FFKSARP
Foto: Tor René Stryger / NRK

Det store maktskiftet

Fredrikstad pleide å være enerådende i Østfold når det kom til fotball, men tirsdag fikk nok en trener sparken. Nå er det Sarpsborg som er storebror i fylket. Hva skjedde?

På et stappfullt Ullevaal farget i rødt og blått står Raymond Kvisvik klar til å slå corner. Datoen er 12. november 2006 og fem minutter er spilt av cupfinalen mellom Fredrikstad Fotballklubb og Sandefjord Fotball.

Kvisvik titter opp. Ser seg ut en ballbane og starter på tilløpet. Han lader den legendariske venstrefoten og treffer perfekt. Ballen skrur over hele feltet. Over keeper, forsvar, angrep. Alle.

Nesten alle.

For på bakerste står Hans Erik Ramberg. Med bare ett mål på 25 kamper i seriespillet har midtbanespilleren nå mulighet til å ta igjen for det tapte. Putte det kanskje aller viktigste målet hittil. Årets mest kritiske spark på ballen.

Han treffer på oversiden og ballen spretter i bakken. På TV-bildene kan det se ut som den er på vei inn i Olav Zanetti, Sandefjordbacken som vokter stanga. Men spretten er for sterk og hoppet til Zanetti for lavt. Ballen går over og inn i nettet. 1–0 er et faktum. Ramberg kan ikke tro det selv.

Etter at Raio Piiroja putter i det 37. minutt, og samme mann gjør det igjen bare seks minutter senere er selv Leeds-legenden Vinnie Jones enig med plankehaugen. Kampen var over til pause.

Fotball
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det årnær sæ i Fre-ista’, det nøtt’ernte i Særp

Fest i Fredrikstad

Det ble stor feiring i Fredrikstad etter at byen fikk sitt første cupgull på 22 år.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Bare fire år er gått siden Fredrikstad Fotballklubb spilte i 2. divisjon, og allerede står de med sin første cupfinaleseier på 22 år. To år senere sikrer klubben sølv, beste notering på 34 år. De røde og hvite er tilbake i Norges-toppen. Det er nå eventyret virkelig skal begynne.

Litt lenger opp langs Glomma er det fullstendig kaos. Sarpsborg har ikke hatt en klubb i toppdivisjonen på 32 vintre, men noen år i forveien har flere av byens klubber inngått et samarbeid. Sammen for Sarpsborg, eller SAMS. Lagene skal finne én klubb å satse på, for deretter å sende talenter dit og få Olavs by på fotballkartet igjen.

Cupfinale menn

Hans Erik Ramberg, delvis skjult til venstre for bannebåndet, har akkurat satt 1–0 til Fredrikstad under cupfinalen mot Sandefjord.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Men de blir ikke enige om hvem som skal være satsingsklubb. Uenigheter om navn og hvordan samarbeidet skal gå frem gjør også at det ikke ser lyst ut for byen som i 2016 feirer 1000 år. Fredrikstad herjer, Sarpsborg ligger øde. Rent fotballmessig sett.

Med et unntak. FK Sparta Sarpsborg spiller i 1. divisjon.

Brorskap og rivaleri

Det er ikke mange andre byer i Norge som deler det Sarpsborg og Fredrikstad gjør. Et rivaleri og brorskap som strekker seg tilbake 449 år. Til da svenskene brant Sarpsborg og innbyggerne ba Kong Frederik II om å grunnlegge et hjemsted litt lenger ned langs elven. Ikke langt, men litt. 14 kilometer for å være eksakt.

Noen innbyggere velger heller å si ”den andre byen” enn å bruke navnet. I all kameratskapens ånd. Spør man folk i Fredrikstad hva de forbinder med Sarpsborg 08, lurer de på om det er snakk om et jentenavn. Gjør man det samme i Sarpsborg om FFK bare uffer de seg.

Og rivaleriet handler om mer enn fotball. Det handler også om industrihistorie og kultur. Om to byer som er sammenkoblet med en eneste lang sammenhengende bebyggelse. En byplanlegger ville kanskje sagt at vi snakker om en eneste stor by. Men sier du det til noen derfra bør du har fryktelig raske bein å løpe med.

Norsk fotballsentrum

På midten av 1900-tallet var Nedre Glomma blitt en av de definitivt viktigste fotballregionene i landet. Sarpsborg og Fredrikstad hadde begge etablert seg som byer med fotballag i Norgestoppen og rivaleriet og lokaloppgjørene avlet noen av våre beste spillere.

Fredrikstad FK vant 3-0 over Sandefjord, cupfinalen 2006.

12. november 2006: Fredrikstad vinner sin første cupfinale på 32 år. Forrige gang rykket de ned samme år. Denne gang tar det tre sesonger.

– Sarpsborg FK var i cupfinalen allerede i 1906, der de tapte for Odd. Men i 1917 vinner de finalen mot Brann. Når Fredrikstad så kommer for fullt på 30-tallet blir området disse to byene utgjør det viktigste fotballområdet i Norge.

Det forteller mangeårig legende Arne Scheie.

Ifølge ham kunne ingenting måle seg med lokaloppgjørene mellom Sarpsborg Fotballklubb og Fredrikstad Fotballklubb. Førstnevnte med seks cupmesterskap og to seriebronser, sistnevnte den definitive storebroren med ni seriemesterskap og 10 cupmesterskap.

Arne Scheie

Arne Scheie kommenterte sin siste cupfinale i 2013. I dag mener han oppgjørene mellom Sarpsborg FK og Fredrikstad FK var blant de største lokalderbyene Norge noen gang har hatt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
Uke 43

Fredrikstad FK og Sarpsborg FK møtte hverandre blant annet i cupfinalen i 1948, samme år Ullevaal ble fast finalearena. Den kampen vant Sarpsborg.

I 1984, når Fredrikstad Fotballklubb tar sitt siste gull før 2006, er det ingen andre lag i Norge som er i nærheten engang når det kommer til meritter. Odd hadde 11 cupgull, men med totalt 19 førsteplasser i serien og cupen er Fredrikstad enerådende. Så når de rykker ned det samme året er det en synkende gigant med cupgullflagget til topps.

Laster innhold, vennligst vent..

Ti år tidligere hadde også Sarpsborg FK tatt den tunge veien ned, uten å komme seg opp igjen.

Kart fredrikstad sarp

Sarpsborg og Fredrikstad henger sammen langs hele Glomma og er i prinsippet et eneste stort tettsted.

Foto: SSB

– I dag er nok det nærmeste vi kommer oppgjørene mellom Fredrikstad og Sarpsborg den gangen kanskje Lillestrøm og Vålerenga. Men selv ikke det kan måle seg. Også Rosenborg og Brann eller Rosenborg og Molde er viktige fotballderbyer, men ingen av dem var så lokale og så viktige for regionen som det lokaloppgjøret i Nedre Glomma var.

Det årnær sæ i Særp, det nøtt’ernte i Fre-ista’

Fredrikstad har alltid vært storebror, helt siden klubben i byen sparket sin første ball på 30-tallet. Men etter at byens lag rykket ned i 2012 er det noe som har skjedd. Noe ganske dramatisk. For der deres reise siden cupgullet og seriesølvet for ti år siden har vært en eneste tur på vei ned i systemet, har Sarpsborgs lag gjort det motsatte.

Når Fredrikstad så kommer for fullt på 30-tallet blir området disse to byene utgjør det viktigste fotballområdet i Norge.

Arne Scheie, legende

Fredrikstad FK kjemper i år i bunnen av 1. divisjon. Laget unngikk så vidt nedrykk til 2. Divisjon i fjor, og i år ligger de på tredje siste 11 kamper før serien er over. De har ikke vunnet en kamp siden 19. juni og 9. august fikk trener Jan Halvor Halvorsen sparken. Nå skal Mons Ivar Mjelde redde skuta. Sarpsborg 08 derimot er bare en kamp unna sin tredje semifinale i cupen på rad samtidig som de kjemper om medalje i Eliteserien. Laget tapte riktignok hjemme mot Vålerenga i helgen, men det er unntaket som bekrefter regelen.

De 11 blå er i form.

MJELDE: – Jeg ser på Fredrikstad som en stolt fotballby historisk sett og sammenligner den litt med Bergen.

Ironisk distanse

– Det er tungt nå. Det er blytungt. Det er vanskelig å få med seg folk på kamp, det er vanskelig å få med seg folk på turer. Man håper på et lyspunkt, et lite glimt av fotoner i enden av tunnelen. Men vi går på nye tap hele tiden. Det er rett og slett krise.

Laster innhold, vennligst vent..

Dan André Syversen blir beskrevet som en av de mer ihuga supporterne i plankebyen. Som medlem i FFK Supras opptar klubben en stor del av livet hans.

Da han ble intervjuet av Fredriksstad Blad i forbindelse med byens 450-års jubileum neste år, fortalte han at han ikke føler at han kan utfolde seg ordentlig før han er på tribunen. Først da tør han å slå seg løs. Banne og vise lidenskap.

Men den lidenskapen setter et gråere og gråere preg på tilværelsen. Nå har han begynt å ha en nesten ironisk distanse til det hele. Sluke alt med en stor dråpe selvironi.

– Man prøver på en måte å ikke la det gå ut over arbeidsdagen. Prøver å ikke bli preget, men det er ikke så lett. I tillegg går det jo fryktelig bra i Sarpsborg, hvilket ikke akkurat gjør det hele noe særlig enklere.

6. november 2009

Laster kart, vennligst vent...

Det er ikke langt mellom Årum og Sarpsborg stadion. Men Årum ligger i Fredrikstad kommune. Ergo er valget enkelt når Syversen skal til byen. Det er bare én by.

Syversen bor på Årum i Fredrikstad kommune. 10 minutter unna Sarpsborg sentrum, 20 minutter unna Fredrikstad sentrum. Så nære er byene. Men han drar så lite som mulig til Sarpsborg. For det er Fredrikstad han er fra, det er Fredrikstad som er byen hans.

Det verste av alt var uten tvil tapet i kvaliken 6. november 2009. Da vant Sarpingene 2–0 i Fredrikstad og sendte klubben hans rett ned i 1. divisjon.

– Av alle som kunne sendt oss ned var Sarpsborg 08 det verste. Vi ble jo sendt ned av Molde i 2012, men det var ikke i nærheten en gang.

Sarpsborg 08, som det året spilte i 1. divisjon, måtte starte sesongen med tre minuspoeng på grunn av feilaktig økonomirapportering. Halvveis i sesongen valgte også trener Conny Karlsson å si opp jobben for at klubben skulle spare penger. Sarpingene lå da på nedrykksplass.

Inn kom Roar Johansen som trener og etter en god høstsesong klarte de å sikre seg kvalifisering til eliteserien. Mot sine største rivaler fra Fredrikstad.

Skulle være ren rutine

Fredrikstad FK var i motsatt ende av skalaen. På alle måter. Laget hadde landslagsspillere og store profiler i hvert ledd og attpåtil bergingsspesialist Tom Nordlie på benken.

En gjeng med arbeidere skulle ned til aristokratene for å få seg en lærepenge, men istedenfor er det det etablerte som får seg en skikkelig en midt i trynet.

Etter 18 minutter scorer Martin Wiig fra spiss vinkel på høyrekanten. På overtid punkterer samme mannen kampen alene mot keeper Kenny Stamatopoulos. FFK rykker ned, året etter at klubben tok sølv i serien.

Litt lenger opp i elven, en liten kjøretur langs Glomma, huskes kampen ganske annerledes. Arvid Johnsen, mangeårig styremedlem i Sarpsborg 08’s supporterforening Fossefallet, avslører et smil selv Jennifer Lopez ville misunt ham når datoen nevnes.

– Det var helt spinnvilt. Jeg husker omtrent ingenting. Og det var ikke fordi jeg var full, for å si det sånn. Var det noe jeg var rusa på så var det lykke.

Veggen til Arvid Johnsen

Det holder ikke med bare en kalender for Arvid Johnsen. For det er ikke bare jobben som betyr noe.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Hele dagen var helt surrealistisk. Sarpsborg 08 skulle få bank, og det var han forberedt på. Han var ikke redd for å dra skuffa hjem, bare det å få en nettkjenning ville vært bra nok. Men spillet var upåklagelig, taktikken perfekt og stemninga på stadion euforisk. I hvert fall i borteseksjonen.

Maktskiftet

– Vi hadde egentlig forberedt oss på å dra ned for å få juling. Men FFK glemte å spille fotball. Og det gjorde ikke vi. Vi spilte en meget god taktisk og teknisk gjennomført kamp. I tillegg er det jo helt fantastisk at det var Wiig som putta begge. Benket på FFK, sendt til Sarpsborg fordi han ikke var god nok. Også er det han som står med hammer og spiker når kista skal lukkes. Fantastisk!

Kampen var på mange måter også vendepunktet. Det er ikke ofte man kan tidfeste et maktskifte, men rundt klokken åtte på kvelden, 6. november 2009 er kanskje det nærmeste man kommer tidspunktet da fotballfylket Østfold fikk en ny storebror. For både Sarpsborg 08 og FFK rykket opp året etter. Men de blå endte fire poeng over de røde på tabellen.

Laster innhold, vennligst vent..

– Vi som holder med Sarpsborg 08 har på en måte ikke opplevd så altfor mange skuffelser. Det er aldri gøy å rykke ned, og det gjorde vi jo en gang, men det var vi forberedt på. Vi spilte en egen spillestil og var fornøyde med det vi fikk til offensivt. Vi bare glemte å spille forsvar. Også rykket vi jo rett opp igjen da.

Tom Norli Depp

For plassgarantisten Tom Norli ble 6. november 2009 en heller antiklimatisk aften. Her fra pressekonferansen etter kampen, trener for Sarpsborg 08 og lokal legende Roar Johansen til høyre.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Med 15 poeng av 18 mulige på de seks siste kampene før helgen var Sarpsborg 08 den soleklare formvinneren i Norge. Etter tapet mot Vålerenga kan de ikke lenger smykke seg med den samme tittelen, men det har ikke lagt noen demper på stemningen.

I byen hviskes det nå stille om medalje i serien og kanskje også en ny cupfinale. For i september står Bodø/Glimt som motstander i kvartfinalen, og går det til semifinale vil det være for tredje året på rad.

Det blir definitivt ikke noen ny cupfinale for Fredrikstad. De røk ut mot nettopp Sarpsborg 08 på Fredrikstad Stadion den 5. mai. 1–3 sto det øverst til venstre i TV-skjermen da dommeren blåste av.

– Må bare le

Johnsen har ingen sympati å sende til plankebyen.

– Vi må jo nesten bare le av hele greiene. Det er jo bare rot. Nå står hovmod for fall, men sånn holdt jo dem på der nede lenge. Men man syns jo litt synd på dem da. Nå får vi håpe de berger plassen og bygger seg opp derfra.

Etter kampen hvor Sarpsborg 08 sender FFK ned en divisjon er det full jubel.

Sarpsborg 08 sendte FFK på hue og r**va ned en divisjon rett over klokken åtte, fredag 6. november 2009.

Syversen på sin side har heller ikke mange lovord å sende med robåt oppover elva. Han forteller at alle i byen ved Glommas utløp har en mening om klubben. Fra ti år gamle gutter som går rundt og spiller Pokémon Go til 80 år gamle damer på vei til kaffeslabberas på nærmeste kafé.

– Hele greiene gjør bare vondt. Vi har lidenskapen, vi har historien. Vi har flere folk og vi har et bedre stadion. Man håper på en måte at de skal gå på samme smellen som FFK, at de vokser for fort. For det er synd at en liten dugnadsklubb fra Pæddekummen nå er blitt storebror i Østfold.

Men det begge er enige om er savnet etter lokaloppgjørene på toppnivå. Derbyene som lager en fantastisk ramme rundt fotballen i fylket. Selvmotsigelsen er derfor stor når Johnsen med et smil om munnen sier at FFK godt kan kose seg så lenge de vil i 1. divisjon. Det samme er den når Syversen heller ville ha byttet plass med S08 enn å ha begge lagene i toppen.

– Største eventyret i moderne norsk fotballhistorie

En gåtur på rundt ti minutter fra Pæddekummen, Sarpsborgs tidligere havneområde og kloakkutslipp under E6-brua som er blitt til fritidsområde med grøntarealer, ligger lokalene til Sarpsborg Arbeiderblad. Avisa som har fulgt Sarpsborg 08 tett siden opprettelsen.

– Jeg tror kanskje historien om Sarpsborg 08 må være det største eventyret i norsk fotball i moderne tid.

Laster innhold, vennligst vent..

Den troende er nyhetsredaktør og meningsbærer når det kommer til klubben, Petter Kalnes.

1. divisjon fotball Sarpsborg / Alta 4-0

Morten Giæver er hoppende glad etter å ha puttet for Sarpsborg 08 under opprykkskampen mot Alta i 2010. Kampen endte 4–0 og Sarpsborg 08 var i Eliteserien. For første gang.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Den nye klubben Sarpsborg 08 tok over plassen til FK Sparta Sarpsborg i 1. divisjon før sesongstart 2008. Historien om hvordan klubben har gått fra å være et komma i årboka om norsk fotball til å nesten få sitt eget kapittel er en eneste lang opptur.

– Da Roar Johansen ble trener klarte han å skape noe i byen. En lokal tilhørighet for innbyggerne. Han kunne rusle rundt i byen og alle følte de var på fornavn med ham. En lokal fyr som skapte en forankring og et engasjement for klubben. Når han i tillegg er en god menneskekjenner og trener med en helt egen stil, skjer det noe med byen.

Lokal forankring

Johansen snudde trenden og rykket opp med Sarpsborg 08 i 2010. Direkte opprykk med en morsom, offensiv og rask spillestil. Da laget rykket ned året etter var han med ned og rykket rett opp igjen. Ned for å rykke opp. Ned for å få en ny opptur, en ny byfest.

1. divisjon fotball Sarpsborg / Alta 4-0

Etter opprykket var det full feiring på Sarpsborg stadion. Med gulldrakter spratt både spillere og publikum champagnen.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / NTB scanpix

Denne lokale forankringen, med spillere fra området folk kjenner, har vært viktig mener Kalnes.

Siden opprykket i 2012 har det egentlig bare gått bedre og bedre for klubben. 14 plass og kvalik i 2013, 8. plass og semifinale i cupen i 2014 og finale i 2015. Det beste året til nå, selv om klubben endte på 11. plass i serien.

I 2016 har klubben fortsatt sjans på både semifinale i cupen og sølv i serien. Gull om Rosenborg skulle finne på å dra en Jörgen Brink. Så langt den beste sesongen noen gang for den unge klubben.

– Det går rett og slett på kunnskap. Enkelt og greit. En fantastisk sportssjef i Thomas Berntsen som for eksempel klarer å tjene tre millioner på Jakob Glesnes bare noen måneder etter å ha hentet ham inn. Det går på den lokale forankringen. Det går på Geir Bakke, treneren, som sammen med sin assistenttrener Aune jobber beinhardt. De har sammen skapt en stall som fungerer veldig bra, med omtrent dobbel dekning på alle plasser.

Kalnes trekker også frem lønnstaket som en viktig del av oppturen. At det i stallen ikke er noen som misunner hverandre eller bærer nag fordi deler av spillerne tjener mye mer enn andre.

Men dette kan selvfølgelig også skape gnisninger og sperrer. Store profiler vegrer seg gjerne fra å dra til Sarpsborg for å spille fotball når det ikke er i tusenårsbyen man tjener seg rik. Det har også gjort at der FFK til nå ha betalt 1,9 millioner kroner per poeng, med utgangspunkt i totalbudsjettet, har Sarpsborg 08 bare betalt 1,4 millioner. I divisjonen over.

Tribune

Det ble ingen opptur på banen. Men på tribunen og i hovedstaden var cupfinalen i 2015 en eneste lang fest. I år kan Sarpsborg 08 igjen farge Oslo blå. Men først må de vinne over Bodø/Glimt i kvartfinalen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lavt tilskuersnitt

Det som gjenstår nå er å få folk til å komme på kamp. I Fredrikstad har de fortsatt et høyere publikumssnitt enn i Sarpsborg.

– Man skal huske på at Fredrikstad tradisjonelt har vært fotballbyen i Østfold. Sarpsborg 08 er i utgangspunktet ikke skapt for å være nummer én i Østfold. Samtidig er ikke fasilitetene på stadion de aller beste heller. Når det eneste som skjer utenfor banen er at man står i kaffekø hele pausen må det mye engasjement til.

Laster innhold, vennligst vent..

Det blir bedre. For stadion utbedres, men det bygges en og en tribune av gangen. Skinnet skal ikke selges før bjørnen er skutt.

Det samme kan ikke sies i byen som ble grunnlagt av Frederik II i 1567. Ny stadion ble ferdig i sin helhet i 2007, året etter cupgullet og året før seriesølvet.

– Det har vært en lang, lang reise siden den tid.

Erik André Pedersen er fotballkommentator i Fredriksstad Blad. Han har jobbet mot klubben siden 1993. Optimismen etter at Knut Torbjørn Eggen rykket opp to ganger på to år, først til første divisjon i 2002 så til eliteserien i 2003 varte lenge.

Fra å ha et budsjett på ti millioner i 2002 hadde klubben plutselig et budsjett på 100 millioner i 2007. Det gikk fryktelig fort.

Det totale økonomisk kaos

Så traff realiteten. Akkurat som Miley Cyrus. It came in like a wrecking ball.

– Et ter sølvet kom det jo for en dag at det var fullstendig kaos i økonomien. Den hang ikke på greip i det hele tatt. I tillegg graves det frem en skandale som skal vise seg å prege klubben i mange år. Spesielt Piirojasaken ødela fryktelig mye.

Med razziaer, politianmeldelser og skatteunndragelser var saken en gjenganger i både nasjonale og lokale medier en lang periode. Den estlandske spilleren Raio Piiroja, en av de store profilene for Fredrikstad og mannen som scoret to ganger under cupfinalen i 2006, tjente på papiret 600.000 kroner i året. Men under bordet betalte klubben store penger. Unndragelse av arbeidsgiveravgift, unndragelse av skatt.

Razzia

13. desember 2013 gjennomførte det som da het Østfold politidistrikt razzia i Fredrikstad Fotballklubbs lokaler.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I tillegg var det uro i garderoben før sesongen i 2009 begynte. Slåssing blant spillerne og en alkoholdrikkende trener preget forsider og sportsseksjoner i Fredriksstad Blad.

Fra 2009 til 2011 gikk ifølge Pedersen klubben med 54 millioner i underskudd.

– Nå er alt dette ferdig og avslutta. Klubben har jobbet med å fjerne gjeld og bygge opp omdømmet igjen. Alt er historie og det eneste som gjenstår er å vinne kamper. Grunnlaget for suksess er der, forutsetningene er til stede. Det har vært kontinuitet og tro på prosjekter men det lykkes ikke.

Fra november 2015 til niende august i år var Jan Halvor Halvorsen trener. Med det største sportslige budsjettet i 1. divisjon skulle Halvorsen få satse og bygge opp. Halve troppen ble byttet ut og noe nytt ble skapt. Alle hadde troa på at dette skulle gå annerledes enn året før.

Laster innhold, vennligst vent..

Reddet av Jerv

Seriefinalen 2015 var en thriller uten like. Etter å ha spilt uavgjort mot Nest-Sotra var FFK avhengige av mål fra Jerv, som spilte mot Follo, for å berge plassen.

Seks minutter på overtid, med det aller siste sparket på ballen i 1. divisjon 2015, setter Glenn Andersen ballen i mål for Jerv.

Det ble ikke andre divisjon i 2016. Men, sjansen er fortsatt stor. FFK ligger, med 11 serierunder igjen, på nedrykksplass.

– Jeg tippa selv FFK høyt på tabellen, så om det er noen som må gå så er det vel meg. Men man har det i det minste aldri kjedelig på jobb når man skriver om FFK. Noen skal ha det til at det kanskje er psykisk, at drakta veier tungt i plankebyen. At det mentale ikke er på plass. Personlig har jeg ingen anelse på hvorfor det ikke går bedre. Halvorsen får rett og slett ikke ut potensialet av troppen sin. Laget scorer ikke mål.

Bare 14 nettkjenninger har laget fått til på 19 kamper i 2016. Færrest i 1. divisjon.

– Men jeg har allikevel troen på at dette går bra, som i fjor.

Media har selvfølgelig også en plass i spillet, men Pedersen mener Fredriksstad Blad ikke bidrar i for sterkt grad til det mentale presset. Det er viktig å være en venn, mener han, men også en kritisk venn. Vise befolkningen hva som skjer bak kulissene i en båt som tar inn vann fra alle bauer og kanter.

– Også skal Sarpsborg 08 ha all ære, respekt og honnør for det de får til. Et drømmescenario hadde selvfølgelig vært om vi kunne kjempe sammen i toppen. Så får vi se hvordan det går. Tradisjonelt har FFK vært storebror, og ingen hadde vel forutsett hvor fort det skulle snu.

Et blåhvitt Østfold

Det er mange i både Fredrikstad og Sarpsborg som savner de jevnlige lokaloppgjørene i toppdivisjonen. Jon-Ivar Nygård er ordfører i Drillos hjemkommune og, som veldig mange andre, var han på Fredrikstad Stadion i november 2009 for å bevitne FFK gi lillebror en nesestyver.

– Det var ikke noe særlig moro nei. Jeg gikk ned langs elva for å komme meg til stadion, og sarpingene hadde sendt ut isoporflåter oppe ved fossen som var kommet hele veien ned til oss.

Laster innhold, vennligst vent..

De var til latter før kampen, men til sjenanse etter. Isoporflåter med blå og hvite Sarpsborg 08-flagg. Lite visste ordføreren, og noen andre for den saks skyld, at det blå også kom til å prege Nedre Glomma i lang tid fremover.

– Det betyr ikke at det er noen dårlig stemning i byen eller kommunen. Mange lider selvfølgelig med klubben men jeg tror likevel de aller fleste klarer å holde lidelsen på avstand. Selvfølgelig kan det være at det er ekstra vanskelig for mange at det er Sarpsborg som har tatt over stafettpinnen, men for min del mener jeg at man ikke kan tenke sånn.

Alvorlig med nedrykk

Det er bred oppslutning om fotballen i Fredrikstad. Så bred, mener Nygård, at Bergen og Fredrikstad kanskje er de største fotballbyene i Norge. Derfor gjør det selvfølgelig ekstra tungt for mange at det går såpass dårlig som det gjør.

Vi har alltid vært stolte av byen vår, men dette betyr utrolig mye.

Sindre Martinsen-Evje, Ordfører i Sarpsborg

Men. Det betyr også at folk kommer til stadion når det spilles kamp. FFK har langt flere på hjemmebane enn noen andre i divisjonen. Med 3 900 i snitt på stadion er det over tusen flere enn andreplass og cuprival, Sandefjord.

Et nedrykk til 2. divisjon vil være alvorlig for klubben. Økonomisk vil det være tungt å komme tilbake, men det vil også bety noe for den kommunale administrasjonen.

Etter det økonomiske uføret rundt 2010 kjøpte kommunen stadion for 23 millioner kroner i 2013. FFK leier derfor plass, hvilket kan ha en betydning for forholdet i fremtiden.

– Men det er ikke noe vi har tenkt på eller sett på. Jeg tror ikke det kommer til å bli noe stort problem.

Går med hodet høyt hevet

Sarpsborg 08 tapte hjemme mot Vålerenga i helgen. 0–2 var stillingen da kampen ble blåst av etter mål av Rasmus Lindkvist. Også tidligere landslagshelt Mohammed Abdellaoue puttet for den eneste Oslo-klubben som er igjen i Eliteserien. Hadde det blitt seier ville Sarpsborg 08 ligget på fjerdeplass i serien. En formidabel plassering for et lag som ble dannet for bare åtte år siden.

Men laget er fortsatt med i toppkampen. Medalje er innenfor rekkevidde. Sarpingene kan rusle rundt i byen med hevet hode. Dette betyr mye, mener ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Kong Harald og Sindre

HM Kong Harald ankommer Pæddekummen i Sarpsborg i forbindelse med 1000-års jubileet 2016. Ordfører Sindre Martinsen-Evje til høyre.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi har alltid vært stolte av byen vår, men det her er likevel noe ekstra. Vi gjør det bra på alle fronter om dagen. Ishockey, fotball, jubileum. Alt forsterker alt, men akkurat fotballen betyr kanskje noe litt helt eget.

Fylkeshuset ligger i Sarpsborg. Europas mest moderne sykehus ligger i Sarpsborg. Mange snakker nå om at byen virkelig begynner å bli sentrum av Østfold. Martinsen-Evje peker på den etablerte nøkternheten i en kommune som har hatt arbeiderpartistyre i 104 år.

– Sarpsborg 08 er bygget på en dugnadsånd og et samarbeid som vi er veldig stolte av. Når jeg ser de frivillige nede på stadion, som jobber for klubben sin og for byen sin. Stolte mennesker som vil gjøre noe. Det vet jeg også spillerne og klubben setter utrolig stor pris på.

– Lykkes den ene, tjener også den andre

Hvorfor folk fortsatt i stor grad glimrer med sitt fravær har derimot ordføreren ikke noe konkret svar på. Noen mener konflikten fra starten av 2000-tallet, da samarbeidet skulle skape en toppklubb i byen, fortsatt lever. Sparta Sarpsborg eller Sarpsborg FK? Sarpsborg 08.

En by, tre lag

Tre klubber, én by. De to tradisjonsrike klubbene FK Sparta Sarpsborg (ø.t.v.) og Sarpsborg FK (ø.t.h.) er begge i samarbeidet Sammen for Sarpsborg, hvor hovedklubben Sarpsborg 08 er satseklubb.

– Nå er det i hvert fall en grunn til å møte opp på stadion. Så kan man generelt si at sarpingene kan være flinkere til å stille på stadion, for det er et stort potensial man kan ta ut.

Er det sånn at det er litt bitterhet fra Nygård når dere møtes og skal holde møter?

– Nei nei, absolutt ikke. Men jeg tror det var deilig for Jon-Ivar å slå meg under årets Glommaløp. Sånn vi ser på det er vi på en måte et tettsted. Lykkes den ene, tjener den andre på det.

Det gjenstår å se om de to arbeiderpartiordførerne snart kan heie på lag i samme divisjon igjen. Forhåpentligvis i så fall den øverste.

Og kanskje i november 2016 er det Sarpsborg 08 som reiser tilbake til Østfold med cupgull i bagasjen.

Ti år etter forrige Østfold-by.