NRK Meny
Kommentar

Vinduet som sprakk

Arbeiderpartiet kunne brukt Fredrikstad som utstillingsvindu i valgkampen. Det går ikke nå.

Rådhuset i Fredrikstad
Foto: Rainer Prang/NRK

Alle partier er glade i å snakke om egne suksesser. Det er nesten like moro som å snakke om andres fiasko. Lenge har Arbeiderpartiet snakket om hvor ille det var da Frp styrte i Fredrikstad. Overforbruk og fæle greier.

Rikspolitikere er ofte raske med å vise til hvordan de får til ting lokalt når de er i debatter, selv om det er rikspolitiske temaer som er oppe. Ap har lenge ønsket å vise at de kunne rydde opp i Fredrikstad etter Fremskrittspartiet.

De gikk til valg på å rydde opp, og det ligger tungt nedfelt i hele Arbeiderpartiets kjøtt og blod at de vet hva de driver med. At de kan styre både lokalt og nasjonalt.

Storkommunen Fredrikstad

Fredrikstad er heller ikke noen hvilken som helst kommune. Det er den nest største byen på Østlandet, og det er den største Ap-styrte kommunen etter Trondheim.

Derfor hadde det passet bra for Ap om Fredrikstad kunne vært et utstillingsvindu for dem akkurat nå. Rikspolitikere kunne henvist til det og valgmedarbeidere kunne fortalt historien om hvordan de rydder opp etter Frp.

Men nå har Arbeiderpartiet hatt ansvaret i Fredrikstad i to år, og likevel opplever de en smell som kan komme på over 90 millioner kroner om ikke noe gjøres. Den smellen er tung å bære, og den gjør det umulig for dem å holde fram Fredrikstad som et godt eksempel på styring i valgkampen.

En sekspoenger

Nå er det alle bremser på, og det må kuttes. Rådmannen foreslår blant annet å utsette åpningen av det nye helsehuset. Det som helseministeren besøkte i forrige uke. Han skal være glad utsettelse ikke var tema den gangen.

Det kan riktignok innvendes at overforbruket på Arbeiderpartiets vakt er av en annen type enn den Fremskrittspartiet opplevde da de styrte byen. Men det er en pedagogisk utfordring. Både fordi den krever kommunalteknisk kompetanse (for ikke å si interesse!) men også fordi en krone som kuttes er en krone som kuttes. Uansett om årsaken er sånn eller slik.

Arbeiderpartiet kjemper en hard kamp om velgerne. Styringsdyktighet vil alltid være et tema. Ikke bare har AP mista et godt argument mot Frp i små og store debatter. Men Frp har fått et argument mot Ap uten å trenge å løfte en finger. På fotballspråket kalles det en sekspoenger.

Utstillingsvinduet har fått seg en real sprekk, og lar seg vanskelig reparere på en uke. NRK vet at det i Arbeiderpartiet lokalt er fortvilelse over millionsmellen. Og fortvilelse er ikke en følelse som bør få bre seg når det er valgkamp.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Falt 7-8 meter fra festningen

    Laster Twitter-innhold
  • Fallulykke på Fredriksten festning

    To personer skal være involvert i en fallulykke på festningen i Halden. Nødetatene har rykket ut. Skadeomfanget er ikke kjent.