Hopp til innhold

- En miljøskandale

Miljøvernorganisasjonene jubler over flere tiltaler etter gift-dumpingen i Oslofjorden. Men flere er kritiske til SFT sin håndtering av saken.

Kurt Oddekalv
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Fire ansatte i Secora og én i Oslo havn er tiltalt for den ulovlige dumpingen i deponiet ved Malmøykalven.

Tiltalen mot Oslo havn og NGI omfatter også falsk forklaring.

I tillatelsen fra SFT er det en rekke vilkår. Ifølge tiltalen er noen av disse vilkårene brutt fra deponeringen begynte i mars 2006, til desember 2007.

Miljøkomiteen i Norges Velforbund er ikke overrasket over tiltalen som nå er tatt ut mot Secora, Oslo Havn KF og ikke minst NGI.

- Dette er bare toppen av isfjellet. Hele prosessen for å få prosjektet godkjent, og hvordan den er gjennomført er en skandale, skriver velforbundet i en pressemelding.

- Må få konsekvenser

Etterforskningen viser at det skal ha vært deponert inntil 33 000 m3 masse i overflaten. Det er Oslo statsadvokatembeter som har tatt ut tiltale.

- SFT har blitt varslet gjennom hele prosessen om at dette ikke går riktig for seg, men har valgt å støtte seg til de som nå er tiltalt. Dette må få konsekvenser for SFTs videre praksis, sier leder av miljøkomiteen i Norges Velforbund Thomas Hartung.

Vil ha tiltale mot SFT

Det var Norges Miljøvernforbund som anmeldte selskapene for brudd på forurensningsloven og tillatelsen.

- Det er en gledens dag for demokratiet at det nå er tatt ut tiltale i en av norges historiens verste miljøskandaler. Tiltalen som Oslo politidistrikter kommer med er gledelig kraftig, skriver ledelsen i miljøvernforbundet i en pressemelding.

Norges Miljøvernforbund har hatt 5 aksjoner mot prosjektet og brukt om lag 1,5 millioner på denne saken.

- Tiltale som Oslo Politidistrikt her fremmer er kjempemessig selv om SFT dessverre går fir fra tiltalen. Vi skulle gjerne sett at SFT også var på denne tiltalelisten for medvirkning for brudd på §7 og §78 i forurensningsloven, skriver miljøvernforbundet i pressemeldingen.

- Stilles til ansvar

Også Hotellkonge Petter Stordalen har engasjert seg i kampen mot giftdumpingen i Oslofjorden.

- Det er en stor dag for flere enn oss, at selv politiets miljøkrimseksjon nå aner ugler i mosen, sier han til NRK.

Stordalen har vært med siden starten, og er tidligere politianmeldt i sammenheng med saken, etter at han tok seg inn på havnevesenets eiendom på Malmøykalven i Oslo for å demonstrere mot dumpingen.

- På mange måter tapte vi jo Oslofjorden, men vi sa jo på slutten, at det er ikke slutt med dette. De ansvarlige skal stilles til ansvar for den utretten som er begått i Oslofjorden, og det skjer nå, sier Stordalen.