- Ingen tvil om tiltaltes skyld

Fire av de tiltalte i Munch-saken må finnes skyldige i grovt ran, sa statsadvokat Morten Hojem Ervik til juryen tirsdag.

Munch-ranet
Foto: Arkivfoto / Scanpix

Han mener det ikke kan herske tvil om at de er skyldige.

Fire tiltalt for grovt ran

På benken ved siden av og bak Ervik sitter de tiltalte etter det spektakulære ranet:

31-åringen aktoratet mener var inne i Munch-museet og stjal med seg Skrik og Madonna, Bjørn Hoen (38), som skal ha organisert og tilrettelagt ranet og Petter Tharaldsen (35), som aktoratet mener kjørte fluktbilen.

Også 39-åringen som har erkjent å ha skaffet og klargjorde fluktbilen risikerer å bli dømt for grovt ran, selv om han hjalp politiet med opplysninger i etterforskningen.

- Tre skyldige etter mafiaparagrafen

Da Erviks oppsummerte bevisene i saken, ba han juryen svare ja på spørsmålene om de fire er skyldige i grovt ran. Ervik ba også juryen finne tre av dem 31-åringen, Hoen, og Tharaldsen skyldige i å utgjøre en kriminell gruppe.

Paragraf 60a i straffeloven er blitt kalt mafiaparagrafen på folkemunne, og virker sterkt straffskjerpende hvis de tiltalte blir funnet skyldige.

Thomas Nataas (37), som har vedgått at bildene ble oppbevart på gården sensommeren 2004, må dømmes for heleri og sikring av ransutbyttet, mente Ervik.