NRK Meny
Normal

Voldtektssaken i Halden: - Mer enn én gjerningsmann

Politiet ber russen hjelpe til med å oppklare voldtektssaken etter russetreffet på Fredriksten i helgen.

Voldtekt på russetreff i Halden

VITNER: Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Det er trist at ikke russen kan få ha en feiring der de kan gå i fred, sier politiadvokat Arild Eikaas.

Politiet fikk sent lørdag kveld melding om at en 19 år gammel deltaker på russetreffet på Fredrikstad hadde blitt dratt inn på et mobilt toalett og voldtatt.

Mer enn en gjerningsmann

– Vi står overfor ukjente gjerningsmenn, og det kompliserer saken. Vi innhenter telefondata i bred stil. Vi etterforsker også opp mot personer vi vet var til stede, for å ta avhør av dem, sier Eikaas.

Politiets skriv til russen

HAR DU SETT NOE? De av russen, vaktene eller Natteravnene som kan ha sett noe bes ta kontakt med politiet.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Hvor mange gjerningsmenn det er kan jeg ikke si, men det er flere enn én. Og det er det som gjør saken særdeles alvorlig.

Ber alle om tips og informasjon

Politiadvokaten sier de sender et skriv rundt til festdeltakerne og andre, for å gjøre det kjent at de trenger informasjon og tips.

– Dette blir sendt til de fleste vi vet var der. Vi sender det til russestyrene, slik at det distribueres videre av russen selv.

Arild Eikaas

MAKSSTRAFF: Saken er så alvorlig at den har en strafferamme på 21 års fengsel. Et stort antall tjenestemenn etterforsker voldtekten, sier politiadvokat Arild Eikaas.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Vi ønsker spesielt tips fra dem som var der før, under og rett etter DJ Broilers konsert på Fredriksten, og alle som i det aktuelle tidsrommet har vært på de mobile toalettene.

Oppfordringen går også ut til vakter og natteravner som var til stede.

– Ring oss, gi oss navn og nummer, så ringer politiet tilbake.

19-åringen beskrives som sterkt preget av situasjonen. Eikaas ønsker ikke å gå ut med opplysninger om eventuelle fysiske skader på offeret, eller om det er sikret DNA-spor.

Utelukker ingenting

Politiadvokaten sier de står i innledningsfasen av en komplisert og omfattende etterforskning. Politiet utelukker ikke at det kan være andre enn festdeltagende russ som er ansvarlige. Et titalls etterforskere jobber nå med saken, i tillegg analysespesialister og teknikere fra Kripos.

Voldtekt på russetreff i Halden

VITNER? Russ, vakter og natteravner kan ha sett noe i nærheten av de mobile toalettene på festområdet lørdag kveld.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Når vi har en sak som dette, med antatt flere gjerningsmenn, så står vi overfor en sak med en mulig strafferamme på 21 års fengsel. Det i seg selv sier hvor alvorlig dette er. Derfor setter vi også inn store ressurser inn på dette, forklarer politiadvokaten.

Stadig flere voldtekter på russetreff

Listen over voldtektssaker fra russetreff de siste årene begynner å bli lang. Man kan dessverre ikke utelukke slike ting, sier Eikaas.

– Det var mye vakthold, men her var det også veldig mange til stede.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kjedekollisjon på Sandesundbrua

    Fire biler har kollidert på Sandesundbrua i sørgående retning. Det har ført til kødannelse i området.

  • Vil ha stasjonen et annet sted

    En ny meningsmåling viser at et flertall av de spurte i Moss mener at det er feil å legge jernbanestasjonen til havneområdet, slik bystyret og Bane Nor har bestemt. Målingen er gjort av InFact for gruppen Bedre Byutvikling Moss. Ordfører Hanne Tollerud sier at en slik meningsmåling ikke endrer noe.