Mål til Hødd

Per Morten Kristiansen har strukket seg etter baller i en 19 år lang proffkarriere. Nå er det FFK som skal profittere på Greåker-mannens ferdigheter.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Det finnes knapt en aldersgrense for keepere

34 år gamle Per Morten Kristiansen har vendt hjem til Østfold og Fredrikstad etter 10 år i Haugesund. Men keeperen har fortsatt store ambisjoner.

– Du kan godt si velkommen hjem, smiler Per Morten Kristiansen.

Hjem. Det kan være vanskelig å definere hva som er hjemme når man har tilbrakt størsteparten av sitt yrkesaktive liv et helt annet sted enn der man ble født. Per Morten Kristiansen har vokst opp på Greåker, og spilt fotball i Østfold fra 1997 til 2006. Så gikk plutselig ferden videre til Haugesund for keeperen.

– Det er Greåker som fortsatt er hjemmet mitt, selv om jeg ble veldig knyttet til Haugesund. Jeg har jo to barn som er født og oppvokst der. Men min eldste sønn skal begynne på skolen til høsten, og vi kjenner på savnet med å ha familien rundt oss. Vi har alltid hatt en plan om at vi skal hjem igjen når han skal begynne på skolen, forklarer den hjemvendte keeperen.

Får knalltøff konkurranse i FFK

Og hjem kom han. Etter ti år på vestlandet har keeperen signert en ettårskontrakt for Fredrikstad Fotballklubb. Det etter 192 eliteseriekamper og 175 kamper i førstedivisjon i løpet av sin til nå 19 år lange proffkarriere.

Dermed gikk det som Per Morten Kristiansen ønsket, men det var slettes ikke gitt at valget falt på FFK da han vendte nesa mot Østlandet.

– Nei, det var ingen selvfølge. Keepersituasjonen der var nemlig ganske satt.

Og det har for så vidt Per Morten Kristiansen helt rett i. Jon Masalin imponerte nemlig i buret for FFK, før han pådro seg en langtidsskade midtveis i fjorårssesongen. Da tok den lokale unggutten Håvar Grøntvedt Jensen over ansvaret, og tok godt vare på muligheten.

Nå er begge keeperne klare for å spille om plassen som førstekeeper. Dermed var ikke klubben på desperat jakt etter en ny målvakt, for å si det mildt.

– Det er knalltøff konkurranse i Fredrikstad, nå som det er tre keepere. Men det kan fort bli bruk for alle tre i løpet av en sesong. 30 kamper skal spilles, og det kan fort bli skader og suspensjoner. Ting kan skje fort i fotball. Jeg må si meg overrasket over at kjemien har vært så bra mellom oss tre, situasjonen tatt i betraktning. De (Jon Masalin og Håvar Grøntvedt Jensen, red.anm.) er oppegående, fine gutter, synes Kristiansen.

Per Morten Kristiansen

Per Morten Kristiansen har vært i Haugesund de ti siste sesongene.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Kunne endt opp hos Ole Gunnar Solskjær

Men keeperen kunne gått en veldig, veldig annerledes hverdag i møte i 2016. Den nye arbeidsgiveren kunne like gjerne blitt storklubben Molde, forteller Kristiansen.

– Jeg hadde en god dialog med Molde, og vurderte å pendle dit for være en andrekeeper. Molde har nemlig en ung førstekeeper, så de ønsket litt rutine inn i laget. Planen var at jeg skulle ha fri et par dager i uka, gjerne etter kamp. Det var et godt betalt alternativ, men jeg var glad for at jeg kunne bli i Østfold med familien.

Dermed sa Greåker-mannen fra seg muligheten til å bli seriemester for Ole Gunnar Solskjærs hardtsatsende menn. Familien gikk foran, og lysten til å flytte hjem veide tyngre.

Men Per Morten Kristiansen har fortsatt ambisjoner som fotballspiller. Også i Fredrikstad satses det tung, og nyansatte Jan Halvor Halvorsen har store planer om å føre plankebyen tilbake til det gjeveste selskap. En del av den planen var å hente inn en rutinert person i en allerede sterk keepergruppe, forteller den nye Fredrikstad-treneren.

– Per Morten Kristiansen er en rutinert keeper med kapteinserfaring fra eliteserien. Han er en god målvakt, og en fin person med masse positivitet og personlighet. Han passer veldig godt inn i den gruppa vi har nå, sier Halvorsen.

Har kommet for å kjempe i toppen

Han tror konkurransesituasjonen i Fredrikstads keepergruppe er ideell. Kanskje ikke så overraskende, med tanke på at Jan Halvor Halvorsen selv ønsket å få Per Morten Kristiansen inn i laget.

Jan Halvor Halvorsen

Jan Halvor Halvorsen er glad for at Kristiansen er på plass. Han tror nemlig de tre keeperne vil gjøre hverandre bedre.

Foto: Trond Johnsen / NRK

– Det var jo helt bevisst fra min side å hente ham inn, jeg har jo ikke hentet ham fordi det er sosialt. Det opprettholder sulten og konkurransen på keeperplassen. Dessuten hadde jeg null keepere på treningsfeltet i januar, siden han unge (Håvard Grøntvedt Jensen, red.anm.) hadde operert tre måneder i forveien og Jon Masalin hadde operert skuldra for andre gang. Nå har vi tre. Konkurranse er viktig.

Får alle tre spille, da?

– Nei, ikke samtidig i alle fall! ler han, og legger til:

– Jeg vil ha en stabil keepersituasjon, og det får vi nå. Det er viktig.

Per Morten Kristiansen selv vil ikke gå ut med noen målsettinger på vegne av klubben, men har sine tanker om sesongen som kommer:

– Jeg mener at Fredrikstad skal opp, jeg har i alle fall ikke kommet hit for å vake på midten av tabellen. Byen fortjener et opprykk etter en rekke dårlige år. Det er vel derfor Jan Halvor Halvorsen har kommet også.

Heller innebandy enn retur til Greåker

Han har signert en ettårskontrakt, men skulle det bli opprykk, er Per Morten Kristiansen klar for en forlengelse (dersom han er ønsket med videre, selvsagt). Han står i øyeblikket med 192 eliteseriekamper, og kunne godt tenkte seg å runde 200 før han legger hanskene på hylla en gang for alle.

– Jeg er sugen på mer, det er jo derfor jeg ikke la opp da jeg var kontraktløs i januar. Det er knapt noen aldersgrense på keepere, vi kan holde koken lenge. Bare se på Gianluigi Buffon i Juventus, som er 38 år gammel og fortsatt blant verdens beste. Alder er ingen hindring, bare man har litt flaks og holder seg skadefri, mener han.

Keeperen fra Greåker blir 35 i sommer, så dersom han har like gode gener og treningsvaner som den italienske legenden, som senest i høst var med på å sørge for at det ikke ble EM-tur for Norge, har han flere år igjen av karrieren.

Men å avslutte den helt på hjemmebane for Greåker, det blir neppe en realitet. Det frister nemlig ikke Per Morten Kristiansen å spille fotball i fjerde eller femtedivisjon.

– Nei, det tviler jeg på. Da finner jeg heller frem innebandykølla, sier Kristiansen, som spilte innebandy for nettopp Greåker frem til han var 16 år gammel.

Han avsluttet innebandykarrieren med å vinne NM-finalen for 16-årslag, og prøvde seg så sent som i fjor som trener for innebandylagene til Kolnes IL på Karmøy.