Hopp til innhold

- Farlige mennesker bør ikke bo her

- Det er problematisk at psykisk syke personer som burde vært innlagt, bor blant oss, mener Oslo Kommunale Leieboerorganisasjon.

Kommunal bygård
Foto: Egil Granum / NRK

Tidligere i dag fortalte Østlandssendingen om Arvid Molde, som ble truet på livet med kniv og hammer av en psykisk syk nabo.

LES OGSÅ: - Vi kaster ut dobbelt så mange

To ganger tidligere hadde beboerne i den kommunale boligblokken på Dælenga i Oslo opplevd at naboen ble innlagt til psykatrisk behandling, men så kommet tilbake kun dager senere.

Oslo Kommunale Leieboerorganisasjon (OKL) er ikke overrasket over historien.

- Vi opplever ofte at et menneske kan bli innlagt til psykatrisk behandling, men så være tilbake i leiligheten to eller tre dager senere, med samme oppførsel. Vi mener det er problematisk at psykisk syke som blir plassert i de kommunale boligene, blir lite oppfulgt, sier styreleder Arild Pedersen.

Video nsps_upload_2009_4_1_20_48_49_2289.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Flere psykisk syke i kommunale boliger

- Må ta ansvar

Tallet på psykisk syke i kommunale boliger har økt det siste året.

Kommunen er pliktet å tilby dem tak over hodet, selv om dette kan gå utover sikkerheten til de andre naboene.

Nå mener OKL at bydelene må ta ansvar for personer som utgjør en fare for seg selv og omgivelsene i de kommunale boligene.

- Det er bydelenes ansvar, fordi det er de som plasserer folk i de kommunale boligene, og det er de som skal følge dem opp, sier Pedersen.

Ikke alle får behandling

Men bydelene mener de kun har ansvar for å gi psykisk syke personer et omsorgstilbud, og har ingen makt til å tvangsinnlegge eller frata dem boligen.

- Vi skaffer boliger, vi gir nødvendig hjelp i hjemmet, støttesamtaler og aktiviseringstilbud, mens det er psykatrien som gir behandlingstilbudet, sier avdelingssjef for helse og sosial i bydel Grünerløkka, Tage Guldvog.

Problemet er at ikke alle får behandlingstiden de trenger.

- Vi opplever i noen tilfeller at mennesker som vi mener trenger behandling, ikke får det, sier Guldvog.

Hvem sitt ansvar er det?

- Det er helseforetaket.

Avviser kritikk

På psykiatrisk akuttavdeling ved Lovisenberg diakonale sykehus avviser avdelingsoverlege Hallvard Fanebust kritikken:

- Noen ganger blir pasienter innlagt for en tilstand og blir fort mye bedre igjen. På det tidspunket har ikke vi noen mulighet til å forutsi om de vil få et tilbakefall eller ikke.

For tidlige utskrivninger eller ikke - faktum er at barnefamilier i dag risikerer å få tikkende bomber som nærmeste nabo, sier talsmannen for de kommunale leieboerne.

- Det er problematisk for oss, men aller mest problematisk for de som må bo ved siden av disse naboene, sier Pedersen.