NRK Meny
Normal

- Husleien øker med 300 prosent

Alle som blir rammet når husleiereguleringen oppheves ved nyttår, må søke om husleiestøtte. Det er oppfordringen fra Leieboerforeningen.

Lars Aasen

BEKYMRET: Leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, frykter at mange vil få det vanskelig når husleiereguleringen oppheves ved nyttår.

Foto: Morten Holm / Scanpix

- Vi oppfordrer alle som bor i regulerte boliger til å søke, selv om de har fått med seg at de ikke omfattes av ordningen, sier daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen.

Han mener det er viktig for å synliggjøre mangler i støtteordningen som Oslo bystyre vedtok i går kveld.

- Bystyret har sagt at de vil følge nøye med på utviklingen. Det er derfor viktig at alle søker, slik at man kan dokumentere hvilke grupper som faller utenfor, sier Aasen.

- For dårlig

For to uker siden ble staten og Oslo kommune enige om å heve formuesgrensen for de som kan få husleietilskudd fra 100.000 til 250.000 kroner.

LES OGSÅ: - Mange kan ende opp husløse

Utover dette gjorde bystyreflertallet ingen endringer i reglene for hvem som kan få støtte når husleiereguleringen av anslagsvis 3.500 privateide leiligheter oppheves ved nyttår.

Aasen er blant dem som har kritisert støtteordningen for å være for dårlig.

- Det er selvfølgelig veldig bekymringsfullt at det er mange som ikke får noe i det hele tatt, og som da må flytte. Dette er mennesker som kanskje har klart seg på egenhånd gjennom et langt liv, og plutselig skal de nå bli sosialklienter. Vi frykter spesielt for hva som vil skje med de eldre, som ikke er i stand til å orientere seg godt nok på det ekstreme leiemarkedet i Oslo.

Økning opptil 300%

Ifølge Aasen vil den nye ordningen føre til at leieboere vil få en dramatisk økning i leieutgifter.

- Vi har sett mange eksempler på opp mot 300 prosents økning i leia. Jeg tror de fleste vil få en dobbling i leia, sier han.

Fram til i går trodde mange i bystyret at de ikke kunne vedta en mer gavmild støtteordning enn den byrådet og regjeringen tidligere har forhandlet fram.

Det viste seg å være en misforståelse. Sosialbyråd Sylvi Listhaug innrømmet at hun var skyld i rotet ved å ha uttrykt seg upresist i et notat til helse- og sosialkomitéen.

Lars Aasen og flere i opposisjonen mener at bystyret kan ha vedtatt en gjerrigere ordning enn det i realiteten var flertall for.

- Fordi bystyrets helse-og sosialkomité var så veldig klar for 14 dager siden på at de ville ha noe annet, og at det som lå på bordet ikke var bra nok. Jeg trodde ikke at vi skulle få et svarteper-spill, hvor det blir snakk om hvem som har skylda for hva. Jeg trodde de skulle komme frem til enighet og gjøre noen grep, sier Aasen.

HVA MENER DU OM SAKEN?