NRK Meny
Normal

- Ambulansepersonalet brøt loven

Handlingene deres var uforsvarlige og ikke i tråd med kravet om omsorgsfull hjelp. Dermed har de brutt loven, konkluderer Statens Helsetilsyn.

Ali Farah i Sofienbergparken
Foto: Caroline Drefvelin

Ali Farah ble forlatt av ambulansn etter at han ble slått ned i Sofienbergparken i august i fjor.

- Uforsvarlig

- Det var uforsvarlig av ambulansepersonellet å unnlate å transportere pasienten til sykehus/legevakt eller på annen måte forsikre seg om at pasienten ble transportert til lege innen rimelig tid. Unnlatelsen var også i strid med kravet om å yte øyeblikkelig helsehjelp. Flere av uttalelsene ambulansepersonellet hadde til og om pasienten er også uakseptable og i strid med kravet om omsorgsfull helsehjelp, skriver Statens Helsetilsyn.

Dette fører til at de nå får en advarsel.

Brevet til ambulansepersonellet (PDF-dokument)

- Det betyr at vi reagerer veldig alvorlig på det som har skjedd. Det er fullstendig uakseptabelt og representerer flere lovbrudd. Det betyr at de må endre sin adferd og vil kunne miste autorisasjonen om de mot formodning skulle gjøre det samme igjen, sier direktør i Helsetilsynet Lars Hansen i Statens Helsetilsyn.

- Hvordan vil dere følge opp at de innretter seg etter denne advarselen?

- Det første vi undersøkte da denne saken kom inn var om det hadde vært klagesaker eller tilsynssaker på dem før. Jeg er ganske sikker på at når folk får advarsel fra Statens Helsetilsyn vil de innrette seg etter det, sier Hansen.

Forsvarlig organisering

Også Ullevål sykehus sin rolle i det hele har blitt vurdert av Helsetilsynet. De har ikke funnet at uforsvarlig organisering av virksomheten fra sykehusets side gjorde at helsepersonellet handlet på denne måten.

- Vi finner ikke at Ullevål sykehus har brutt sine plikter i denne saken, sier Hansen.

Brevet til Ullevål sykehus (PDF-dokument)

Helsetilsynet mener at helsehjelpen pasienten fikk ved Oslo skadelegevakt var forsvarlig. Også behandlingen Farah fikk etter innleggelsen ved Ullevål sykehus var forsvarlig, konkluderer Helsetilsynet.

Les flere nyheter fra Østlandssendingen.

Les også:

Vil granske ambulansetjenesten

Sjokkert over fremstillingen

Ber Ali stoppe jakten på sjåførene

- En milepel i norsk historie

- Ali Farah ble diskriminert