Ørjedrapet
Foto: NRK

– Noen vet hvem som drepte henne

Femten år etter Ørje-drapet er saken fortsatt uoppklart.

Det er femten år siden Bente Ødegaard Fjeld (58) fikk en telefon mandag morgen: Moren, Marit Ødegaard, hadde ikke kommet på jobb.

Skulle ha vært der

Bensinstasjonen på Ørje, dagen etter drapet.

Bensinstasjonen på Ørje, dagen etter drapet på Marit Ødegaard.

Foto: NRK

De drev bensinstasjonen sammen på Ørje i Østfold, datteren Bente og moren Marit. Hver søndag hadde Bente Ødegaard Fjeld kveldsvakt. Fordi hun bodde fem mil unna, pleide hun å overnatte hos moren Marit Ødegaard. Huset til moren lå rett ved siden av stasjonen, på en liten høyde, nærmest gjemt bak trærne i hagen.

Denne helgen skulle Bente i førtiårslag. Det var på lørdag, og moren Marit ba henne ta seg fri på søndag.

Det er femten år siden hun og moren ikke gikk de få meterne opp til huset sammen, slik de ellers gjorde hver søndag. Det er femten år siden drapsalarmen gikk på Ørje i grensekommunen Marker.

Bente Ødegaard Fjeld

Bente Ødegaard Fjeld og familien har kjempet i femten år for å finne svar på drapsgåten.

Foto: Sara Vilde Solås

– Hvis jeg hadde vært der... Kanskje det ikke hadde skjedd. Jeg klarer ikke å la være å tenke på det.

Bente Ødegaard Fjeld

Siden har hun levd med usikkerheten og tusen spørsmål. Hun har sett en mann bli pågrepet, siktet og senere frikjent. Femten år med tanken på at den som drepte moren går fritt ute.

– Jeg tror jeg skrek

Bente Ødegaard Fjeld hadde god tid denne mandagsmorgenen i oktober 2000. Moren Marit var alltid førstemann på jobb og pleide å sette i gang kaffetrakteren og åpne butikken. Men da dagvakta kom på jobb, hadde ikke Marit vært der. Dagvakta fikk ikke tak i henne og tok en telefon til datteren Bente.

Bente forteller at hun skjønte at noe var galt. Hun husker hun tenkte at den 76 år gamle moren hadde fått et illebefinnende, at hun kanskje hadde falt og ikke fikk tak i telefonen. Bente satte seg i bilen og ble liggende bak et vogntog. Hun husker at hun håpet at trailersjåføren kom til å stoppe på deres stasjon. Det gjorde han.

– Jeg gikk først inn på bensinstasjonen for å se om mamma hadde kommet. Det hadde hun ikke, men trailersjåføren kom inn, og jeg ba han om å vente, i tilfelle jeg trengte hjelp, forteller Bente.

Hun løp opp til huset. Ute så alt greit ut, men idet hun tok i inngangsdøren og den gled opp, skjønte hun at det var noe alvorlig galt. På kjøkkenet fant hun moren drept.

– Jeg tror jeg skrek. Jeg vet at jeg skrek, men jeg husker det ikke likevel. Og selv om mamma åpenbart var død, så tok jeg pulsen på henne.

Hva gjorde du så?

– Jeg begynte å løpe rundt i huset for å finne gjerningsmannen. Det var kanskje ikke så lurt, men jeg gjorde nå det. Så løp jeg ned til bensinstasjonen for å hente trailersjåføren. Jeg trengte nok noen som kunne bekrefte for meg at dette var sant. Jeg trengte at noen så det samme som jeg så, fortelle Bente.

Ingen skal måtte se noe sånt.

Bente Ødegaard Fjeld

Frem til nå har hun fortalt historien uanstrengt. Nå går det saktere, og stemmen blir lavere.

– Jeg har angra mye på at jeg tok med trailersjåføren opp til huset. Jeg vet han har slitt masse med dette i ettertid. Ingen skal måtte se noe sånt.

Bente og trailersjåføren har fortsatt kontakt. Bente forteller at han etterhvert måtte slutte å kjøre trailer. En av grunnene til det, var det han opplevde den oktoberdagen i år 2000. Han ble avhengig av å finne et sted med mye trafikk for å kunne sove i styrhuset, for med stillheten kom tankene.

Gjerningsmannen kan ha ventet inne i huset

Søndag 22. oktober klokka 22:40 ble Marit Ødegaard sett gående opp mot huset sitt. Hun hadde pengene fra kassa med seg hjem – cirka 25.000 kroner. Hun pleide det i helgene. Da var det allerede noen i huset, tror politiet. Et vindu bak huset var knust. Gjerningspersonen ventet på henne inne i huset.

Drapsvåpenet ble funnet. En politihund fant det utenfor huset. Et økseskaft kjøpt på Biltema for 44 kroner og 90 øre. Det hadde aldri vært montert økseblad på skaftet.

Avhengig av at noen står frem

Lensmannen i Marker tror ikke nye DNA-analyser kan oppklare det femten år gamle Ørje-drapet. Marit Ødegaard ble drept i sitt eget hjem i oktober 2000, og lensmannen sier de fortsatt er avhengige av tips fra fra folk for å finne gjerningsmannen.

Det ble funnet DNA-spor fra gjerningspersonen, og nye metoder for DNA-analyser gir håp om at uoppklarte drapssaker kan bli oppklart. Men lensmannen i Marker tviler på at en ny DNA-analyse kan løse Ørje-drapet.

– Det har gått mange år nå, og vi vet jo ikke om vi får noe treff på det. Det vi trenger nå er at de som vet, står frem, sier Mona Bergseth, lensmann i Marker og Rømskog.

Lensmannskontoret og Kripos har gått igjennom saken på nytt det siste året. Det har kommet fram noen nye opplysninger. Men Bergseth ber alle som vet noe om å komme til politiet.

– Vi er veldig avhengige av at det. Vi har en uoppklart sak, og det finnes en gjerningsmann som ikke har stått frem. Men vi er ganske sikre på at noen vet noe, sier Bergseth.

Denne uken har det blitt foretatt nye avhør i saken, og flere skal avhøres i nærmeste fremtid. Hvorvidt Kripos sin nye «cold case»-gruppe skal overta saken, er ennå ikke et tema, sier lensmannen:

– Vi har fått inn nye tips i saken nå, så dette er en etterforskning som ligger hos oss.

Håper på et samvittighetsstikk

VG 25. november 2000

Faksimile fra VG 25. november 2000.

Foto: Faksimile VG

Ørje er tettstedet og administrasjonssenteret i Marker kommune i Østfold. Det bor drøye 1800 mennesker der. En av dem er Marit Sundsrud. Hun er overbevist om at noen vet.

– Det er noen som vet. Det må det være! Og det er jo litt ekkelt å tenke på, sier Sundsrud.

Spør du folk fra Ørje, så sier de det samme. At noen vet, at alle vet hvem som gjorde det. Bente Ødegaard Fjeld har hørt alle teoriene.

– Opp gjennom årene har jeg fått så utrolig mange telefoner, meldinger og brev. Folk har tatt kontakt med meg personlig, og alle sier de vet hvem det er som har gjort det. Jeg setter pris på at folk forteller, og har spilt inn alt til politiet. Men jeg vet at mange synes det er vanskelig å bli tatt til inntekt for at «alle vet». De vil ikke bli beskyldt for å vite uten å si noe, sier Fjeld. Hun har lært seg å skille reell informasjon i saken fra alt folk forteller henne.

Hun håper nå at samvittigheten stikker i noen. Tanken på at noen vet, uten å si noe, er ulidelig for henne. Mest av alt håper hun gjerningsmannen tilstår.

– Det er detaljer rundt drapet, og om hvordan mamma ble funnet, som bare jeg og politiet vet. Disse tingene kan bekrefte en eventuell tilståelse, forklarer Fjeld.

Jeg finner meg ikke i at personen som har gjort dette, skal slippe unna.

Bente Ødegaard Fjeld

Hvordan er det å snakke om dette nå?

Skjermdump fra Facebook

Skjermdump fra Facebook

– For meg har dette blitt normalen. En stor del av livet mitt dreier seg om at mamma ble drept. Det går fint å snakke om det nå, men i kveld er jeg tom og utslitt. Men jeg må snakke om det: Jeg finner meg ikke i at personen som har gjort dette, skal slippe unna, sier Fjeld innbitt.

På loftet hjemme har hun en eske med utklipp av det meste som er skrevet om saken. Blant annet en VG-forside fra 25. oktober 2000. På forsiden er det et bilde av Bente, tatt samme dag som hun fant moren. Den forsiden synes hun er vanskelig å se.

– Det går greit å lese om saken, og se tv-reportasjer om det. Men akkurat den forsida, med det bildet av meg; Jeg ser så fæl ut, som om jeg har sett noe grusomt, og det hadde jeg jo ... Den forsiden er alltid vanskelig å se.

Det er femten år siden nå. Og Bente Ødegaard Fjeld sier saken har tæra på henne. Hun er sliten. Hun var 43 år den gang, nå er hun 58. For første gang har hun lagt ut noe på sosiale medier på årsdagen.

– Jeg er alltid på graven på dødsdagen, men i år la jeg også ut et bilde av gravsteinen på Facebook. Media har naturlig nok vært opptatt av femtenårsdagen. For oss i familien er det enda ett år, men det føles likevel spesielt, sier hun.