Vurderer å droppe skolepatruljen: – Biler tar ikke hensyn

En skole i Sarpsborg mener det har blitt farlig å stå i veikanten utenfor skolen.

Skolepatruljen

FARLIG? Elevene har rapportert om flere farlige situasjoner med biler som ikke stopper utenfor Hafslundsøy skole i Sarpsborg.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Mats Andreas Grønn

BEKYMRET: Lærer Mats Andreas Grønn ved Hafslundsøy skole i Sarpsborg mener det har blitt farligere for elevene å stå som skolepatrulje i veikanten.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Det er av hensyn til barnas sikkerhet at det blir vurdert. Vi har sendt en henvendelse til politiet for å sjekke forsvarligheten i å ha barn som står ved en forkjørsvei med 50-grense, sier lærer Mats Andreas Grønn ved Hafslundsøy skole i Sarpsborg.

Skolen har den samme ordningen som svært mange andre i landet: Hver morgen står elever fra 7.-trinn vakt ved overgangsfeltet nær skolen. Utstyrt med karakteristisk refleksvest og flagg stopper de bilene som kommer for å geleide yngre medelever over veien.

Men etter at veien ble forkjørsvei, forteller elevene om flere farlige situasjoner med biler som ikke stopper.

Derfor vurderer skolen å fjerne skolepatruljen – fordi det er farlig å stå der.

– Vi får tilbakemelding fra barna som ferdes her at det er en del treff med bilister som ikke tar hensyn på samme måten som når bilene må stoppe for biler fra høyre. Så det blir litt høyere hastighet, sier Grønn.

Foreslår fartsdumper

Det bekrefter også representanter for elevrådet ved skolen.

– Det er noen som har hatt ubehagelige opplevelser ved at bilene ikke stopper. Det er ganske dumt, for de må jo det selv om de har forkjørsvei, sier Linea Sandbukt.

Hun og medeleven Amina Andreassen Hansen mener en løsning kan være å sette opp fartsdump for å tvinge bilene til å bremse.

– Hadde det vært en fartsdump, så måtte bilene sakket farten uansett. Og da kan de ikke bare droppe å stoppe når vi holder frem flagget, sier Sandbukt.

Skolen har foreløpig ikke avgjort om det er aktuelt å la foreldre eller voksne fra skolen ta over ansvaret i overgangsfeltet dersom elevene blir fjernet.

Amina Andreassen Hansen og Linea Sandbukt

FORESLÅR ENDRING: Amina Andreassen Hansen (t.v.) og Linea Sandbukt mener noe bør gjøres med trafikksikkerheten på skoleveien.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Vil vurdere tiltak

Politiet har foreløpig ikke gitt tilbakemelding til skolen på om de mener det er uforsvarlig å ha skolepatrulje på veien slik forholdene her nå. Uansett mener lederen i samferdselskomiteen i fylkeskommunen, Olav Moe (KrF), at de vil se på saken.

– I utgangspunktet skal det være forsvarlig med kombinasjonen av forkjørsvei og skolevei. Men at det oppleves utrygt er veldig uheldig, så dette må vi se nærmere på. Vi vil få til en befaring der i løpet av kort tid, sier han.