NRK Meny
Normal

Vurderer injuriesøksmål

Styret i Østfold kontrollutvalgssekretariat vurderer injuriesøksmål etter det de mener er et personangrep fra politikere i Halden.

Kontrollutvalget i Halden kommune

Daglig leder i Østfold kontrollutvalgssekretariat Anne Karin Femanger Pettersen (t.v.), Ann Kristin Grødahl (midten) og varamann til kontrollutvalget i Halden kommune Bjørn Gulbrandsen.

Foto: Kjetil A. Berg/Halden Dagblad

Styret i Østfold kontrollutvalgssekretariat (ØKUS) har full tillit til daglig leder Anne Karin Femanger Pettersen.

Det kommer fram etter et styremøte i dag.

Styret vil innhente jurdisk bistand for vurdering av mulig injuriesøksmål, etter at kontrollutvalgsleder i Halden, Ann Kristin Grødahl, har sendt et brev til pressen om at hun mener seg utsatt for forsøk på politisk korrupsjon fra daglig leder i ØKUS Anne Karin Femanger Pettersen.

- Vi kan ikke leve med slike påstander. Det skader vår bedrift, sier styreleder i ØKUS, Steinar Gulbrandsen, til NRK.

Les også:

- Injuriesøksmål mot kontrollutvalgsleder og ordfører

Det er et enstemmig styre i ØKUS som står bak tirsdagens vedtak om at en advokat skal vurdere å ta ut injuriesøksmål mot kontrollutvalgsleder i Halden kommune, Ann Kristin Grødahl, og Halden Arbeiderpartis ordfører Per Kristian Dahl.

Grødahl har forfattet brevet til Halden kommunestyre ved ordføreren,og har selv sendt brevet rett til pressen.

Halden-ordføreren har kommentert Grødahls brev i Halden Arbeiderblad. Det er også et forhold ØKUS-styret reagerer på.

- Jeg regner med at advokaten også finner det riktig å vurdere Halden-ordførerens uttalelser i lokalpressen, sier Gulbrandsen.

Haldens representant i ØKUS-styret, Edna Henriksen, var ikke tilstede i møtet. Heller ikke vararepresentanten fra Halden kommune kunne møte til det ekstraordinære styremøtet tirsdag.

Halden kommune rådhuset

Både leder for kontrollutvalget og Halden-ordfører vil bli vurdert av advokat for et eventuelt injuriesøksmål.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Ikke uventet

Kontrollutvalgsleder i Halden, Ann Kristin Grødahl, er ikke overrasket over at det nå vurderes injuriesøksmål mot henne.

- Det første jeg tenker er at slik er det å være en varsler. En varsler opplever ofte at mottrekket er å true med advokat. Det er slik jeg opplever meg selv, som en varsler til Halden kommunestyre om forhold jeg er bekymret for, sier Grødahl til NRK.

- Har kun kommentert et offentlig dokument

Halden-ordfører Per Kristian Dahl sier han ikke har kommentert personopplysninger, da han uttalte seg til Halden Arbeiderblad om brevet fra Ann Kristin Grødahl.

Dahl sier hans kommentarer kun dreier seg om å kommentere et offentlig dokument til kommunestyret.

- Hva som står i avisa eller andre medier kan ikke jeg som ordfører styre. Jeg har kun kommentert et offentlig brev som har kommet til Halden kommunestyre, som også vil bli sendt ut til kommunestyrets medlemmer, sier Per Kristian Dahl til NRK.

Brev unntatt offentlighet

Brevet fra Ann Kristin Grødahl til Halden kommunestyre ved ordfører ble journalført i kategorien unntatt offentlighet da det kom til rådhuset i Halden kommune den 6. mai i år.

Samme dag stod artikkelen med påstandene om politisk korrupsjon på trykk i lokalavisen Halden Arbeiderblad.

Brevet er i følge rådhusets arkivavdeling aldri utlevert til Halden Arbeiderblad før saken kom på trykk i avisen. NRK Østfold har fått brevet tilsendt direkte fra Ann Kristin Grødahl den 6. mai.

Brevet har endret status fra "unntatt offentlighet" i kommunens postjournal etter at Halden Arbeiderblad publiserte saken.

Per Kristian Dahl sier at det må være opp til brevskriverne selv om de vil sende brev rett til pressen eller ei.

- Det er ofte man som ordfører man får spørsmål fra pressen om brev som kommer dem i hende på den ene eller annen måten, og det er jo noen da som velger å sende enkelte ting til pressen. Det må jo være opp til hver enkelt, og det er noe jeg ikke ønsker å kommentere utover det, sier Dahl.

Forsøk på politisk korrupsjon

- Jeg ser meg dessverre nødt til å meddele ordføreren om at det har foregått det jeg opplever, som forsøk på politisk korrupsjon, slik starter brevet fra Ann Kristin Grødahl til Haldens ordfører.

I brevet heter det videre fra Grødahl:

"Leder for ØKUS, Østfold kontrollutvalgssekretariat, Ann Karin Femanger Pettersen har ved flere anledninger bedt meg om å trekke meg som leder for kontrollutvalget mot lovnader om stor media dekning og politisk karriere utover det lokalpolitiske."

- Da jeg har stilt meg totalt avvisende til noe slikt, har samarbeidet mellom ØKUS og kontrollutvalget i Halden blitt stadig dårligere, heter det videre i brevet fra Grødahl der hun blant annet hevder at Femanger Pettersen driver ren obstruksjon ved utføring av tjenester bestilt av Grødahl selv.

- Utvalget bør trekke seg

Høyres Carl Victor Sundling sier at det helt fra kontrollutvalget ble valgt i 2007 og fram til i dag, har det vært bråk rundt utvalget, som foruten Grødahl består av tidligere Arbeiderparti-ordfører i Halden, John Erik Eriksen, og Edna Henriksen (Ap).

John Erik Eriksen var ikke valgbar til utvalget, fordi han var ansatt i Halden kommune, og utvalget skulle dermed ha vært valgt på nytt.

Kommunestyrets flertall valgte å se bort i fra forholdet, og Eriksen møtte ikke i utvalget før etter at han ble pensjonist.

Med brevet som nå er lekket til pressen, sier Sundling at grensen er overskredet for hva man skal finne seg i fra kontrollutvalgets side.

- Ann Kristin Grødahl fremstår helt uten troverdighet etter denne lekkasjen og hun bør vurdere sin posisjon. Dette utvalget bør trekke seg, sier Sundling.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Smuglet over 30 kilo tobakk

    Et par fra Syria ble tatt med 32,5 kilo tobakk i Rømskog ved 13-tiden tirsdag ettermiddag. Bilen de kjørte ble fanget opp av tollernes kamera på grensen, og de to ble brakt til lensmannen på Ørje. Det viste seg at de er asylsøkere i Sverige, så de blir utvist tilbake dit. Med seg på veien får de et forelegg på 100.000 kroner.

    Smuglet tobakk i Rømskog
    Foto: Tolletaten
  • Samarbeider om stort lagerbygg

    Borregaard og Borg Havn vil bygge et lagerbygg for lignin på Øra i Fredrikstad. Bygget kan bli 17.000 kvadratmeter stort, og stå ferdig til sommeren 2019, hvis planen blir en realitet. Meningen er å kutte ned på veitransport av råstoff til Borregaards produksjon, opplyser selskapet.