- Må vise respekt for velgerne

Dersom det borgerlige flertallet i Oslo tar det ansvaret de har i forhold til velgerne, blir det borgerlig ordfører i Oslo, sier byrådsleder Erling Lae (H).

Rune Gerhardsen og Erling Lae
Foto: NRK

Lae var tydelig preget av alvoret i situasjonen da han fredag morgen ankom Høyres Hus i Oslo for å drøfte sammenbruddet i forhandlingene mellom de fire borgerlige partiene i bystyret.

Forhandlingene mellom de borgerlige partiene brøt sammen onsdag da KrF og Frps bystyregrupper sa nei til en framforhandlet avtale som skulle legge grunnlaget for et samarbeid på borgerlig side i hovedstaden.

Trekker seg fra avtale

Venstre til venstre?

Vil drøfte med forhandlingsutvalget

- Vi må bare ta til etterretning at Frps bystyregruppe ikke ville godta et forhandlingsresultat som ville gitt dem sikkerhet i byrådet. Jeg vil nå drøfte situasjonen som er oppstått med forhandlingsutvalget i Oslo Høyre, sier Lae til NTB.

- Kan situasjonen som er oppstått resultere i at Oslo nå får en ordfører fra Arbeiderpartiet?

- Alt er teoretisk mulig, men det er borgerlig flertall i bystyret. Hvis det borgerlige flertallet tar det ansvaret de har i forhold til velgerne, så blir det borgerlig ordfører, sier Lae.

Bård Folke Fredriksen
Foto: NRK

- Ta hensyn til velgerne

Gruppeleder for Høyre Bård Folke Fredriksen ber nå partiene om å ta hensyn til at flertallet av velgerne har ønsket borgerlig styre i Oslo.

- Alle partiene har nå et ansvar for at det kommer en slik avklaring. Og alle de ikke-sosialistiske partiene har et ansvar for at vi respekterer det valget velgerne gjorde 10.september som gav et klart ikke-sosialistisk flertall i Oslo bystyre, sier Fredriksen.

- Synes du det er utidig om Ap og SV vil gå i samtaler med Venstre om et samarbeid?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Fredriksen.