Hopp til innhold

Vy støvsuger Østlandet for busser – ber pendlere ta hjemmekontor

Fredag morgen åpnet Østfoldbanen igjen etter store problemer torsdag på grunn av uvær. Det vil imidlertid fortsatt bli enkelte innstillinger i rushtiden.

Vestby stasjon

STANS: Det er store problemer på Østfoldbanen fordi toglinja er stengt for trafikk. Tog blir innstilt og Vy klarer ikke å skaffe nok busser og taxier til å frakte alle passasjerene.

Foto: Marie Peyre

– Nå trykker vi på den store knappen, sa pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til NRK torsdag kveld.

Han hadde da brukt hele dagen på å beklage at tusenvis av pendlere ble rammet da togtrafikken mellom Oslo S og Ski stoppet opp. Årsaken var at lynnedslag førte til feil på fjernstyringen, samt at en anleggsmaskin kjørte over og skadet en sporveksler tidlig torsdag morgen.

I tillegg skapte været også problemer også for togene på Gardermobanen, Hovedbanen, Bratsbergbanen, Vestfoldbanen, Bergensbanen og Rørosbanen – samt T-banen i Oslo. Disse er nå i normal drift igjen.

Feilen med fjernstyringen ble utbedret ved midnatt og Østfoldbanen kunne dermed åpnes igjen fredag morgen. Det vil imidlertid fortsatt bli enkelte innstillinger i rushtiden.

Fra Agder til Nordland

Vy har derfor samlet sammen sine planleggere for å støvsuge det norske bussmarkedet, slik at de kan tilby alternativ transport til reisende.

– Vi har sendt forespørsler til alle våre leverandører – fra Agder til Nordland. Det er mange bussjåfører og busseiere som må si ja, så vi har ingen garanti for hva vi greier å skaffe i løpet av natta. Men vi gjør alt vi kan, sier Lundeby.

Åge-Christoffer Lundeby i Vy

Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy håper de klarer å samle nok busser til fredag morgen hvis togene fortsatt står.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Torsdag kveld sa Lundeby til NRK at pendlerne burde beregne god tid og vurdere hjemmekontor fredag, hvis de har mulighet til det.

– Det er vondt å si det, men det kan fort bli en mer effektiv arbeidsdag, sier Lundeby.

– Et puslespill

Torsdag ettermiddag klarte ikke Vy å skaffe nok alternativ transport til pendlere som skulle hjem med Østfoldbanen. Det førte til at mange måtte finne andre måter å komme seg hjem på.

Laster Twitter-innhold

– Det var mange ting som måtte klaffe, og det var litt av et puslespill for oss. Det at vi ikke har anledning til å få alle våre kunder dit de skal, gjør vondt for et transportselskap, sa Lundeby tidligere i dag.

På sine nettsider skriver Vy at du kan søke om prisavslag og erstatning for utlegg til annen transport og andre utgifter som følge av forsinkelser eller kanselleringer.