Hopp til innhold

- Feil at vi er enige

Myndighetene ga inntrykk av enighet om slamspredning, men den svenske forskeren Per-Anders Bergqvist var aldri enig med myndighetene i at det ikke spres PCB ut fra Bekkelagsbassenget.

Malmøykalven
Foto: Ole Berg Rusten, Rusten, Ole Berg / Scanpix

- Jeg ble veldig overrasket. Jeg har ikke engang forsket på hva som lekker ut fra Bekkelagsbassenget, og kan selvfølgelig ikke være enig i noe jeg ikke har undersøkt. Jeg har kun forsket på utslipp fra deponiet. Vi er derfor ikke enige om noe, sier Per-Anders Bergqvist til NRK Østlandssendingen.

I mars påviste han at det lekker PCB-gift ut fra slamdeponiet ved Malmøykalven. Dette vakte stor oppsikt, for SFT og Oslo Havn hadde tidligere sagt at det ikke var noen spredning.

Motstanderne av giftdumpingen krevde umiddelbar stans i arbeidet, og tiden var kommet for at politikerne skulle ta en avgjørelse. Men så ga myndighetene plutselig inntrykk av at de og den svenske forskeren var enige.

Feilinformasjon

NIVA-forsker Morten Schaanning sa at de var enige med Bergqvist i at det ikke lekker slam ut fra Bekkelagsbassenget. SFT deler samme oppfatning.

Bergvist ble svært overrasket da han hørte dette. Han har kun forsket på om det lekker PCB ut fra deponiet og ikke på om det også lekker fra Bekkelagsbassenget.

- Jeg kan ikke ha noen mening om det i det hele tatt, for jeg har ikke forsket på det, sier Bergqvist.

Lot dumpingen fortsette

Like etter høringen bestemte politikerne i Oslo seg for at giftdumpingen skulle fortsette.

- Jeg tror alle politikerne som satt i salen, fikk et inntrykk av at de norske forskermyndighetene og Bergqvist var enige og ble beroliget, sier leder i Oslo KrF, Aud Kvalbein.

Stiftelsen Neptun, som har bestilt Bergqvist-rapporten, mener forurensingsmyndigetene har gitt politikerne feil informasjon.

- Dette er en meget grov sak. De har prøvd å omskrive virkeligheten, og jeg trodde ikke mine egne ører da jeg hørte hva de sa, sier leder i Neptun, Frank-Hugo Storelv.

- Ikke noe mål for meg

- Det var ikke noe mål for meg å fortelle bystyret hva vi var enige om. Det var om å gjøre å få frem hele saken slik vi ser den, sier Morten Schaaning i NIVA .

- Vi er enige med Bergqvist i at det lekker PCB ut i Bekkelagsbassenget, men dette er svært små mengder og i henhold til tillatelsen, sier avdelingsdirektør i SFT, Marit Kjeldby.

Men forskningsmiljøene er ikke enige i de videre konklusjonene som trekkes. SFT og NIVA mener at PCB-funnene i Bekkelagsbassenget er oppdaget på såpass lavt dyp at de ikke kan fraktes videre ut i fjorden, og mener dermed at de er enige i at det ikke er observert spredning av slam utenfor Bekkelagsbassenget.

- Men det er opplagt at Bergqvist ikke kan være enig i dette fordi han ikke har forsket på spredning ut av Bekkelagsbassenget, sier Frank-Hugo Storelv.

Storelv og Bergqvist reagerer på måten de norske myndighetene har gått frem i denne saken.

- Jeg ble presset

- De oppsøkte meg i forkant av høringen og ba meg om å trekke tilbake hele eller deler av rapporten. Jeg kjente et stort press på å gjøre forandringer i rapporten som jeg ikke kunne akseptere. Jeg har aldri opplevd lignende før, sier Bergqvist.

- Jeg kan forstå at Bergqvist kan ha følt seg presset den dagen. Vi hadde oppdaget mangler ved rapporten og mente å si at dersom han ville utsette rapporten, så kan han få bedre tid til å skrive rapporten ferdig med konklusjoner vi kan være enige om, og som kan få støtte i et bredere miljø, sier Schaaning.

Men Bergqvist nektet å skrive under på en avtale om enighet.

- Det er uhørt at forurensningsmyndighetene forsøker å få til avtaler, og når de ikke klarer det likevel, står frem og sier at det er enighet, sier Frank-Hugo Storelv.

- Vanskelig å vite hva som er sant

Storelv mener det ikke er første gang forurensningsmyndighetene gir et skjevt bilde av virkeligheten. I en pressemelding i desember sier SFT at det ikke er spredning av sedimenter fra deponiet ved Malmøykalven.

NIVA ba i etterkant SFT nyansere fremstillingen fordi den ikke ga riktig inntrykk. Men også i mars bekreftet Oslo Havn overfor NRK Østlandssendingen at det ikke er spredning ut fra deponiet. SFT og NIVA sier de aldri har ment å gi et feilaktig bilde av virkeligheten.

- Vi har hele tiden lagt til grunn at det kan skje en spredning. Dette har vært velkjent, og vi har informert om dette, mener derimot avdelingsdirektør i SFT, Marit Kjeldby.

Reagerer

Leder i Oslo KrF, Aud Kvalbein, har lenge prøvd å få innsyn i om det lekker ut gift, og eventuelt hvor mye. Hun reagerer kraftig på forskningsmyndighetene sin mangel på åpenhet.

- Det ene øyeblikket sier SFT at det ikke er giftutslipp for deretter å innrømme forholdene. Det er svært vanskelig å vite hva som er sant i denne saken. Informasjonen SFT gir, er ikke god, og det som presenteres, henger ikke sammen. Det blir umulig å følge med for de politikerne som har et tilsynsansvar, mener Kvalbein.