Bandboost

14 ungdommer, fire band, en mentor og en øvingscontainer. I kveld viser Bandboosterne fra Fredrikstad og Sarpsborg seg fram fra scenen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Fra containeren til scenen

Bandboost Østfold lærer unge å spille, øve og samarbeide i band – og å lage egen musikk. Etter to års jobbing inviterte de i dag verden inn i øvelsescontaineren.

Tre ungdommer presenterer seg: Kornelia Jacobsen, Fredrik Mathisen og Anders Myrvind. De spiller i bandet Satellites.

– Og jeg heter Anders Odden, og spiller bass i Satellites.

Skjønt, Anders Odden gjør nok mer enn dét.

Odden har vært skapende, produserende og turnerende musiker i snart 30 år. Først i det Råde-baserte ekstremmetall-bandet Cadaver, de siste årene mest kjent som medlem i det ikoniske svartmetall-bandet Satyricon. Og nå har han i to år vært mentor for musikkinteressert ungdom fra nedre Glomma i kulturprosjektet Bandboost.

Flerbent kultursatsing

Bandboost Østfold drives av Østfold Musikkskole, Sarpsborg Kulturskole, St. Croix-huset og Kulturskolen i Fredrikstad. Målet er å gi ungdommene erfaring med å lage egen musikk. spille den inn, og fremføre den på scenen. Lørdag kveld står tre av Bandboost-bandene på scenen på ungdomshuset St-Croix i Fredrikstad, for å vise seg fram.

Ungdommene har tatt opp hansken. De fire bandene i containeren spiller pop, poprock, rock og metal så det ljomer.

Har du Spotify, kan du høre dem her.

Thea Malene Jensen

– Jeg har vært med på Bandboost i to års tid, og har bare hatt godt av det, sier Thea Malene Jensen. Hver mandag tar hun turen fra Hvaler til containeren.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er helt rått, sier Anders Odden.

– Det har vært veldig morsomt for meg som yrkesmusiker å gå helt tilbake til start. Se hvordan ungene begynner å samspille, lage ting og få det til å stemme. Utfordrende, gøy og slitsomt på en helt annen måte enn jeg er vant til. Det å få en gruppe unger til å samarbeide er vanskelig, men når det går bra så er det gøy.

Anders Odden

LITT STRENG: Man kan ikke NESTEN drive med musikk. Men samtidig må det være lystbetont, sier Anders Odden.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Fikk eget vers av gutta i bandet

– Jeg syns det har vært kjempegøy å være med på dette, sier Kornelia Jacobsen fra Sarpsborg, og vokalist i Satellites.

– Det er veldig annerledes det å spille sammen med noen enn alene. Jeg var livredd da jeg startet, men det var veldig gøy!

Hun kjente ikke Fredrik og Anders, de to andre i Satellites, da hun ble med i bandet. De to guttene kjente hverandre godt fra før.

– Vi tok ho med da vi øvde på en ny sang, og så skrev vi et vers om ho, sier Fredrik Mathisen.

I løpet av to år har de lært å samarbeide, og de har blitt mer rocka enn de var i starten.

– Det har blitt mer rocka. I starten var det veldig koselig, hyggelig og mer "visete", sier Kornelia. Fredrik er enig.

– Jeg syns det har blitt kulere. Og så kan jeg spille litt hardere på trommene.

The Truckers

– Hvorfor ingen gutter synger i disse bandene? Det har jo litt å gjøre med stemmeskifte og pubertet og sånn. Det høres ikke veldig fint ut. Og så er det jo kult med instrumentalmusikk, sier Sigurd, Aran, Henrik, Lars Henrik og Jesper i The Truckers. I kveld står de på scenen for første gang.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Gøy, men alvor

– Jeg er jo litt streng med dem, forklarer Anders Odden.

– Jeg lærer dem at hvis de skal satse på musikk, så må de ta dette alvorlig. På en måte er det som andre fritidssysler, men samtidig kan du ikke nesten drive med musikk. Du må øve for at det skal være gøy i det hele tatt. Spiller du sammen med noen, så må alle komme seg på samme nivå.

– Musikkinteressen har jo blitt større, sier Thea Malene Jensen fra Hvaler.

– Jeg har begynt å lage mer musikk, jeg produserer selv på Mac'en hjemme. Men jeg er ikke helt sikker på om jeg har større planer enda.

Ikke sikkert Bandboost fortsetter

Men det er budsjettrunder på gang, og da er det spennende dager for Anders og ungdommene. Signalene fra Sarpsborg har vært gode, men de venter i spenning på hva Kulturskolen i Fredrikstad bestemmer seg for. Satser de videre på Bandboost, eller har de andre prosjekter på gang?

– Det spøker jo for all ekstraordinær aktivitet når det er budsjettid, sier Anders Odden.

Satellites

Satellites poserer foran bandcontaineren - som er akkurat det det høres ut som. Flere sammenkoblede containere, innredet til et øvingslokale for ungdom. Men det kan spøke for at det blir nye band etter at Satellite og dagens andre band er ferdige her.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det hadde vært synd å legge ned eller å måtte vente et år. Jeg syns Fredrikstad kommune er stor nok til å ha flere aktivitetstilbud. Det ser greit ut i Sarpsborg, men vi må se hva kulturskolen i Fredrikstad bestemmer seg for.

– Det hadde vært veldig synd om det ikke blir mer Bandboost, sier Kornelia. Det har blitt en ganske stor del av livet mitt, og sikkert for de andre også. Det har gitt meg en del muligheter, som jeg ikke hadde hatt hvis jeg ikke hadde blitt med på Bandboost.

– Jeg tror det nok er underkommunisert fra oss hva vi egentlig driver med, fortsetter Odden, vi pusher på at ungdommene skal lage egen musikk. Det er ikke noe organisert musikkvirksomhet ellers som gjør det. Her står egne låter i fokus.

– Det er mye mer gøy, syns jeg.