NRK Meny
Normal

Hadde vodka, gevær og ammunisjon på salongbordet

Da politiet ransaket hjemmet til en mann i 70-årene, fant de et gevær, ammunisjon og brennevin på salongbordet. Fredrikstad tingrett har dømt mannen for brudd på våpenloven.

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett har dømt en mann i 70-årene for brudd på våpenloven.

Foto: Stephan Reis / NRK

Sommeren 2013 gjennomførte politiet en ransaking i hjemmet til mannen i forbindelse med en annen sak. Da ble det funnet en del våpen.

Innelåst i et våpenskap fant politifolkene en rifle og en pistol. Disse våpnene hadde mannen arvet etter sin far, men han hadde aldri brukt dem. Han hadde heller ikke søkt om tillatelse til å overta dem.

1.055 skudd

På salongbordet i stua lå det et gevær. Sammen med geværet fant politiet en eske med ammunisjon og en flaske brennevin. På soverommet i huset ble det funnet et haglegevær stående inntil en vegg.

Det ble også funnet en del ammunisjon i huset. Noe lå innlåst i våpenskap uten å være adskilt fra våpen. Annen ammunisjon var ikke innlåst i det hele tatt. Til sammen ble det funnet 1.055 skudd i boligen.

Saken ble liggende hos politiet

Da saken kom opp for tingretten i Fredrikstad i forrige uke innrømmet mannen skyld etter samtlige poster i tiltalen. Retten mener det mest alvorlige var at mannen hadde våpen uten tillatelse. Det er noe som normalt skal medføre ubetinget fengsel. Retten merket seg også at mannen har hatt våpnene i ti års tid uten tillatelse. Usikret oppbevaring av våpen og ammunisjon fører normalt til bøter.

Fredrikstad tingrett la mye vekt på at det har gått lang tid fra våpnene ble funnet til saken kom opp for retten. Det tok sju måneder før mannen ble avhørt av politiet og ytterligere ti måneder før saken var ferdig etterforsket.

– Statsadvokaten brukte fire dager på å behandle saken, noe som illustrerer sakens manglende kompleksitet, slår retten fast.

Fredrikstad tingrett har gitt mannen en betinget dom på fengsel i 24 dager. Han er også dømt til å betale en bot på 10.000 kroner og 2.000 kroner i saksomkostninger. Retten har også bestemt at en rifle, et salonggevær, en hagle og en pistol, samt ammunisjonen mannen hadde, skal inndras.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Egget på seg naboen

  En hønseoppdretter i Halden får ikke lov til å ha haner. Det er resultatet av en støyklage på grunn av hanegaling fra en nabo, skriver Halden Arbeiderblad. Naboen må fjerne hanene innen den 10. november, har kommunelegen bestemt.

  Australsk Orpington-hane
  Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
 • Smuglet over 30 kilo tobakk

  Et par fra Syria ble tatt med 32,5 kilo tobakk i Rømskog ved 13-tiden tirsdag ettermiddag. Bilen de kjørte ble fanget opp av tollernes kamera på grensen, og de to ble brakt til lensmannen på Ørje. Det viste seg at de er asylsøkere i Sverige, så de blir utvist tilbake dit. Med seg på veien får de et forelegg på 100.000 kroner.

  Smuglet tobakk i Rømskog
  Foto: Tolletaten