NRK Meny
Normal

Advarer mot å la barn sende tegninger til Breivik

Barnepsykolog advarer foreldre mot å la barna sende tegninger til Breivik, men mener likevel det er mye god terapi i tegning.

Anders Behring Breivik under domsavsigelsen

Terrordømte Anders Behring Breivik har fått tilsendt en rekke brev fra mindreårige.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– I barnets fantasi handler det om å opprette en slags direkte kontakt med Breivik ved å sende disse tegningen, sier barnepsykolog Magne Raundalen til NRK.

Tirsdag ble det kjent at flere under 18 år sender brev til terrordømte Anders Behring Breivik. Ila fengsel har nå bestemt seg for å varsle barnevernet når mindreårige skriver brev til Breivik.

Raundalen er ikke bekymret over at barn og unge sender brev til Breivik.

– Det er uvanlig, men ikke unaturlig. Noen av grunnene til at de skriver til ham kan være ønsket om å utrykke seg, å finne ut av ting og bearbeide inntrykk. Problemene starter hvis de skriver kjærlighetsbrev eller støtteerklæringer.

Barnepsykologen sier barn gjerne har lært at folk blir veldig glade for tegninger, og de bruker dem for å glede og vise empati. Han mener likevel ikke at foreldre skal bli veldig bekymret hvis barnet deres tegner til massemorderen.

Magne Raundalen

Magne Raundalen er en av Norges mest kjente fagpersoner som jobber med barn i krise,

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Veldig mange barn har hørt om terrorangrepet. Flere barn ned i femårsalderen hadde ett minutts stillhet for de drepte ungdommene etter 22. juli i fjor.

Det kan være vanskelig for dem å uttrykke følelsene sine rundt terroristen, og de kan bruke tegninger for å uttrykke bekymring og engstelse.

– Vi må stille oss åpne og la barna tegne det de vil, sier Raundalen.

– Det kan være at barn glemme hele situasjonen raskere hvis det får sende tegningen sin til den terrordømte, men jeg anbefaler absolutt ikke at foreldrene tar initiativ til det.

Snakk med barna

– Jeg ville heller sagt «vi behøver ikke å sende dette, men det er greit at du har tegnet dette slik at vi kan snakke om det», sier Raundalen til NRK.

Han legger til at det ikke er sikkert barnet en gang har lyst til å snakke om det med en gang.

– Det å forklare en tegning er noe av det verste barn vet, så det gjelder å være litt tilbakelent for å få barnet til å snakke om den, sier Raundalen.

Overdrevet å kontakte barnevernet

En av advokatene til Breivik mener det er foreldre som tilrettelegger for at barna skal få sende brevene. En dårlig ide, mener Raundalen.

Han mener likevel det er overdrevet at Ila fengsel sender bekymringsmelding til barnevernet når de får tegninger og brev fra barn adressert til Breivik.

– Jeg ville selvfølgelig ha sett på brevets innhold. Dersom det er snakk om brev fra eldre ungdom som støtter Breivik, og det inneholder voldsforherligelse og akseptering av drap, er det grunn til bekymring.

– Men at barnetegniner generelt som sendes til Breivik meldes til barnevernet, er noe overdrevet synes jeg, avslutter Raundalen.