltalen bygger på løsprat, mener forsvarerne til de tiltalte.

Les også: - Terrortiltalen bygger på løsprat

Rettssaken skulle begynne klokken 09:00, men ble utsatt fordi fangetransporten fra fenglset var forsinket

Verken Bhatti eller tiltalt nummer to, en 29-år gammel mann av tyrkisk opprinnelse, møtte dermed opp før klokken var 08:30.

Les også: - Alvorlig terrortiltale for Bhatti

Over 80 vitner

Nå er retten er satt i den omfattende rettssaken, som vil foregå frem til i midten av juni.

Det er kun gitt tillatelse til å filme aktors innledningsforedrag og forsvarenes fremlegg.

Det er et omfattende vitnegalleri i saken. Om tre ukers tid vil hele 80 personer vitne i Norges hittil største terrorrettssak.

Vitnene er mennesker som Bhatti blant annet har hatt kontakt med over telefon. I tillegg er det vitner som man regner med har levert våpen til Bhatti. Vi har også vitner som tilhører det såkalte torpedomiljøet.En god venn av Bhatti, som også er en god venn av David Tosca skal også vitne.

Stor mediainteresse

Det er stor interesse for saken blant media og andre tilhørere. Det er første gang noen er tiltalt for å ha inngått forbund for å begå terror.

Aktor har nå startet sitt innledningsforedrag. Her tegnes hovedlinjene i grunnlaget for tiltalen.

- Når du føler du blir urettferdig behandlet gir det næring til hat, sa Arfan Q. Bhatti til NRK i november i fjor.

Se også: - Isolasjonen tar hardt på