- Altfor mange barn blir borte i Oslo

Nesten tretti barn er meldt savnet i Oslo hittil i år. De fleste er mellom 14 og 17 år og nesten alle er barnevernsbarn.

Gutt (11) forsvant fra barnevernsinstitusjon

En 11 år gammel gutt ble meldt savnet og etterlyst etter at han forsvant fra en barnevernsinstitusjon fredag. Han har nå kommet til rette.

Foto: Politiet

– Vi vet jo at barnevernsbarn rømmer mer enn andre barn, men det er jo fordi det er en grunn til det, sier Renathe Arevoll, Leder i landsforeningen for barnevernsbarn.

Hun mener altfor mange barn blir borte i Oslo.

– De har blitt sviktet av mange voksne personer. Disse barna tester grenser litt mer enn andre barn, sier Arevoll.

Borte lenge

Nær tretti barn er meldt savnet i hovedstaden hittil i år og nesten alle er under omsorg av barnevernet.

Politioverbetjent Trond Skaarud sier at de er borte i alt fra noen timer til flere uker.

– At de rømmer eller blir borte skyldes at det ligger en konflikt bak. Barna opplever for eksempel vold, rus, seksuelt misbruk hjemme. Andre opplever konflikt i skolen, blant venner og en annen kultur hjemme, sier Skaarud.

Gjengangere

– Vi ønsker at de voksne er der for barna uansett hvor mye galt de gjør, sier Arevall.

De fleste er gjengangere og har rømt fra barnvernet flere ganger.

Den 11 år gamle gutten som har vært savnet fra en barneverninstitusjon i Oslo siden forrige fredag, ble funnet hos moren sin sent i går kveld .

Les også: Gutt (11) savnet i Oslo

Det er barnvernet i bydel St. Hanshaugen som har ansvaret for gutten som forsvant, men mener at de ikke kunne gjøre noe for forhindre at gutten forsvant.

– Det er ikke slik at barn er låst inne og i hans alder kan man bevege seg, men vi var bekymret og det er derfor vi kontaktet politiet, sier Velferds- og helsesjef i bydelen Sven Bue Berge.

Konkrete tiltak

– Når offentlige overtar ansvaret for barna så må de ta vare på barna på en litt annet måte enn hvis de skulle vært i en vanlig famile, sier leder for Landsforeningen for barnevernsbarn, Arevoll.

– Konkrete tiltak kan være å ringe til de stedene barna er, kjøre barna der de skal og være kontrollende, sier Landsforeningen for barnevernsbarn, sier Arevoll.