Hopp til innhold

– Krevende å kanskje aldri få alle svarene om Sigrid

– Det viktigste for Sigrids familie er å få svar på hva som skjedde med henne etter at hun ble bortført, sier Harald Stabell som er bistandsadvokat for familien.

Harald Stabell

Harald Stabell er bistandsadvokat for Sigrid Giskegjerde Schjetnes familie.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Sigrid Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne ble bortført fra Østensjø i fjor sommer og senere funnet drept i et skogholt ved Kolbotn.

Foto: Privat

I dag ble det klart at Riksadvokaten tar ut tiltale mot en 38 år gammel mann for drap og frihetsberøvelse av 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne.

– Tiltalen omfatter også overtredelse av straffelovens § 223, 1. og 2. ledd, altså frihetsberøvelse av Sigrid, og hvor frihetsberøvelsen har voldt ualminnelige lidelser for henne, opplyste statsadvokat Nina Prebe på en pressemiddag tirsdag formiddag.

– Har tillit til politiet

Familien til Sigrid fikk i dag også informasjon om tiltalen. Gjennom sin bistandsadvokat Harald Stabell sier de at det viktigste for dem er å få klarhet i alle spørsmålene knyttet til drapet på datteren.

– De har tillit til politiets arbeid og forstår at det er forhold rundt dette de ikke kan får svar på. Men det er også krevende, forteller Stabell til NRK.

I tiltalen kommer det frem at 38-åringen skal ha bortført Sigrid fra Østensjø ved å kjøre henne bort i bilen sin og deretter holde henne fanget i en campingvogn som sto i en lagerbygning på Bryn i Oslo. Han skal ha utsatt henne for vold og drept henne, men det er ikke klart hvordan Sigrid ble drept.

– Det viktigste for dem har vært å få vite hva som har skjedd med Sigrid etter at hun ble bortført, hvordan hun ble behandlet og hvordan hun ble drept, sier han.

Påstand om psykisk helsevern

38-åringen har sittet i varetekt helt siden han ble pågrepet, og har hele tiden nektet straffskyld. I desember ble han innlagt til observasjon på Dikemark sykehus. Det endte med at de sakkyndige som skulle vurdere om den drapssiktede mannen er tilregnelig eller ikke, kom til to ulike konklusjoner.

I dag opplyser statsadvokat Prebe at de sakkyndiges uenighet har gjort at Riksadvokaten har innstilt på en dom på tvungent psykisk helsevern.

Stabell sier familien ikke har tatt stilling til dette, men at det viktigste for dem er å ikke møte vedkommende på gata med det første dersom han blir domfelt.

– Det er uvesentlig om det blir forvaring eller tvungent psykisk helsevern. Det viktigste for dem er at han ikke slipper ut så lenge han utgjør en fare for samfunnet, sier Stabell.

37 åringen sigrid-saken

38-åringen nekter både for at han er utilregnelig og for at han har noe med drapet på 16-åringen å gjøre.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

John Christian Elden er forsvarer for 38-åringen som er tiltalt for drapet.

– Han er klar på at man mener han er tilregnelig til straff dersom han skulle ha brutt noen lov. Han er uenig med Riksadvokaten både i tiltalen og reaksjonsvalget, sier Elden til NRK.