NRK Meny
Normal

- Jeg måtte kle av meg foran køen

Handicappede føler seg trakassert i sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser. Gardermoen skal være desidert verst.

Sikkerhetskontroll Gardermoen

Sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen er ifølge rapporter et lite hyggelig sted å være for handicappede.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Handicappede føler seg trakassert i sikkerhetskontollen ved landets flyplasser. Flere forteller om å bli ydmyket og glodd på av hundrevis av mennesker, melder NTB.

- Må kle av seg foran køen

- Jeg måtte kle av meg, nærmest i et glassbur, med hundrevis av mennesker rundt meg og måtte nærmest vise fram stomien min. Det var ekkelt og uverdig, sier stomiopererte Bjarne Løvereide til TV 2.

Eilin Reinaas, leder i Norges Handikapforbund

Eilin Reinaas, leder i Norges handicapforbund.

Foto: Inger Lise Uhnger / NRK

Norges handicapforbund har den siste tiden fått rapporter fra flere medlemsgrupper, som opplever dårlig og ydmykende behandling av vaktene i sikkerhetskontrollene.

- Det er mange medlemmer som forteller at de må kle av seg mens hele køen står bak dem og ser på. De blir sett på og klådd på, og så må de har hjelp til å kle på seg igjen. Det blir ikke gjort noen forsøk på å gjøre dette skånsomt, så du blir virkelig eksponert og ydmyket, sier Eilin Reinaas, leder i Handikapforbundet.

- Ikke rutine

Tilbakemeldingene skal være unisone i at Oslo Lufthavn Gardermoen er desidert verst, der legeerklæringer om at handikappede er avhengige av å ha medisinsk utstyr med seg i håndbagasjen heller ikke skal bli respektert.

Men på hovedflyplassen bedyrer assisterende pressetalskvinne Sofie Bruun at det er brudd på rutinene dersom handikappede må kle av seg i sikkerhetskontrollen.

- Det er overhodet ikke i samsvar med våre rutiner at folk skal stå nakne i sikkerhetskontrollen. Hvis så skjer er det brudd på våre rutiner. Våre sikkerhetskontrollører har opplæring i å behandle handikappede med respekt, sier Sofie Bruun til NTB.

- Si ifra

- Hvis det likevel skulle skje brudd på rutinene og folk mener de ikke får god behandling, vil vi gjerne ha tilbakemelding. Da kan vi gå inn og gjøre noe med dette, sier hun.

Publikums tilbakemeldinger vil bli drøftet i de ukentlige møtene flyplassledelsen har med de ansvarlige for sikkerhetskontrollen.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier i en skriftlig tilbakemelding til TV 2 at hun forutsetter at Avinor vurderer henvendelsen og følger opp dette og eventuelt senere innspill overfor de selskaper som gjennomfører sikkerhetskontrollen på flyplassen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Oslo og Akershus