- Den beste rapperen jeg har hørt

Stella Mwangi får de beste skussmål fra lillesøster Cherie. Kløfta-jenta fikk æren av å opptre på Bylarm.

Stella Mwangi
Foto: Sindre Lundvold

I dag går startskuddet for Bylarm, som denne gangen arrangeres i hovedstaden. Blant artistene som skal vise seg fram på scenen finner du Stella Mwangi fra Kløfta.

Toppet hitlistene i Kenya

- Stella er veldig flink til å flette, og hun er den beste rapperen jeg har hørt, sier lillesøster Cherie på åtte år.

Men det er ikka bare familien som er fan av den 21 år gamle rapperen. Mwangi har toppet hitlistene i Kenya, Senegal og Gambia.

Cherie

Lillesøster Cherie synes Stella Mwangi er den beste rapperen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Jeg dro til Kenya i 2005, og det var som en musikk-jungel. Musikk er veldig stort der, og hip hop og R&B spesielt. Alle var artister, og alle kunne rappe, derfor følte jeg meg veldig liten, forteller hun til NRK Østlandssendingen.

Mens hun var der nede kom Mwangi i kontakt med andre artister, og fikk laget en EP. En låt som heter Happy toppet listene i Kenya etter bare en måneds tid, og rapperen har også vunnet en pris for beste nykommer i en prisutdeling i landet.

- Mye rasisme og diskriminering

Nå er planen å også legge Norge for sine føtter. Stella Mwangi flyttet til Eidsvoll som 5-åring i 1991, og noe som ble en stor forandring for hele familien.

- På den tiden var det ingen andre som så ut som oss. Jeg merket hvordan det var å føle meg alene, følelsen av å ikke passe inn noe sted. Barn kalte meg ting fordi det var uvanlig for dem å se en afrikaner. Det var tungt, og mye rasisme og diskriminering, forteller hun.

Rapperen forteller at hun begynte å høre på hip hop i 2. klasse på skolen, og at musikken har vært til stor hjelp i tunge stunder.

- I andre klasse begynte jeg å kjenne at det var musikken som var mitt kall, og den har reddet meg på mange måter - det å skrive og glemme alt, og leve i musikken.

«Ikke gangster nok»

Mwangis første møte med hip hop var da hun hørte på Public Enemy og Queen Latifah på radioen. Hun pleide å ta det opp på kassetter og imitere rappingen, og sier at det skjedde litt automatisk. Men i disse dager er hun mer enn opptatt av å bare være seg selv.

- Jeg skal ikke prøve å være noe jeg ikke er. Jeg skriver det jeg føler for. Jeg har fått kommentert at jeg ikke er «gangster nok», men det bryr jeg meg ikke om. Det viktigste er at jeg gir av meg selv, og at jeg er meg selv, avslutter hun.

Du kan høre Stella Mwangi live på Fabrikken i kveld klokken 22. En komplett oversikt over artistene som opptrer på Bylarm kan du finne på Bylarms hjemmesider .