NRK Meny
Normal

- Jeg trodde jeg var Supermann

Steroid-misbruk, sykdom og voldelige idoler fra tv-serier var i fokus da drapsdømte Håvard Nyfløt forklarte seg i ankesaken etter bortføringen og kidnappingen av Faiza Ashraf.

26-åringen forklarer seg i Faiza-saken

Her forklarte Håvard Nyfløt seg i Asker og Bærum tingrett. Tirsdag forklarte han seg for lagmannsretten da ankesaken startet.

Foto: Illustrasjon: Karl Gundersen

I Asker og Bærum tingrett ble de to tiltalte i saken, Håvard Nyfløt (27) og Shamrez Khan (29) dømt til henholdsvis 17 og åtte års fengsel.

Nyfløt ble dømt for kidnapping og forsettelig drap, mens Khan ble dømt for kidnapping med døden til følge. I tillegg ble de to dømt til å betale Faiza Ashrafs foreldre 420.000 kroner i oppreisning og erstatning.

Både aktor og Nyfløt anket dommen, og tirsdag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Både Nyfløt og Khan nektet skyld etter tiltalen.

Det retten skal ta stilling til i denne runden, er om hun ble drept ved et uhell eller om dette var et overlagt drap.

– Tiltalen går på at de sammen har planlagt å drepe Faiza Ashraf. Bevisene blir omtrent de samme i denne runden som i forrige rettsrunde, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til NRK.no

Hør radiosaken

Skulle drepe Khan

Også i Asker og Bærum tingrett forklarer 26-åringen at han var preget av hardt steroidmisbruk og tv-serien om massemorderen Dexter, som tar livet av personer han anser som onde, og som ikke politiet klarer å ta.

– Da Khan ba meg om å kidnappe og skade en kvinne, tenkte jeg at han passet til profilen i serien, forklarte Nyfløt i retten tirsdag.

Nyfløts plan var å kidnappe Faiza og ta livet av oppdragsgiveren Khan foran henne.
– Jeg tenkte han var et skadedyr, og at han hadde mistet retten til å leve.

En gang jeg skulle ut å kjøre tok jeg forsiktig tak i håndtaket på bildøren, fordi jeg tenkte at jeg var for sterk til å åpne den.

– Trodde jeg var Supermann

I retten forklarer Nyfløt at han levd med omfattende bruk av anabole steroider i årevis.

– Da jeg var femten begynte jeg å trene masse, og ta steroider. Jeg ble ekstremt fokusert på å bygge muskler, og tok høyere doser enn anbefalt, forklarer han.

Da han var 18 år begynte han også med andre rusmidler, deriblant amfetamin. Nyfløt var i tillegg inspirert av det han selv omtaler som umenneskelige idoler, som Conan og Supermann.

Artikkelen fortsetter under bildet

Advokat Frode Sulland

Nyfløt gravde en grav noen dager før bortføringen, men denne var ikke ment til Faiza, sier hans forsvarer Frode Sulland.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg så veldig mye på Supermann på TV, og innbilte meg at jeg hadde samme krefter som ham. En gang jeg skulle ut å kjøre tok jeg forsiktig tak i håndtaket på bildøren, fordi jeg tenkte at jeg var for sterk til å åpne den.

I tingretten ble Nyfløt dømt for forsettelig drap. Hans forsvarer Frode Sulland håper nå at juryen vil se det annerledes.

– Min klient ble frifunnet i tingretten for å skulle ha planlagt å drepe Faiza, baserte på hans egen forklaring. Likevel dømte de ham for forsettelig drap, og det er dette vi nå har anket. Han har hele tiden forklart at dette var et uhell, sier Sulland.

Nyfløt fortsetter sin forklaring tirsdag.

Tøft for familien

Familien til den avdøde 26-åringen var i retten tirsdag.

– Det er belastende for familien å høre dette, selv om de har hørt det før. I tillegg mener de at mye av Nyfløts forklaring ikke er sant, sier familiens advokat, Harald Stabell til NRK.

Hva er de mener ikke er sant?

– Blant annet at Nyfløt skal ha planlagt å drepe Khan, ikke Faiza.

Faizas søster og far vil ifølge Stabell følge hele rettssaken. Det er satt av 16 dager til saken i Borgarting lagmannsrett.