NRK Meny
Normal

- La bønda få komme til Fornebu

Som eneste politiske parti rykker Rødt ut og krever at frustrerte bønder må få lov til å tute på Fornebu på finaledagen for Melodi grand prix.

Didrik Solli Tangen og traktor

Rødt krever at frustrerte bønder må få lov til å tute på Fornebu på finaledagen for Melodi grand prix.

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix) og Helge Hundeide (NRK)

– Vi i Rødt mener storsamfunnet må strekke seg langt for å la grupper eller enkeltpersoner få ytre seg, sier leder for Rødt i Akershus Anders Hamre Sveen.

Han innrømmer at det kan by på praktiske utfordringer å la tusenvis av bønder markere sin misnøye på Fornebu - samtidig med Meldodi Grand Prix-finalen, men sier at dette må løses gjennom dialog mellom arrangør og demonstranter.

Rødt-lederen sier han støtter bøndenes kamp for bedre betingelser, og sier at han godt kunne tenke seg å delta på en eventuell markering under Eurovision Song Contest 29. mai.

– Men det er landsmøte i Rødt den samme helga, så det kan by på praktiske vanskeligheter.

Debatten raser

Både på NRK.no og Nationen.no har diskusjonen gått høyt etter at NRK Østlandssendingen torsdag avslørte trønder-bøndenes planer. Saken har skapt voldsomme reaksjoner i flere medier.

Sør-Trøndelag Bondelag ønsker å stå utenfor Telenor Arena mellom klokken 12.00 og klokken 18.00 på finaledagen 29 mai.

Demonstrasjonen skal rette seg mot norske politikere som de regner kommer for å overvære finalen. Bondelaget tror demonstrasjonen kan få støtte fra mellom 3.000 og 5.000 bønder fra hele landet dersom jorbruksoppgjøret blir dårlig.

Slagordet for samlinger er «80 kroner i timen er til å tute av. Tut du også!»

Støtte til bøndene

I Nationens debattspalte er det flere som støtter ideen.

– Når franske bønder kan kjøre traktor inn i millionbyen Paris må norske bønder kunne kjøre traktor til Fornebu under Grand Prix…" skriver en.

«Dette vil jo være det beste «utstillingsvinduet» bøndene kan få. Her vil man bli sett av hele Europa. Dette er den beste muligheten noensinne til å få ut budskapet, skriver en annen».

En tredje innvender at dette blir å ødelegge en nasjonal og internasjonal festdag med grettent pengemas. Forslaget er på linje med å spre møkk på 17.mai.

Frykt for kaos

Bærums ordfører har advart mot trafikkaos og at hele arrangementet «går i d.a.s.s» hvis tusenvis av bønder kommer med bil eller traktor.

Odd Reinsfelt håper og regner med at søknaden bare er en spøkefull måte å få oppmerksomhet rundt bøndenes lønnskamp.

I den grad kommunen får bestemme, blir det ingen demonstrasjon ved Telenor Arena denne dagen. Verken arrangøren NRK eller vertskommunen mener det finnes steder det er praktisk mulig at bøndene kan få stå i området rundt arenaen.

Delte meninger

– Greit at bøndene vil markere seg. Men å la det gå ut over en uskyldig tredjepart er vel litt drøyt, skriver en av rundt 200 som har kommentert oppslaget på nrk.no.

– Genialt dette, å rette direkte politiske aksjoner mot kulturarrangementer. Neste gang blir det vel lærere og sykepleiere som vil stenge av Holmenkollen under ski VM, ironiserer en av budstikka.no's lesere.