NRK Meny
Normal

- Legg Munch-museet til Ekebergåsen

Kristelig Folkepartis ordførerkandidat i Oslo, Aud Kvalbein, vil legge Munch-museet nærmere der Munch malte Skrik, ved Ekebergåsen. Håpløst forslag, mener Venstre.

Skrik

Edvard Munch malte Skrik fra et utsiktspunkt i Ekebergåsen i 1893. KrF vil legge Munchmuseet nærmere der maleriet ble laget.

Foto: Sidsel de Jong / SCANPIX

Krangelen om hvor et nytt Munch-museum skal bygges, fortsetter å vokse.

Kristelig Folkeparti kommer nemlig nå med sitt eget forslag, som blir det fjerde i rekken.

Historisk interessant område

Partiet ønsker at museet legges i Gamlebyen, i nærheten av Ekebergskogen og stedet der Munch malte Skrik.

– Da kunne man få guidede turer dit opp og gjøre noe ut av dette stedet. Det er en fantastisk del av byen vår som vi har brukt litt for lite, sier KrFs ordførerkandidat i Oslo, Aud Kvalbein.

Hun mener denne delen av byen har historisk interesse ikke bare for den norske befolkningen, men også turister.

Les også: Omstridte saker kan bli utsatt

Aud Kvalbein

KrFs ordførerkandidat i Oslo, Aud Kvalbein.

Foto: KrF

Ønsker å utrede flere lokaliseringer

– KrF har stemt for ulike alternativer tidligere, vi har vært veldig konstruktive, men det har ikke blitt flertall og da mener vi at det må bli en ny lokaliseringsdebatt, sier Kvalbein.

KrF har i bystyret stemt for at Munchmuseet skulle plasseres på Vestbanen (i 2002 og 2005) og Bjørvika (i 2008). Da saken var oppe i 2009, var KrF mot Lambda-bygget, men for lokalisering i Bjørvika. KrF er fremdeles for Bjørvika, men mot Lambda.

Kvalbein mener at man ikke må låse alternativet, men utrede flere lokaliseringer enn Høyres planer om Lambda i Bjørvika, FrPs forslag om Nasjonalgalleriet eller SV og Arbeiderpartiets forslag om å la museet bli liggende på Tøyen.

– Håpløst forslag

Gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre, Ola Elvestuen, mener KrFs forslag er håpløst.

– Det er ingen mulighet for at dette forslaget får flertall. Nå må vi holde en stødig debatt om forslaget som foreligger, sier han.

– Venstre holder fast ved at vi trenger å få i havn en reguleringsplan i Bjørvika. Munchsamlingen er en av verdens viktigste kunstsamlinger og det er et behov for et nytt kunstmuseum, sier Elvestuen.

Elvestuen mener FrP har sådd usikkerhet rundt dette og at KrF nå bare skaper mer kaos i debatten. Han mener alternativet til Bjøvika er ikke-eksisterende.

– Her står det mellom å gjennomføre i Bjørvika, eller ingenting.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen (V) mener KrF skaper mer kaos i Munch-debatten.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Gi Lambda-tomta til studenter

Rødts førstekandidat i Oslo, Bjørnar Moxnes, støtter Elvestuen i at Kvalbeins forslag er dårlig, men har en helt annen plan for Lambda-tomta enn Venstre.

Rødt ønsker å bygge studentboliger på tomta.

– Med over 4000 studenter i boligkø og en dekningsgrad på studentboliger på skarve 13,8 % er det klart at Oslo må gjøre mer for studentene sine, sier Moxnes.

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes (Rødt) vil gi Lambda-tomta til studenter.

– Bystyret har allerede vedtatt å bygge studentboliger ved det nye Deichmann-biblioteket i Bjørvika. Studentboliger på Lambda-tomta vil være en flott oppfølging, mener Moxnes.

Rødt vil ha Munch-museum på Tøyen, der museet ligger i dag.

Les også: