– Poledance er ikke så veldig erotisk

Nykronet vinner av «Battle of the pole» Yvonne Nguyen fra Moss sier det er brannsår, betennelser og vond lukt som preger poledance – ikke erotikk.

Yvonne Nguyen

Se TV-sak om Yvonne Nguyens forberedelser til Battle of the pole. Reporter: Kathrine Brønn/NRK

Det er blod, svette, blåmerker, brannsår, strekk og betennelser. Folk gråter og klager, og det lukter vondt. Det er rett og slett ekkelt!

Yvonne Nguyen

Sju dager i uka svinger kunst- og håndverkslærer Yvonne Nguyen (26) fra Moss seg rundt en metallstang i ulike halsbrekkende positurer.

Det hele startet ved en tilfeldighet for drøyt to år siden.

– Det var kjærlighet ved første blikk! Nå bor jeg nesten her i studioet, smilte hun da NRK var på besøk hos Sometimes Pole Studio i Oslo, for å være med på forberedelsene til hennes aller første internasjonale mesterskap, «Battle of the pole» i Stockholm.

Se Yvonne sin opptreden på Battle of the pole nederst i artikkelen.

Ser treningspartneren oftere enn samboeren

Yvonne Nguyen

Yvonne Nguyen vant sitt første internasjonale mesterskap i klassen «Kittens» i Battle of the pole i Stockholm lørdag.

Foto: Privat
Yvonne Nguyen

Yvonne (sittende t.h.) sammen med de andre vinnerne og deltakerne i Battle of the pole.

Foto: Privat

Mesterskapet gikk av stabelen lørdag, og Yvonne tok førsteplassen i klassen «kittens» – som er for dem som deltar for første gang.

– Jeg var veldig uforberedt og hadde rundt 25 sekunder igjen av dansen som ikke var klar. En tredjedel av dansen måtte improviseres fordi jeg glemte det helt. Men jeg hadde det innmari gøy!

– Da musikken startet og jeg hørte publikum, så glemte jeg at jeg hadde en rutine. Jeg bare danset og hadde det gøy, og det gikk jo kjempebra, sier hun på telefon fra den svenske hovedstaden.

Men selv om Yvonne følte at hun var uforberedt er det et enormt antall treningstimer, sammen med treningspartneren Ine Wilhelmsen, som ligger bak seieren.

– Jeg ser treningspartneren min Ine oftere enn jeg ser samboeren min. Vi er sammen minst tre timer om dagen, sju dager i uka. Når vi ikke er sammen sender vi pole-bilder til hverandre på Facebook! Vi er rett og slett et par, ler hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Yvonne Nguyen

Yvonne og treningspartneren Ine Wilhelmsen forteller om treningshverdagen. Foto: Kathrine Brønn/NRK

– En syk følelse

Mossejenta var helt uten dansebakgrunn og «ikke særlig sterk» da hun prøvde seg på poledance første gang.

– Jeg var støttemedlem på Elixia veldig lenge, og trente kanskje et par ganger i uken. Jeg hadde ikke noe særlig styrke, ingen dansebakgrunn, og var ikke særlig myk da jeg startet. Men jeg liker å prøve nye ting og komme litt ut av komfortsonen, sier hun.

Yvonne Nguyen

Det krever enorm styrke og balanse å bli god i poledance. Men det er noe for alle, mener Yvonne Nguyen.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

Og hun ble umiddelbart hektet – blant annet på grunn av mestringsfølelsen man får når man klarer nye ting.

– Man kommer på trening og har alltid noe å trene på. Da jeg startet for to år siden klarte jeg ikke engang å løfte meg selv opp på stanga. Nå går det kjempelett. Det gir en helt syk følelse når man jobber hardt og gir så mye, også får man det endelig til.

Hva er det vanskeligste med poledance?

– Det er en utfordring å få det til å se lett ut og smile samtidig. Jeg klarer nesten ikke å puste når jeg er på stanga. Jeg bruker alle muskelgruppene jeg har. Det er veldig, veldig tungt, sier hun.

– «Åja, stripping»

Stanga blir ofte forbundet med stripping og erotikk, men mossejenta er klar på at fitness-delen er alt annet enn erotisk.

Yvonne Nguyen

Det blir også tid til en kaffepause mens man strekker ut etter trening.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

– Jeg opplever hele tiden at jeg må forsvare meg selv når jeg forteller at jeg driver med poledance. Reaksjonen er ofte «åja, stripping». Da må jeg forklare at; nei, det er faktisk ikke så sexy som man skal tro. Det er blod, svette, blåmerker, brannsår, strekk og betennelser. Folk gråter og klager, og det lukter vondt her inne. Det er rett og slett ekkelt! Det kan være sexy, men akkurat det vi driver med i polefitness er ikke veldig erotisk, sier hun og legger til:

– Men for all del, det er jo sånn det har blitt kjent. Akkurat i dag er poledance delt i tre hovedgrener. Det er fitness, kunst og sexy. Jeg driver med fitness, sier hun.

Om to måneder er det Norgesmesterskap. Der kommer Yvonne Nguyen til å være en av deltakerne.

Men for henne er det viktigst å kunne delta - så får en eventuell seier komme som en bonus.

– Jeg gjør det mest for dansens skyld og for å få stå på scenen. Men det er jo en ekstra bonus hvis man vinner. Alle har snakket om hvor fantastisk det er å stå de tre minuttene på scenen, så jeg hadde bare lyst til å oppleve det. Det fikk jeg jo i går, og det var utrolig gøy, så jeg skal absolutt melde meg på NM også.