NRK Meny
Normal

- Haster med å finne kreftpasienter

Fylkeslegen ber Sykehuset Asker og Bærum om å jobbe effektivt for å finne syke pasienter som kan ha blitt unndratt nødvendig legehjelp.

Sykehuset Asker og Bærum
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Helsetilsynet anmeldte i dag Vestre Viken helseforetak med mistanke om at et ukjent antall pasienter ikke har blitt kalt inn til kontroll og oppfølging som de skulle.

Nå gjennomgår sykehuset 3.700 pasientjournaler.

- Må finne kreftpasientene

- Det viktigste nå er å finne de pasientene som er i systemet som trenger behandling med en gang. Det gjelder særlig pasienter som har kreft, de har ingen tid å miste, sier fylkeslege i Oslo og Akershus Petter Schou.

Fylkeslegen mener at når de pasientene, som allerede burde ha fått hjelp, får hjelp, kan man bruke tid på å undersøke hva som faktisk har skjedd.

- Når sykehuset har kontroll over pasientene, får man bedre tid til å undersøke hva som har skjedd. Men det er ikke det som haster aller mest, sier Schou.

Pasienttelefon

Vestre Viken helseforetak har nå opprettet en pasienttelefon ved Sykehuset Asker og Bærum. Telefonen skal tilby svar til pasienter og pårørende som er rammet eller kan være rammet av at pasientjournaler har blitt endret på.

Administrerende direktør i Vestre Viken Erik Omland skriver i en pressemelding at han er positiv til at Helsetilsynet og politiet skal granske hva som har skjedd i forbindelse med at pasienter ikke har blitt kalt inn når de skulle. Han mener dette øker sjansen til å finne ut av hva som har skjedd.

Startet etterforskningen i dag

Politiet i Asker og Bærum startet mandag etterforskningen av Vestre Viken Helseforetak etter anmeldelse fra Helsetilsynet i dag tidlig. Et etterforskningsteam er satt på saken, forteller krimsjef Nina Karstensen Bjørlo.

- Politiet vil jo iverksette nødvendig etterforskning og gjennomføre nødvendige avhør, hvis det er aktuelt, sier Karstensen Bjørlo.