- Du er ikke en nordmann

- Abid Raja bør ikke kalle seg en nordmann. Jeg skal ikke definere grenser for rasene, men det er klart at nordmenn hører til den hvite rasen, sier Erik Gjems-Onstad (PP)

Abid Raja og Erik Gjems-Onstad
Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Innvandringsmotstanderen Erik Gjems-Onstad, listetopp for Asker pensjonistparti, og advokat og venstrepolitiker Abid Raja møttes i Østlandssendingen til debatt.

Da Raja kalte seg nordmann i en avisartikkel, fikk han et brev fra Gjems-Onstad.

Hør hele debatten i dagens  Valgaktuelt i NRK Østlandssendingen

Les også:

- Uaktuelt å samarbeide med ham

Truer med eksklusjon

Krever innvandringsstopp

- Jeg kalte meg norsk

- Jeg kalte meg stolt en nordmann, og ble forklart at jeg ikke kan kalle meg det, forteller Raja.

Erik Gjems-Onstad er medlem av Folkeaksjonen mot innvandring, har forsvart en rekke høyre-ekstremister som advokat - og han er listetopp for Pensjonistpartiet i Asker.

85-åringen mener at ikke alle norske statsborgere skal få kalle seg nordmenn. Advokaten og venstrepolitikeren Abid Raja har omtalt seg som nordmann - det burde han ikke ha gjort ifølge Erik Gjems-Onstad.

- Nordmenns fedreland

- Norge er nordmenns fedreland. Nordmenn er en nasjon innen den hvite rase. Mange tør ikke si det, men det er realiteten. Raja er en norsk-pakistaner, sier Gjems-Onstad.

Abid Raja, er i likhet med Gjems-Onstad advokat, men han er også tredjekandidat for Akershus Venstre til fylkestingsvalget i år.

- Jeg har veldig stor respekt for de som har vært en del av motstandsbevegelsen, og for ham som advokat. Men jeg synes det er synd at han ser bort fra at landet også er bygget opp av innvandrerne, blant annet av pakistanerne som kom til Norge før det ble innvandringsstopp på 70-tallet, sier Abid Raja.

Vil ikke samarbeide med PP

- Når det gjelder Raja har jeg stor respekt for ham. Men han tar feil: Gjennoppbygningningen av Norge var gjennmført i løpet av 50-tallet. Innvandrerne kom ikke før 60-tallet, svarer Gjems-Onstad.

Venstre har til nå samarbeidet med Pensjonistpartiet i Asker. De ser det som utenkelig at det kan fortsette fremover.

Heller ikke Høyres ordførerkandidat Lene Conradi ser for seg noe samarbeid fremover etter å ha hørt Erik Gjems-Onstad på radio i dag.