Voldsvideo lever videre

Voldsvideoen fra en videregående skole som ble lagt ut på internett i høst har blitt allemannseie.

Videoen av at en elev blir banket opp blir fortsatt spredt via mobiltelefon.
Foto: Ingrid Mathilde langvik / NRK

Fredag starter rettsaken mot 16-åringen som slo ned en annen gutt, mens medelever filmet. Uansett om 16-åringen blir straffet eller ikke, lever overfallet videre, både på mobiltelefoner og nettet.

- Han må være redd

I tingretten fredag må bare han som slo møte som tiltalt. De andre som var passive tilskuere eller filmet volden er bare innkalt som vitner.

Elevene på Malakoff videregående skole i Moss snakker fortsatt om slåsskampen, og mange har fortsatt videoen på mobilene sine. Både offeret og han som slo har fortsatt å gå på skolen.

Maria Femtegjeld synes det var forferdelig å se videoen av slåsskampen.
Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

- Jeg synes synd på han som ble slått. Han må jo være ganske redd som ble slått ned på denne måten. Jeg håper at det ikke skjer noe mer, og at de klarer å gå på samme skole, sier en av elevene ved skolen Maria Femtegjeld.

Hun synes ikke at skolen har gjort nok for å beskytte offeret.

- Offeret har også noe skyld

- Jeg synes han som slo burde blitt utvist fordi det var såpass intens vold, sier Maria.

Hun mener at det ikke er bare han om må møte i retten fredag som burde bli straffet på en eller annen måte.

- Både han som slo, han som filmet, og han som ble slått har skylda. Han har på en måte provosert til det, og har vært i flere slåsskamper før fordi han har slengt dritt om andre.

- Han som filmet slåsskampen har gjort noe som er ærekrenkende. Det var flere som filmet og sto rundt å så på. De burde bli straffet i hvertfall av skolen. Jeg synes de burde ha hentet en lærer eller stoppet det selv.

Kameramannen angrer

En av elevene som filmet slåsskampen angrer i dag på det han har gjort, men ønsker ikke å stå fram med navn.

- Jeg tenkte rett og slett ikke på å slutte å filme. Det var bare noe som skjedde. Det er min feil at filmen ble spredt rundt, og jeg angrer på det. Jeg fikk en del av dem jeg hadde sendt filmen til å slette den, men den ble spredt på et blunk og jeg mistet kontrollen, sier han.

Han sier at han ikke visste at det var ulovlig å filme en slåsskamp.

- Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på hvorfor jeg gjorde det. det var flere andre som gjorde det samme, men jeg vet ikke hvem. Det er ikke tøfft å gjøre det jeg gjorde, avslutter han.

Frykter fler slåsskamper

Maria Femtegjeld tror ikke at det blir slutt på mobbingen , og tror at filmen som fortsatt ligger ute på internett og blir spredd via mobiltelefon kan føre til mer slåssing.

- Kanskje noen ser filmen, og synes det er kult og vil gjøre det samme selv. Jeg er i mot vold så jeg har ikke sånne tanker, men andre kan ha det. Jeg synes det var forferdelig å se videoen.

Maria mener voldsfilmer og volden i media generellt er årsaken til ungdomsvolden.

- Vi ser for mange voldsfilmer.