NRK Meny
Normal

Hadde vodka, gevær og ammunisjon på salongbordet

Da politiet ransaket hjemmet til en mann i 70-årene, fant de et gevær, ammunisjon og brennevin på salongbordet. Fredrikstad tingrett har dømt mannen for brudd på våpenloven.

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett har dømt en mann i 70-årene for brudd på våpenloven.

Foto: Stephan Reis / NRK

Sommeren 2013 gjennomførte politiet en ransaking i hjemmet til mannen i forbindelse med en annen sak. Da ble det funnet en del våpen.

Innelåst i et våpenskap fant politifolkene en rifle og en pistol. Disse våpnene hadde mannen arvet etter sin far, men han hadde aldri brukt dem. Han hadde heller ikke søkt om tillatelse til å overta dem.

1.055 skudd

På salongbordet i stua lå det et gevær. Sammen med geværet fant politiet en eske med ammunisjon og en flaske brennevin. På soverommet i huset ble det funnet et haglegevær stående inntil en vegg.

Det ble også funnet en del ammunisjon i huset. Noe lå innlåst i våpenskap uten å være adskilt fra våpen. Annen ammunisjon var ikke innlåst i det hele tatt. Til sammen ble det funnet 1.055 skudd i boligen.

Saken ble liggende hos politiet

Da saken kom opp for tingretten i Fredrikstad i forrige uke innrømmet mannen skyld etter samtlige poster i tiltalen. Retten mener det mest alvorlige var at mannen hadde våpen uten tillatelse. Det er noe som normalt skal medføre ubetinget fengsel. Retten merket seg også at mannen har hatt våpnene i ti års tid uten tillatelse. Usikret oppbevaring av våpen og ammunisjon fører normalt til bøter.

Fredrikstad tingrett la mye vekt på at det har gått lang tid fra våpnene ble funnet til saken kom opp for retten. Det tok sju måneder før mannen ble avhørt av politiet og ytterligere ti måneder før saken var ferdig etterforsket.

– Statsadvokaten brukte fire dager på å behandle saken, noe som illustrerer sakens manglende kompleksitet, slår retten fast.

Fredrikstad tingrett har gitt mannen en betinget dom på fengsel i 24 dager. Han er også dømt til å betale en bot på 10.000 kroner og 2.000 kroner i saksomkostninger. Retten har også bestemt at en rifle, et salonggevær, en hagle og en pistol, samt ammunisjonen mannen hadde, skal inndras.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 22.55

  • Sparta tap

    Det ender til slutt 3–5 mellom Sparta og Lillehammer. Dermed leder Lillehammer 3–0 i kamper, og Sparta må vinne de fire neste for å nå finalen i sluttspillet.