NRK Meny
Normal

Wiborg fornøyd med skjerpet grensekontroll

Erlend Wiborg (Frp) har tidligere tatt til orde for full passkontroll ved grensa hvis flyktningsituasjonen kommer ut av kontroll. Men han mener regjeringens varslede økning av kontrollvirksomheten er god nok.

Erlend Wiborg (FrP)

Passkontroll på grensa må fortsatt være et mulig virkemiddel, men regjeringens skjerpede kontrolltiltak er gode nok nå, mener stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) fra Østfold.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Ja, jeg er veldig fornøyd. Dette er en helhetlig pakke, med styrket grensekontroll og ikke minst en strengere innvandrings- og integreringspolitikk. Det mener jeg er viktig nå med den enorme flyktningstrømmen vi nå står overfor.

Kontroll av flyktninger på Svinesund

Fra en kontroll på Malmö-bussen i september. Politiet vil gjennomføre langt flere slike og andre kontroller av grensetrafikken framover, varsler regjeringen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Flyktningene sluses jo inn på mottakssentrene. Er ikke kontrollen der god nok?

– Nei. Utfordringen i dag er at det er for lett i utgangspunktet å komme seg inn i Norge. De på ankomstsentrene er de som registrerer seg. Vi vet vi har veldig mange som ikke registrerer seg, og oppholder seg ulovlig i Norge. Men flere av grepene vi nå tar vil redusere de grepene.

Varslet milliardtiltak

Siv Jensen og Erna Solberg

9,5 milliarder kroner vil det koste å ta hånd om flyktning- og asylproblemene ut 2016. Ihvertfall i følge beregningene regjeringen Solberg bruker i dag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

De utvidede kontrollene ble varslet av finansminister Siv Jensen under regjeringens pressekonferanse i formiddag. Utfordringene med den voksende mengden av flyktninger og asylsøkere betyr at regjeringen vil bruke 9,5 milliarder mer på relevante tiltak i 2016. Pengene brukes blant annet til å styrke UDI og politiet. Dermed blir det flere kontroller på grensa og kontroller av busser og tog som krysser grensa.

Det passer Wiborg godt.

– Det jeg har tatt til orde for med passkontroll er at det bør vurderes hvis vi ikke har kontroll på situasjonen. Men med disse innstrammingene så får vi mer kontroll over situasjonen, vi gjør Norge mindre attraktivt å reise til.

Riket ikke i fare

Schengen-reglene åpner for at medlemsland midlertidig kan innføre passkontroll ved grensene, forutsatt at det fins en fare for det gjeldende rikets sikkerhet. Den faren fins ikke i dag, mener Wiborg.

– Nei, ikke med endringene regjeringen fremmer i dag. Dermed vil jeg ikke si det er en reell fare for rikets sikkerhet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Røykutvikling fra barbermaskin

    Det brenner ikke i hytta på Økholmen på Hvaler. Ifølge Øst 110-sentral var det et branntilløp i en barbermaskin. Dette førte til mye røyk på stedet, men altså ikke brann.

  • Rykker ut til brann i hytte

    Nødetatene er på vei til Økholmen på Hvaler etter melding om brann i en hytte. Det er forløpig uvisst hvor stor brannen er.