Sikkerhetskontrollør Evy Tovås på jobb ved Moss lufthavn Rygge

Sikkerhetskontrollør Evy Tovås på jobb ved operasjonssentralen på Moss lufthavn Rygge.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Friske mennesker er ikke skapt for å gå hjemme

Når siste passasjerfly tar av fra Moss lufthavn Rygge 29. oktober har sikkerhetskontrollør Evy Tovås sin siste vakt. – Da kan det hende det kommer en tåre eller to, for da vet jeg at det er kniven på strupen.

For mens drøyt 70 har skaffet seg ny jobb og 10–15 skal begynne på utdanning, er Evy Tovås fra Moss blant de drøyt 400 som ikke har fått nytt arbeid.

– Mitt ståsted er at friske mennesker ikke er skapt for å gå hjemme. Jeg er i hvert fall ikke det.

Men foreløpig har hun ikke noe fast å gå til når flyplassen legges ned og hun har allerede merket at det kan bli krevende å skaffe seg ny jobb.

– Det å få full jobb i dag, spesielt for meg som har passert 50, er vanskelig. Det er mye småstillinger, mange i helsesektoren, men du skal ha skolering og det har ikke jeg.

Aldri arbeidsledig

Evy har bare grunnskole og ett år med søm på videregående skole. Siden hun var 16 år har hun vært i arbeid.

De åtte siste årene har hun vært ansatt i Securitas ved flyplassen på Rygge. En jobb hun ønsket seg sterkt. Etter 22 år som bussjåfører fristet det med noe nytt.

– Jeg stortrives, jeg har ikke hatt en negativ dag ennå.

Evy Tovås stortrives i jobben som sikkerhetskontrollør ved Moss lufthavn Rygge

Evy Tovås stortrives i jobben som sikkerhetskontrollør ved Moss lufthavn Rygge

Foto: Anne Ognedal / -NRK

Da hun fikk oppsigelsen i hånda var det vanskelig å ta inn over seg hva som kom til å skje, for hun har aldri vært uten jobb før.

– Jeg håper det ikke er håpløst for meg.

Nå har hun søkt på flere jobber, blant annet ved Askos lager, men mangler truckførerbevis, så nå vurderer hun å betale for det selv. Hun har også søkt i helsesektoren, men der mangler hun kompetanse.

– Bare jeg får et bein innenfor så kan jeg godt begynne i en liten stilling.

Lav ledighet

NAV registrerte 78 513 personer helt uten arbeid i slutten av september. Knapt 4200 av disse var i Østfold. Det tilsvarer en ledighet på 2,9 prosent i fylket. Det er ikke spesielt høyt, mener instituttdirektør Arild Henrik Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– En vil alltid ha en viss ledighet, egentlig er spørsmålet hvor lenge er folk ledige.

Det har han ingen tall for når det gjelder Østfold, men viser til at fylket ikke har vært rammet av oljenedturen. Østfold har klart seg bra og fått stimulans av lave renter og lav kronekurs.

Også i NAV er de optimister. For å hjelpe de som mister jobben ved flystasjonen på Rygge opprettet de et midlertidig kontor i august. Det er oppe to dager i uken.

markedskonsulentene Ken Olsen,Sabina Sidelko fra NAV på kontoret ved flyplassen på Rygge

Markedskonsulentene Ken Olsen, Sabina Sidelko fra NAV på det midlertidige kontoret NAV har ved flyplassen på Rygge.

Foto: ANne Ognedal / NRK

Markedskonsulent Ken Olsen fra NAV Rygge er en av dem som sitter der for å gi råd. Han mener det er muligheter for å få jobb blant annet fordi ledigheten er lavere i Østfold nå enn den var på samme tid i fjor.

– Det er brukbart med tilgang på stillinger, kanskje spesielt innenfor helse og omsorgsyrker, salg og bygg og anlegg. Dessuten mener han at de flyplassansatte er attraktive på arbeidsmarkedet.

Forbereder pendling

– Det er godt kvalifiserte mennesker, med høy motivasjon som er vant til å jobbe under press. Jeg har bare gode tilbakemelding fra de lederne jeg har snakka med her, sier NAV-konsulenten.

Så han er sikker på at arbeidsgivere som finner rett kompetanse blant de ansatte får god arbeidskraft.

– Jeg er så heldig at jeg har fått ny jobb, forteller Hanne Melleby som står i kiosken. Hun er assisterende driftssjef hos Select Servicepartner.

Assisterende driftssjef Hanne Melleby og, Reder Saley hos Select servicepartner på Rygge

Assisterende driftssjef hos SSP Norway på Rygge, Hanne Melleby har fått seg ny jobb, Reder Saley starter på studier i fornybar energi etter nyttår.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Hun bor i Oslo. Nå skal hun pendle til Torp lufthavn Sandefjord. Hun tar gjerne med seg flere av de 45 hun er leder for, men de fleste synes det blir for langt å pendle.

Til flyplassen på Gardermoen søker Nokas etter sikkerhetskontrollører. Det er en kompetanse Evy Tovås har, men hun er skeptisk til å pendle så langt.

– Kan du tenke deg hvis du begynner på jobb klokken fire om morgenen, du må reise fra Moss senest klokken to, opp klokka ett. Du kan trekke av minimum 5 000 kroner i reiseutgifter hver måned, fire timer reisevei tur-retur. Du har ikke mye igjen av dagen din. Det står ikke øverst på lista, det skal jeg innrømme.

Mange muligheter

– Det er et godt arbeidsmarked i Norge, men det er en stor og fortvilende situasjon for dem som har havnet i arbeidsledighet, det må man aldri undervurdere. Men det er muligheter!

Ordene kommer fra Gisle Hellsten, leder for karrieresenteret ved universitet i Oslo.

Han mener det er viktig for alle arbeidstakere å bli skikkelig godt kjent med den personen en møter i speilet hver dag.

– Bli flink til å sette ord på hva slags kompetanse du har, og da mener jeg ikke bare formell utdannelse. Finn ut hva det er du egentlig kan og hva ditt bidrag til en ny arbeidsgiver kan være.

Evy Tovås framhever at hun er stabil, har lyst til å jobbe, er ærlig og blid, pliktoppfyllende, kommer på jobb når hun skal, gjør det hun skal, pluss litt til.

I avgangshallen oppsøker en passasjer henne. Hun peker og viser han vei.

Sikkerhetskontrollør Evy Tovås viser vei ved flyplassen på Rygge
Foto: Anne Ognedal / NRK

På spørsmålet om hva hun kan, svarer hun kjapt:

– Jeg er som poteten, jeg kan brukes på alle avdelingene her ute. Sånn var det også da jeg kjørte buss. Jeg likte å lære mer, for jeg mener at jo mer du kan, desto flere steder kan de bruke deg og du er mye mer fleksibel.

Men hva vil du jobbe med?

– Det må være noe med mennesker, jeg er ikke skapt for å sitte inne på et kontor alene.

Hun mener lagerjobben hun har søkt på, kan passe inn i det bildet.

– Jeg tror det er så mange som jobber der, som du kan treffe og prate med. Men selvfølgelig, det blir ikke slik jeg har det her. Men jeg må innrømme for meg selv at jeg må omstille meg litt.

Håper på barnehage

– Det å skaffe seg en ny jobb, er krevende, det er å gå i motbakke, det må man være forberedt på og det er ikke vanlig å få napp på den første søknaden, sier Gisle Hellsten.

Lederen for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo mener det er lurt av de flyplassansatte å tenke på hvilke andre steder de kan jobbe.

Et Ryanairfly på Moss lufthavn Rygge
Foto: Anne Ognedal / NRK

Evy Tovås har tenkt på barnehagen hvor hun i flere år har vært tilkallingsvikar ved siden av jobben i Securitas. Nå håper hun det blir mulig å jobbe mer der, gjerne på heltid.

– Det er fryktelig morsomt og inspirerende å jobbe med barn, særlig i barnehage. De er fantastiske.

Men hva hvis det blir ny drift på Moss lufthavn Rygge og du har fått en ny jobb?

– Jeg kan sitte og si nå at da kommer jeg tilbake, men har du fått deg en hundre prosent stilling, så er du så takknemlig for den jobben du har fått. Så da kan det nok hende at de må begynne å lete veldig langt for å finne nok folk til flystasjonen. Jeg er ikke den første som hopper av fra en god aktør som har tatt meg inn i varmen.