NRK Meny
Normal

- Kok fortsatt vannet

Situasjonen er uendret selv om det er påvist cryptosporidium-parasitter og ikke giardia-parasitter som først antatt i drikkevannet. Det sier Oslos smittevernoverlege.

Vann som renner fra springen
Foto: Scanpix / SCANPIX

Mye tyder på at situasjonen er mindre alvorlig enn først antatt i Oslo. Likevel oppfordrer smittevernoverlegen fortsatt til å koke vannet.

Vann- og avløpsetaten har fått svar på sju av de 21 prøvene som er tatt av Oslo-vannet.

- Vi er fortsatt usikre

I fire av prøvene fant de lave konsentrasjoner av parasitten cryptosporidium .

- Situasjonen er relativt uendret. Det er påvist parasitter i veldig små konsentrasjoner, men de er ikke påvist sykdomsfremkallende, sier smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen i Dagsnytt Atten

- Parasittene er sannsynligvis ufarlig, men vi er fortsatt usikre. Vi vil være helt på den sikre siden, og opprettholder derfor advarselen, sier Nilsen.

Fem personer, fire menn og et barn, som har kontaktet legevakten det siste døgnet kan være smittet av parasitten. Men smittevernoverlegen tror ikke det er drikkevannet i Oslo som har skylden.

- Alt tyder på at de som er smittet i Oslo er smittet i utlandet, sier Nilsen.

- Vannet er for dårlig

Stiftelsen Rent Norsk Vann mener at drikkevannet generelt i Norge ikke holder mål.

- Norske vann er for dårlig, sier Per Henriksen i stiftelsen.

- Ledningsnettet er opptil 150 år gammelt noen steder og man har 50 prosent lekkasje på vannforsyningsnettet, fortsetter han. 

- Viktig å skifte ut gamle rør

Hvert år bruker kommunen flere hundre millioner kroner på å skifte ut gamle vannrør. Likevel innrømmer samferdselsbyråden at det fortsatt er mange gamle rør i byen.

- Det er viktig å skifte ut gamle vannrør, og vi har en høy aktivitet allerede, sier Peter N. Myhre, samferdselsbyråd i Oslo.

Også vannrenseanlegget Oset ved Maridalsvannet skal rustes opp.

- Fra våren 2008 skal parasitter ikke kunne passere, og vi kan være trygge i fremtiden når det gjelder vann fra Maridalsvannet sier Myhre.