Hopp til innhold

- Politiet sutrer

Dersom politiet hadde utnyttet ressursene bedre, kunne oppklaringsprosenten vært økt betraktelig. Lommemannen kunne vært tatt dersom informasjonsflyten var bedre, sier professor bak en ny studie.

Lommemannen
Foto: Novemberfilm as / NRK

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI har gjennomført den omfattende studien av etterforskningsledere og etterforskere i politiet.

- Bruker ressursene feil

Han avviser at årsaken til at bare en tredel av forbrytelsene i Norge blir oppklart, skyldes ressursmangel.

- Det er ikke riktig. Problemet er at politiet bruker ressursene feil, og at det er for lite kunnskapsdeling i organisasjonen. Politiet har i dag nok ressurser til å øke oppklaringsprosenten til 50, sier han til Aftenposten.

Han mener et problem for politiet i dag er at politifolkene kun deler sin kunnskap med kolleger de kjenner. Dermed blir arbeidet lite effektivt.

- Dette står i sterk kontrast til for eksempel leger og advokater, som har høy profesjonstilhørighet, fremholder BI-professoren.

Lommemannen

Petter Gottschalk mener den etterlyste Lommemannen som mistenkes for å ha misbrukt mange titall barn fra 1993 og fram til i dag, kunne vært tatt dersom kunnskapsflyten hadde vært bedre.

- Min påstand er at enkelte politidistrikt ikke vet hvordan man skal bruke et geografisk informasjonssystem som simulerer handlingsmønsteret til gjerningsmannen.

- Politiet i Oslo har en egen analysegruppe som kan dette, men Follo har ikke bedt dem om hjelp. I slike tilfeller klager politiet ofte på for lite ressurser, istedenfor å be om bistand og opplæring, sier Gottschalk.

Ser poengene

Politidirektør Ingelin Killengreen mener BI-professoren har flere gode poenger.

- Systematisk bruk av kompetanse- og informasjonsutveksling mellom særorganer og politidistriktene er helt nødvendig for å bedre resultater og kvaliteten, og vi mener at distriktene har et betydelig forbedringspotensial ved å samarbeide bedre med hverandre, sier Killengreen.

- Vi sutrer ikke 

Politiets Fellesforbund avviser at politiet prøver å sutre  seg til mer penger.

- Vi driver ikke med sutring. Vi formidler fakta som alle våre medlemmer melder inn til oss, og da går det ofte på at det ikke er sammenheng mellom oppgavene som politikerne har gitt dem, og det som er mulig å løse. Det er ikke sutring, det er faktabeskrivelse sier lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, til NRK.

Samtidig er han enig i flere av Gottschalks konklusjoner.

- Historisk har informasjonsflyten vært for dårlig, og der har vi mye å hente. Samtidig er det ingen tvil om at ressurssituasjonen påvirker hvor mye kriminalitet politiet klarer å oppklare, sier han.