- Kaos uten bane

Samferdselsministerens åpning for buss til Fornebu er oppskrift på trafikkkaos, mener Bærum-ordføreren.

Svevebane i Sydney, Australia.
Foto: Mats Schagertröm, Schagertröm, Mats

 

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sa i går at staten ikke vil si nei hvis politikerne i Akerhus heller vil ha buss enn førerløs automatbane til Fornebu.

- Sprengt kapasitet

Ordfører i Bærum, Odd Reisfelt mener derimot at dette vil føre til et rent kaos.

- Ved full utbygning på Fornebu og ytterligere vekst på E18, vil vi i rushtiden ha 80 busser i tog ut av Fornebu-området inn på E18, som allerede er sprengt i dag, sier ordfører Odd Reinsfelt i Bærum.

Samtidig er ny E18 langt unna.

- Før 2024 er det ikke mulig å føre biler i det omfang vi snakker om og ikke minst busser ut i dette systemet uten fullt kaos, sier han.  

Dyr bane

Fylkespolitikerne skal i mai ta endelig stilling til hva slags kollektivløsning det skal bli ut til Fornebu.

Staten har allerede lovet 600 millioner kroner til en førerløs automatbane, men flere partier i fylkestinget har fått kalde føtter.

Den høytsvevende banen vil nemlig påføre fylkeskommunen årlige driftsutgifter på 40 millioner kroner.

- Ingen varig løsning

I går åpnet samferdselsministeren for busstransport, men SVs leder av samferdselsutvalget, Erlend Helle, tror ikke det kan bli noen varig løsning.

- En ren bussløsning på permanent basis til evig tid, det er ikke aktuelt, jeg tror heller ikke at det er ønskelig, sier Helle.

Det som derimot seiler opp som hovedkonkurrent til automatbanen er busstransport som etterhvert gjøres om til bybane. Men heller ikke dette er noen god løsning mener Bærumsordføreren.