NRK Meny
Normal

- Lite gjennomtenkt om engler

Märthas omgang med engler er lettvint og ureflektert, mener teologiprofessor Jone Salomonsen.

Prinsesse Märtha Louise
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Det blir litt for lettvint å bare ta et kurs på Holistisk Akademi. Jeg savner en ordentlig tolkning av hva engler er, sier professor i teologi ved universitet i Oslo, Jone Salomonsen.

Hierarkisk engleunivers

Prinsesse Märtha Louises planer om å starte en engleskole i Oslo har ikke gått upåaktet hen.

Teologiprofessor Jone Salomonsen er ekspert på blant annet feministisk teologi og nyreligiøsitet.

Hun tror ikke folk forstår hva prinsessen mener når hun sier hun skal hjelpe folk å komme i kontakt med engler.

Hør hele intervjuet med henne her!

Jone Salomonsen
Foto: Universitetet i Oslo

- Jeg klarer ikke å tenke på engler uten å se for meg hele dette kjønnede universet hvor det er hierarkier fra Gud på toppen og helt ned i bånn. Englene er fine i fortellinger, men jeg mister litt grepet hvis ingen sier noe mer intelligent om dem enn det jeg har hørt til nå, sier hun.

Uforståelig

Salomonsen mener den tradisjonelle engelen som Märthas skole omtaler ikke er særlig nyskapende.

- Hun må gjerne snakk om engler, men da må hun si noe nytt om dem. Slik det er nå forstår jeg ikke hvorfor hun bruker englespråket når det er så fremmedgjørende, sier Salomonsen.

- Nyreligiøsiteten som Märthas skole er en del av er jo en protest mot vestlig tradisjon med sine mange hierarkier og mannsdominans, men engleuniverset er jo like hierarkisk som som det man protesterer mot, sier hun.

Burde skaffe rådgivere

Salomonsen karakteriserer Märthas nyreligiøsitet i New-Age tadisjonen som "lyserosa" og lettvint. Hun mener prinsessen snarest burde ta seg en prat med folk fra kirken, som vet hva de snakker om:

- Med den rollen hun har som prinsesse burde hun ha rådført seg med folk som er opptatt av å forandre og utvikle vår symbolbruk, sier Salomonsen.

- Hun burde diskutere med folk som har mer kunnskap om tradisjonell teologi og som har øvelse i kritikk. Selvkritikk er jo mangelvare innenfor New-Age bevegelsen, sier hun.