Hopp til innhold

- Brutal og totalt meningsløs

Foreningen for human narkotikapolitikk slakter politiets aksjon mot rusmiljøet i hovedstaden.

Jernbanetorget

Et hundretalls personer tilknyttet rusmiljøet i Oslo har lenge holdt til på Jernbanetorget.

Foto: Schgaguler, Roland / SCANPIX

I april startet politiet en offensiv mot det tunge rusmiljøet i Oslo sentrum, og totalt har over 200 personer har blitt pågrepet.

Men etter aksjonen er det fortsatt store grupper misbrukere samlet i området, og narkotikaen florerer.

- Brutal og totalt meningsløs

- Aksjonen var brutal og totalt meningsløs. Intensjonen var å skape trygghet, hindre rekruttering og sørge for at vi ikke har noe lovtomt rom i Oslo, men det har fungert fullstendig mot sin hensikt, sier leder i foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Les mer: 120 personer pågrepet i Oslo

Han mener miljøet har blitt tøffere etter aksjonene, og at området har blitt mer utrygt.

- Det har ikke blitt det minste tryggere her, heller motsatt. Brukermiljøet har blitt mye hardere og det er ingen indre justis, og heller ingen som passer på lenger. Man ser stadig flere slåsskamper og ubehagelige situasjoner. Det er mye verre både å være en del av miljøet og for oss som går rundt her, sier han til NRK Østlandssendingen.

- Mange positive tilbakemeldinger

Politiet er på sin side ikke enig med Knutsens analyse, og mener det nå er tryggere i området på grunn av færre tunge rusmisbrukere.

- Nå har det vært mye mer sivile folk der nede, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra publikum. Hvis vi ikke er der, kommer de tilbake, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon.

- Følger med 24 timer i døgnet

De siste ukene har uteseksjonen i Oslo kommune talt mellom 50 og 60 personer tilknyttet miljøet i området. I helgen var det flere ganger mellom 80 og 100 personer på plass.

Stølen mener dette skyldes lite politi på stedet i helgen.

- Vi har seks kameraer der nede, så vi følger med på hva som skjer 24 timer i døgnet. Det har ikke blitt mer folk der, men færre. Det kan ha vært et unntak nå i helgen fordi vi ikke var der på kontroll, men før helgen var det færre folk der enn før aksjonene begynte, sier han.

- Heroin og hasj som varmt hvetebrød

Arild Knutsen har vært på Oslo S hver dag siden den største aksjonen i april, og slår fast på at miljøet er like stort som før. Han tror heller ikke at narkotikaomsetningen har sunket.

- Det er like mange folk her nå som det alltid er. Heroin, hasj og piller går som varmt hvetebrød hele tida, sier en rusmisbruker ved Oslo S.

Foreningen for human narkotikapolitikk er ikke alene om å være kritisk til aksjonene fra politiets side. Kari Gran som er leder for Kirkensbymisjons kafe i Skippergata ser ingen hensikt med politiets aksjoner mot miljøet på Oslo S.

Hun mener det samme skjer hvert eneste år, uten at det hjelper, og etterlyser andre tiltak for misbrukerne enn brutale aksjoner.

- Helsemyndighetene må på banen

Kåre Stølen og politiet mener andre aktører må komme på banen for å løse problemene ved Oslo S. Men politiet vil fortsette med å ha fokus på rusmiljøet i tiden fremover.

- Politiet løser ikke narkotikaproblematikken. Disse menneskene har et stort rusproblem, og dette må helsemyndighetene gjøre noe med. Politiet skal sørge for at de som ferdes der nede ferdes trygt og godt, og vi har veldig mye sivil- og uniformert politi på stedet. Vi pågriper folk hver eneste dag.

Les mer: Frykt etter aksjoner i rusmiljøet