Oldemors julegave
Foto: Magnus Brenna-Lund

Oldemors julegave

– Jeg har en sånn vond følelse, at det kanskje er noe hun har laget. Da er det enda verre at den ikke skal komme fram til Ulrik. Postens egen detektiv faller i dype tanker. Jula er både god og litt trist.

Åse Marie Lerfald står og trykker lett på pakken. Den er myk. Sikkert noe oldemor har laget selv, tror Lerfald. Hun går under navnet «pakkedetektiven».

I 12 år har hun hatt det årlige ansvaret i Posten for å finne eierne til pakker på avveie.

I år har de funnet eierne til over 250 pakker som manglet nødvendige opplysninger. Nå sitter hun igjen med 13 gaver. Oldemors pakke bør komme fram, synes hun.

Pakkedetektiven

Lerfald synes hun har verdens beste jobb.

Foto: Magnus Brenna-Lund

Hun har aldri åpnet noen av gavene for å finne flere spor.

Men at jeg har lov til å klemme, det er en annen sak?

– Men at jeg har lov til å klemme litt......

Som regel er det en veldig morsom jobb, men noen ganger gjør det litt vondt.

Ble hun ikke glad for gaven?

En gave som ikke kommer fram kan være helt avgjørende for noens liv. Lerfald tenker mye på hva slags historier som ligger bak en julegave. En viktig beskjed? Har noen sendt et arvestykke eller en kjærlighetserklæring?

Julegaver er noe personlig, alle har et forhold til det.

Åse Marie Lerfald

Tenk på den som aldri fikk takk. Tenk på den som ventet. – Skjebnen, sier Lerfald, mens hun drømmer seg litt bort.

Vil du hjelpe Posten å finne gavenes rette eiere? Sjekk video lenger ned i saken.

Sokker fra bestemor

Strikkesokker fra bestemor. Er det ikke noen som savner dem nå?

Foto: Magnus Brenna-Lund

De vanskelige siste gavene

Kanskje Anja er et menneske som er glad i å lage mat?

Åse Marie Lerfald

I noen hyller på Postens hovedkontor på Alnabru står de siste pakkene. De vanskeligste. De håpløse. De uten adresse. Med bare et fornavn eller et kallenavn skrevet på en liten lapp.

– Til Anja, fra oss i Grinda. Lerfald rister på pakken. Det høres ut som krydder eller frø.

Hvem er hun?

Hvem er Anja? Og hvem bor i Grinda?

Foto: Magnus Brenna-Lund

Det er flere steder i Norge som heter Grinda. Åse Marie Lerfald har ringt alle. Hun har vært på Facebook og opplysningen. Hun har googlet og skrevet eposter. Hun har fått hjelp av lensmenn og lokalaviser.

Hvem er oldemor og hvem er bestemor?

Kjenner du igjen noen av gavene som Posten ikke har funnet eierne til? Se video

Gaver som blir liggende hos Posten på grunn av manglende adresse-opplysninger

Kjenner du igjen noen av pakkene?

Kan det være konfekt?

– Den er til Kjersti, sier Lerfald og rister lett på pakken. Kan det være konfekt? Det både ser og høres sånn ut. Pakken fra tante Heidi til Per Terje inneholder kanskje såpe eller en sjampo?

Til Magnar fra tante E. – For meg kjennes det ut som kronestykker som er festet på en snor. Åse Marie Lerfalds fingere klemmer, stryker og trykker. Fantasien løper litt løpsk, og hun oppfører seg litt som en ivrig jente på julaften før alle pakkene skal åpnes.

Bestemors strikkasokkar, strikka med kjærleik til barnebarna treng å kome heim!

Helene Marie Vik Haugstad

Det kan bli mange vriene situasjoner for både mottakere og avsendere, tror Lerfald. Mange sitter og venter på at noen skal takke. Andre sitter og venter på gaven de trodde de skulle få. – Ingen tør å ringe for å etterlyse gaven, ler Lerfald.

For det er vel ganske ubehagelig å ringe avsender for å spørre om han ikke har sendt julegave i år. Tenk hvis han ikke har sendt noe? I den andre enden sitter avsender og er kanskje litt trist fordi han eller hun ikke har mottatt noen takk for julegaven.

Detektiver over hele landet

Frivillig pakkedetektiv

Vik Haugstad er frivillig detektiv for Posten.

Foto: Privat

I Ulsteinvik bor Helene Marie Vik Haugstad. Hun er en av mange frivillige som hjelper Posten med detektivarbeidet. Ifølge Posten har hun stått for over 35 oppklarte pakkemysterier.

Hun bruker nettene, når hun ikke får sove, til å lete. Hun forteller at hun er berørt av tanken på dem som satt og ventet, men ikke fikk julegaven de trodde de skulle få.

Så hun startet å lete. På Postens hjemmeside finner du opplysninger om alle pakkene som ikke har kommet fram. Beskrivelser av hvordan pakkene ser ut, hva slags papir og hva som står på til og fra lappene.

Skremt

Haugstad ble også fascinert og skremt over hvor mye det går å finne ut om personer i landet. Noen tastetrykk, noen kjappe søk på sosiale medier og i telefonkatalogene, så har du funnet den du leter etter.

I arbeid

Detektivbyrået til Posten stenger snart for sesongen.

Foto: Magnus Brenna-Lund

Det begynte med to navn som hun fant ganske raskt. Så fikk hun blod på tann. En spennende jakt som førte til mange oppklaringer. Hun har selv ikke snakket med noen av dem hun har hjulpet. Opplysningene hun har fått eller funnet, har hun gitt videre til Posten.

På julaften fikk hun selv en gave fra Posten. Hun ble kjempeglad for blomstene. Og når Lerfald på posten spør om hun vil hjelpe til neste gang også, er svaret ja.

– Hun er med, sier Lerfald. Haugstad er en fantastisk person. Vi har fått utrolig god hjelp fra henne. Og alle de andre jeg snakker med. Jeg satt en gang med et navn på en pakke, forteller Lerfald. La oss kalle han for Tor. Jeg så på stempelet at den var sendt fra Bergen kommune, og Lerfald ringte til sentralbordet. Kort tid etter hadde alle ansatte i kommunen fått e-post og Tor var funnet.

Trist

Noen ganger kommer pakken for sent fram. Lerfald forteller om de vanskelige pakkene. Ikke fordi det er spesielt vanskelig å finne mottaker eller avsender.

Det er de myke, dem hun tror det ligger mye kjærlighet og omtanke bak, som er de vanskelige.

Kjenner du pakken?

13 gaver ligger og venter på rette eiere.

Foto: Magnus Brenna-Lund

Rakk ikke å si takk

En gang var det en gave fra «oldemor» som ikke kom fram til jul. Når hun endelig fant gavens rette eier, fikk Lerfald vite at oldemor var død. Gaven kom fram til slutt, men da var det for sent å si takk.

Fra tante E

Hvem er den mystiske tante E?

Foto: Magnus Brenna-Lund

Hun tror mange blir litt rørt av jobben Posten gjør for å løse mysteriene. En julegave er personlig og alle vet hva som kan ligge bak en presang.

Pakkeråd

Folk har blitt mye flinkere til å merke julegavene nå, mener Lerfald. Noen gode råd er likevel verdt å nevne:

– Skriv tydelig, og legg en lapp med telefonnummer og navn på avsender og mottaker inni pakken. Bruk god emballasje, og husk å teip godt i begge ender på esker, sier Lerfald.

Nå blir alle julegavene fra terminaler over hele landet sendt til Kristiansand. Der blir de liggende frem til neste jul, og dersom noen da ikke er oppsporet går de til veldedige formål.

Hvem er Ulrik

Tilbake til Lerfalds «vondeste» pakke. Den myke, med rødt papir og sølvbånd.

Den som er fra oldemor til Ulrik.

Noen må vel vite hvem han er?

Pakk godt!
Foto: Magnus Brenna-Lund