NRK Meny
Normal

- Har ikke råd til arkitektur

Byrådet i Oslo vil bruke mindre penger på akitektur neste år. Som et sparetiltak foreslår de mer bruk av moduler og standardiserte byggeløsninger.

Hamar Katedralskole

Oslo har ikke råd til skolebygg som er arkitekttegnet og tilpasset nærområdet, mener byrådet.

Foto: NRK

Byråd for byutvikling, Merethe Agerbak-Jensen sier at byggekostnadene for tiden er så høye at spetaklulær og påkostet arkitektur ikke kan prioriteres.

Derfor vil Høyre/Frp-byrådet i Oslo satse på standardiserte byggeløsninger og enhetlige moduler når nye barnehager og skoler skal bygges.

Alt om Oslo-budsjettet 2009

Vil ha en lavere standard

- Det betyr ikke at bygningene må bli kjedelige og stygge, men standarden må være mer enhetlig, så man i større grad tar i bruk moduler.

- Vi må holde en en standard som er god nok, men alt må ikke være Jaguar hvis Volkswagen holder.

- Byggekostnadene er nå skyhøye, så hvis man i tillegg skal ha spesialiserte utforminger, blir det for dyrt, ser Agerbak-Jensen.

- Nedslående

Byrådet undervurderer betydningen arkitektonisk utforming har for omgivelsene, mener president i Norske arkitekters landsforbund, Jannike Hovland.

Hovland er svært skuffet over forslaget til neste års Oslo-budsjett.

- Arkitektonisk kvalitet dreier seg om mer enn hvordan bygget ser ut. Det handler blant annet om bruk av materialer, og hvordan bygget møter bakken og uterommet, sier Hovland til NRK.

- Arkitektur er et utrolig viktig kulturutrykk, som har mye å si for vår livskvalitet og velferd. Det er nedslående at byråden ikke tenker at arkitektur må tilpasses den enkelte tomt, sier hun.

Mer om Oslo-skolen:

Mobbeofre lider med fulle skoler

Gratis tomt kan koste flesk

Osloskolen skiller barna

Rekordsatsing på skolebygg

Ny bydel står uten skoler