Hopp til innhold

Vindmøllesak til Sivilombudsmannen

Organisasjonen Redd Vestfjella har klaget vedtaket i Aremark kommunestyre om å si ja til vindmøller i Vestfjella inn for Sivilombudsmannen.

Vindmølle

Redd Vestfjella mener Sivilombudsmannen må vurdere habiliteten til noen av politikerne som var med og stemte for vindmøller i Vestfjella i kommunestyret 14. juni.

Foto: Rainer Prang / NRK

Kommunestyret i Aremark vedtok 14. juni med knappest mulig flertall å anbefale at energiselskapet Havgul får bygge vindkraftverk i Vestfjella.

Ni representanter stemte for vindmøller, mens åtte stemte imot.

Noen uker senere leverte mindretallet en lovlighetsklage. Begrunnelsen for klagen var mistanker om at tre av representantene som utgjorde flertallet var inhabile.

Alle de tre har avvist overfor NRK at de var inhabile, men klagen er ennå ikke behandlet.

Vil ha Sivilombudsmannens vurdering

Nå har interessegruppen Redd Vestfjella klaget vedtaket i kommunestyret inn for Sivilombudsmannen.

Begrunnelsen er i hovedsak den samme som ligger til grunn for lovlighetsklagen, men Bård Andersen i Redd Vestfjella legger mest vekt på habilitetsspørsmålet knyttet til Høyres Ole Svendsby og Turid Kollerød.

De tilhører nemlig en gruppe grunneiere øst i Aremark som har tilbudt Havgul sine eiendommer med tanke på utvikling av vindkraft også der.

Avviser påstandene om inhabilitet

Andersen mener at dette prosjektet vil dra stor nytte av at Kjølen Vindpark blir etablert først, ikke minst fordi det da vil foreligge en ferdig kraftlinje ned til Halden som det kan kobles til.

Både Svendsby og Kollerød avviser hele problemstillingen, og begge stiller seg uforstående til påstandene om at de var inhabile i behandlingen av spørsmålet om vindkraftutbygging i Vestfjella.

Men Redd Vestfjella ønsker dette nærmere utredet av Sivilombudsmannen.

– Prosjektet i øst avhengig av prosjektet i vest

– Vi mener at den dagen grunneierne i øst tok en forretningsmessig kontakt med Havgul, gjorde de seg inhabile i saken om vindkraftutbygging i Vestfjella, for det er jo Havgul som har søkt om konsesjon der. Og et anlegg i øst vil jo være en langt mer lønnsom investering om man kan koble seg til det konsesjonssøkte anlegget i vest, sier Andersen.

Han mener at grunneierne i øst visste at et prosjekt på eiendommende deres i sterk grad vil være avhengig av at det planlagte vindkraftverket i Vestfjella blir realisert.

Som belegg viser han blant annet til en Facebook-ytring fra 26. april på diskusjonsforumet «Vindmøller i Aremark» hvor Ole Svendsby skriver: «Og det med øst kan kanskje komme en dag. Men trolig ikke uten Vest.»

Håper på ny behandling

Andersen håper på medhold fra Sivilombudsmannen, slik at kommunen må ta saken opp til ny behandling.

– La oss si at Sivilombudsmannen finner at de var inhabile i det øyeblikket de stemte. Da vil kommunen bli anbefalt å sette vedtaket til side. Da må saken behandles på nytt, og da kan den få et annet utfall, sier Andersen.

Han begrunner det siste med at både Kollerød og Svendsby i så fall ikke kan være med på voteringen i kommunestyret, og da er det mulig at representanter med et annet syn på saken kommer inn i stedet.

Kan drøye før saken blir vurdert

Fungerende kontorsjef hos Sivilombudsmannen Anniken Sogn sier at henvendelsen fra Redd Vestfjella ikke kommer til å bli vurdert før i august, på grunn av ferieavvikling.

Men hun opplyser at slike klager normalt ikke tas opp til behandling hos Sivilombudsmannen før hele saksgangen er fullført - altså før saken har vært til behandling på departementsnivå.

– Vi må først se på om det er grunn til å behandle saksbehandlingsspørsmålene uten at saken har vært behandlet i departementet. Men det er svært sjelden, sier Sogn.