Hopp til innhold

- Oslo sentrum blir som Manhattan

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) slår alarm frykter Oslo sentrum snart blir som Manhattan i New York der bare de rikeste har råd til å bo.

Manhatten og Oslo skyline

Boligbyggingen i Oslo står ikke i forhold til tilstrømningen til hovedstaden. Byrådsleder Stian Berger Røsland frykter Oslo vil bli som Manhatten, der folk kommer for å jobbe, men ingen har råd til å bo.

Foto: Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Boligbyggingen i Oslo står ikke i forhold til tilstrømningen til hovedstaden.

En selveierleilighet i Oslo er blitt nesten 3.000 kroner dyrere per kvadratmeter siden nyttår, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Hva syns du om saken? Diskuter nederst i artikkelen!

100.000 per kvadratmeter

Prisen per kvadratmeter for en blokkleilighet i hovedstaden er nå i snitt 45.818 kroner.

– Innen 2025 vil kvadratmeterprisen innenfor Ring 3 nå opp i 100.000 kroner, sier Erling Dokk Holm, forsker ved Markedshøyskolen og Institutt for urbanisme og landskap på Arkitekthøgskolen i Oslo, til VG.

– I deler av Oslos risikerer vi nok å se slike priser, men på langt nær som snitt for alle boliger innenfor Ring 3, mener leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer.

Artikkelen fortsetter under bildet

Stian Berger Røsland på taket av Oslo rådhus

Byrådsleder Stian Berger Røsland er bekymret for de høye boligprisene i hovedstaden.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Klassedelt miljø

Stian Berger Røsland (H) er bekymret for langtidsvirkningen på boligprisene hvis byen fortsatt vokser med 12 000 til 16 000 innbyggere i året, mens det bare bygges 1200 til 1300 nye boliger.

– Da vil vi ende opp med en helt annen by enn den vi har nå. Det blir som Manhattan, der folk kommer for å jobbe, men hvor bare de rikeste har råd til å bo, sier Røsland.

Forskeren er enig.

– Miljøene vil bli mer klassedelte ved at det er bare øvre middelklasse og oppover som vil ha råd til å kjøpe eller bli boende, sier Dokk Holm, som ikke tror det er mulig å stanse utviklingen så lenge det meste av boligmassen er eid av private.

– Det måtte i så fall være gjennom prisregulering av boligmarkedet, men det har jeg ingen tro på.

I løpet av de neste 20 årene er det ventet at Oslos innbyggertall vil øke med 200.000.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.