NRK Meny
Normal

Vinteren gjorde comeback

Det er vinter i Østfold igjen. Meteorologenes varsel var riktige: Fylket er hvitdekket, og flere steder er det kommet et tosifret antall centimeter med snø allerede. Det er meldt om flere trafikkuhell.

Vinter i Østfold i mars

Trafikantene våknet til hvitdekkede veier torsdag morgen. Her et bilde fra fylkesvei 111 ved Hafslund i Sarpsborg.

Foto: Ketil Strebel / NRK

E6 ved Sannesundsbrua

Slik så E6 ut ved Sannesundsbrua på Årum i Fredrikstad litt over klokken fire i morges.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Hører du med blant dem som sa «Jeg tror det ikke før jeg får se det» da meteorologene varslet opp mot 20 centimeter snø i Østfold? Begynn dagen med å dra bort gardinen og se ut av vinduet.

Sommerdekk? La bilen stå!

– Det rådet vi må gi i dag er at de som har biler med sommerdekk på, de har overhodet ingen ting ute i trafikken å gjøre nå på morgenkvisten før snøen som har kommet i natt har smeltet, sier operasjonsleder Villy Meier ved Østfold politidistrikt.

Han minner om at vegtrafikkloven beskriver en plikt om å sikre kjøretøy mot å skli, og det kan være utfordrende nok for dem som har vinterdekk nå på morgenkvisten.

– De som har sommerdekk har ingen ting ute å gjøre i dag, sier Meier.

Vogntog fast på Fredrikstadbrua.

Et vogntog som stod fast på Fredrikstadbrua skapte trafikkproblemer i morgentrafikken.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Brøyting pågår

Ryddemannskapene er i arbeid med å rydde veier, gangveier og parkeringsplasser for snø på morgenen. Likevel er det grunn til å oppfordre trafikantene til å beregne noen minutter ekstra på vei til jobb i dag. Spesielt på mindre trafikkerte veier kan det være svært varierende kjøreforhold.

Brøytebilsjåfør Sverre Greaker har vært på veien siden klokken halv åtte i går kveld og er en av flere som arbeider med E18 mellom riksgrensen og fylkesgrensen. Han har sett en del mindre uhell i løpet av natten og morgenkvisten:

– Det er utrivelige forhold, mye glatte veier. Det er ikke noe fint i dag. Det er sjelden jeg ser så mange uhell. Det blir såle på veien og da blir det veldig glatt. Ta det med ro når dere er ute i dag, sier Greaker.

Han synes likevel folk flest er veldig flinke. Det er få som er urolige i trafikken, men det er en og annen slenger som har det litt travelt.

– Mange har lagt på sommerdekk, og det er ikke noe fint, sier Greaker.

Trafikkuhell

Brøytekant

Denne brøytekanten lå i rundkjøringen ved «Rakkestadsvingen» på FV110/FV111 i Fredrikstad i morges.

Foto: Ketil Strebel / NRK

Politiet melder om noen trafikkuhell på Østfold-veiene i løpet av natten:

På E18 ved Askimporten skjedde en ulykke ved femtiden. En bil havnet på taket. Nødetatene er på vei. Operasjonssentralen ved Follo politidistrikt melder at skadeomfanget foreløpig er ukjent.

På fylkesvei 21 i Aremark har en tømmerbil kjørt av veien. Den rev med seg et tre, og dette treet ligger over strømførende kabler.

På E18 havnet en bil på taket en kilometers vei fra tollstasjonen ved Ørje ved totiden i natt. Det er ikke meldt om personskade i forbindelse med uhellet, ifølge operasjonssentralen ved Østfold politidistrikt.

Snørydding i Østfold

Ryddemannskapene var ute tidlig i morgentimene.

Foto: Ketil Strebel / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Totalforbud mot bål

    Som følge av stor fare for gress- og lyngbrann har brannsjefene i Østfold og Follo vedtatt totalforbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark. " I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale. Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes. Det varme og tørre været som vi har hatt i vårt distrikt i lengre tid har ført til stedvis stor gress- og lyngbrannfare i kommunene. Skogbrannfarevarselet (se www.yr.no) viser meget stor skogbrannfare i tiden fremover. Forbudet gjelder inntil det kommer nedbør av betydelig mengde.

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.