Hopp til innhold

- Kommunen har seg selv å takke

Feil styringsmodell kan ha gjort Holmenkoll-prosjektet 25 til 30 prosent dyrere.

Byggingen av Holmenkollen går sakte men sikkert framover
Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Det tror Byggenæringens Landsforening.

VG skriver i dag at 440 millioner kroner går til ledelse, administrasjon og konsulenter, noe som er mer enn selve hoppbakken.

Direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i foreningen, Audun Lågøyr, mener kommunen har seg selv å takke for det:


– Det sier seg nesten litt selv, når de har ansatt en person i 60 prosent stilling til å lede et prosjekt med 43 forskjellige kontrakter og prosjektet har en verdi på over en milliard. Det blir vanskelig å holde orden på prosjektet og det fører til at det er blitt brukt uforholdsmessig mye ressurser på konsulentoppdrag, sier Lågøyr.

- Vil snu hver stein

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr

Foto: Per Onsheim / NRK

Millionene ruller ut av ut av kassa til Oslo kommune, og de ruller inn på kontoene til konsulenter, ledere og administratorer. Av en estimert totalkostnad på mellom 1,5 og 1,8 milliarder kroner brukes 440 millioner på administrasjon. Dette er mer enn de 430 millionene som er beregnet brukt på selve hoppbakken i Holmenkollen, skriver VG i dag.

Konstituert næringsbyråd Jøran Kallmyr ble vist rundt i det som skal bli den nye Holmenkollanlegget i dag. Han reagerer slik når han hører at 440 millioner kroner har gått til ledelse og konsulenter.

– Jeg vil snu hver stein for å finne ut hva som gikk galt da vi prosjekterte. Det viktigste for meg nå er at vi blir ferdige til prøve-VM, slik at hele befolkningen i Oslo og Norge kan glede seg over et fantastisk VM i 2011.

LES OGSÅ: Frykter ikke for VM i 2011

- Dyrt med feil styringsmodell

Rapporten fra konsulentfirmaet Metier, som har kvalitetssikret prosjektet for Oslo kommune, viser at det er utgifter til administrasjon, ledelse og konsulenter som også er den desidert største usikkerheten fremover.

LES OGSÅ: - Millardsprekk skyldes rot

Audun Lågøy og Byggenæringens Landsforening tror feil styringsmodell kan ha kostet dyrt:

– Erfaring fra tidligere prosjekter i byggenæringen og fra byggekostnadsprogrammet viser at et prosjekt kan bli så mye som 25 til 30 prosent dyrere enn planlagt når man velger feil gjennomføringsmodeller, sier han.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.