- Motarbeider de reisende

Pendlerne og politikere i Akershus er skuffet over at planlagt forbedring i kollektivtrafikken utsettes nok en gang.

Stortinget

Jan Tore Sanne, Høyre, liker ikke at Samferdselsdepartementet utsetter det nye takst- og sonesystemet nok en gang.

Foto: Arkivfoto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

I et felles opplegg med Oslo skulle dagens billett- og sonesystem med 88 takstsoner i Akershus skulle reduseres til tre. Det skulle bli enklere og billigere å reise kollektivt på kryss og tvers av fylkesgrensen, men nok en gang må passasjerene vente.

Nestleiar i Høgre, Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner.

Foto: NRK

NSB og Samferdselsdepartementet mener de billige togtakstene skaper urettferdig store prisforskjeller til fylkene rundt, og nå må kart og priser vurderes på nytt.

Utsettelsen provoserer stortingsrepresentant for Høyre Jan Tore Sanner.

- Jeg blir oppgitt over så mye motvilje fra departementet. Det er ikke rart at kollektivtransporten sliter når både departementspolitikere og NSB selv motarbeider gode forslager og løsninger, sier Sanner.

- Realistiske planer

I samferdselsdepartementet prøver man å vinkle utsettelsen til noe positivt. For selv om det må lages et nytt takst- og sonesystem med reduserte priser, så blir det tross alt noe av denne reformen.

Lars Erik Bartnes

Lars Erik Bartnes.

Foto: Senterpartiet

- Nå er vi inne i et konstruktivt og realistisk spor, som vi mener skal være håndterbart for begge parter, sier statssekretær i samferdselsdepartementet, Lars Erik Bartnes.

Uvisst når det nye systemet er klart

Han har også en nyhet som sukrer pillen for skuffede akershuspolitikerne. De skal få lov til å bruke 50 millioner kroner fra bomringen til å senke billettprisene.

Denne håndstrekningen demonstrerer at rødgrønn vilje til å satse på miljøvennlig kollektivtrafikk, mener Bartnes. Men fortsatt er det uklart når passasjerene får nyte godt av billigere billetter og ny sonestruktur.

Oppvask på Stortinget

Jan Tore Sanner skal ta saken opp i Stortinget. Det er lite ønskelig med nye forsinkelser.

- Dette er en sak det borgerlige flertallet i Akershus har hatt på planen i flere år og nå må vi finne en løsning. Vi kan rett og slett ikke leve med at departementet motarbeider de reisendes interesser på denne måten, sier Sanner.