NRK Meny
Normal

Økning i voldssaker hos Konfliktrådet

Konfliktrådet i Follo og Østfold har mottatt 371 saker så langt i år. Nær en tredjedel av sakene handler om trusler og vold.

Vold

De fleste sakene som kommer inn til Konfliktrådet er voldssaker. Dette er også tendensen over hele landet. (Illustrasjon)

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Vold og trusler er den største gruppen vi har og den er stadig økende, forteller rådgiver Merete Eriksen Torgersen i Konfliktrådet Østfold og Follo.

Fra 1. januar 2014 overtok Konfliktrådet i Østfold den administrative delen av meklinger i Follo. Det har ført til en økning av mottatte saker totalt i første halvår.

– Vi har hatt en økning på 11,6 prosent i antall saker, men det kommer hovedsakelig av at vi også har fått alle sakene fra Follo.

Folk i fengsel vil gjøre opp for seg

To av saksforholdene som det har vært størst økning i, er saker som handler om vold og trusler. Av totalt 371 mottatte saker i første halvår handlet 114 volds- eller trusselsaker.

– Det kan være snakk om ganske alvorlige saker. Vi har noe som heter oppfølgingsteam, som tar for seg saker som omhandler ungdom mellom 15–18 år, som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet.

– I tillegg har vi saker med folk som har sittet i fengsel, og som har lyst til å gjøre opp for seg og snakker med offeret i etterkant.

Det er registrert 12 saker i oppfølgingsteam, eller ungdomsoppfølging som det ble hetende fra 1. juli.

Dette er ungdommer som har begått lovbrudd innen vold, narkotika, trusler, seksualkriminalitet, ran og krenkelser.

Foreldre vil ha reaksjon mot barna

Merete Eriksen Torgersen

Merete Eriksen Torgersen i Konfliktrådet i Østfold og Follo.

Foto: Konfliktrådet

Eriksen Torgersen forteller at 194 av de 371 mottatte sakene har blitt avsluttet per i dag. Av de 194 sakene er 158 saker helt løst.

– Det er kun 30 saker som ikke har blitt løst. Det er tall vi er fornøyd med. På årsbasis viser det seg at over 90 prosent av alle sakene blir løst etter at de kommer til Konfliktrådet. Det er vi veldig fornøyd med.

Ettersom ungdommer under 15 år ikke er strafferettslig ansvarlige er Konfliktrådet ofte den muligheten man har for å komme med en reaksjon mot disse.

Rådgiver Merete Eriksen Torgersen sier at de er helt avhengige av at begge parter samtykker til å delta i mekling, ettersom det er helt frivillig å møte i Konfliktrådet.

– Når det gjelder ungdom under 15 år er også frivilligheten helt reell. Hvis de sier nei, så skjer det ikke noe med dem. Men vi opplever at foreldre er veldig opptatt av at det faktisk skal komme en reaksjon på det barnet deres har gjort.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 20.55

  • Byåsen slo FBK

    Det endte til slutt 31–21 i kampen mellom Byåsen og Fredrikstad Ballklubb i kveldens kamp i håndballens eliteserie.