Voldssiktet mann er løslatt

Den polske mannen i 30-årene som er siktet i en grov voldssak i Sarpsborg i helgen er løslatt av politiet.

Alvorlig skadd etter knivstikking i Sarpsborg

En mann ble fløyet til Ullevål universitetssykehus med kritiske skader etter en grov voldsepisode i Sarpsborg i helgen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

To polske menn ble pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse etter at en tredje polsk mann ble utsatt for grov vold i en bolig i Sarpsborg sent lørdag kveld.

Etter det NRK kjenner til skal mannen ha blitt slått i hodet med en øks. Politiet opplyser torsdag ettermiddag at statusen til fornærmede skal være kritisk, men stabil.

Den polske mannen i 30-årene som er siktet i saken ble løslatt i går kveld. Tingretten sa i går nei til å varetektsfengsle mannen, og etter en ny vurdering ble han løslatt, sier politiadvokat Gaute Nilsen.

– Vi mente at det var grunnlag for varetektsfengsling, men tingretten hadde en annen oppfatning. Vi begjærte om anke og ba om oppsettende virkning, det vil si at den siktede måtte sitte inne til lagmannsretten hadde sett på saken og kommet med sin kjennelse, sier han.

– Vi gjennomgikk dokumentene i går og etter en ny totalvurdering valgte vi å løslate siktede, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alvorlig skadd etter knivstikking i Sarpsborg

Både politi og ambulansepersonell rykket ut til en bolig i Sarpsborg etter meldinger om grov vold.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Fremdeles siktet

Nilsen presiserer at mannen fremdeles er siktet i saken. Han hadde først status som vitne, og politiet vurderer nok en gang å endre statusen hans.

– Vi vurderer å se på hans status i saken og eventuelt endre den etter hvert som vi får svar på de etterforskingsskrittene som nå pågår. Per nå er han fremdeles siktet i saken. Jeg kan ikke gå nærmere inn på bakgrunnen for løslatelsen, men det ligger ingen dramatikk i dette, sier han.

Ifølge Nilsen er det ingen grunn til å tro at mannen vil være en fare for omgivelsene nå som han er løslatt.

– Hadde vi ansett han som farlig ville vi også begjært ham fengslet videre.

Mannens forsvarer Kristin Morch var selv ikke til stede under fengslingsmøtet i går. Men hun sier at mannen stiller seg uforstående til siktelsen og at han ikke erkjenner straffskyld.

– Derfor ble han veldig glad for tingrettens avgjørelse om å ikke varetektsfengsle ham, sier hun til NRK.no

52-åring uforstående til siktelsen

Knivstikking i Sarpsborg

Huset der en mann skal ha blitt slått i hodet med en øks ble sperret av.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Den 52 år gamle mannen som politiet anser for å være hovedgjerningsmann i saken ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud tidligere denne uken.

Mannen hevdet selv at det var han som ble utsatt for vold den aktuelle kvelden. Det sier advokatfullmektig Thomas Andrews.

– Min klient stiller seg uforstående til siktelsen. Han har en helt annen oppfatning av hendelsesforløpet enn det han blir presentert og det som blir reflektert i siktelsen. Han erkjenner derfor ikke straffskyld, sier Andrews.

52-åringen er også siktet for å ha utøvd vold mot sin samboer. Ifølge krimsjef Kai Andersen ved Sarpsborg politistasjon skal det dreie seg om vold som har blitt utøvd gjentatte ganger og tid.

– Vi intensiverer nå etterforskningen av denne voldssaken og den inngår nå i etterforskningen av den grove voldssaken fra helgen, sier Andersen til Sarpsborg Arbeiderblad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: