NRK Meny
Normal

Ville stenge kaféen på Kronan skole

Lasse Henriksen fra Fredrikstad ønsket å stenge kaféen på Kronan skole så sent som dagen før angrepet. Han er Sverigedemokraternas leder i Trollhättan.

Trollhättan

Flere lokalpolitikere ønsket å stenge kafeteriaen på skolen dagen før angrepet skjedde, deriblant Lasse Henriksen fra Fredrikstad som er leder for Sverigedemokraterna i Trollhättan.

Foto: ADAM IHSE / TT / NTB scanpix

En lærer og en elev ble drept på Kronan skole i Trollhättan i Sverige torsdag 22.oktober. Gjerningspersonen, 21-årige Anton Lundin-Petterson, drepte de to med sverd og såret to andre personer. Han døde selv på sykehus etter å ha blitt skutt av poltiet.

Dagen før angrepet drøftet kommunens politikere sikkerheten ved kafébygget på skolen.

Kafeteriaen er åpen for allmenheten og flere lærere og lokalpolitikere mente sikkerheten for skoleelvene ikke var god nok.

Ønsket å stenge kafeteriaen

Blant kritikerne som ønsket å stenge kafeteriaen er Lasse Henriksen fra Fredrikstad. Han er Sverigedemokraternas leder i Trollhättan, skriver Dagbladet.

Ifølge lokalavisa ttela skal Henriksen ha ytret et ønske om å stenge kafeteriaen dagen før angrepet skjedde.

Henriksen innvandret til Sverige for 40 år siden og har vært leder for Sverigedemokraterna i Trollhättan siden 2012, skriver Dagbladet.

Rasisitiske motiver

Gjerningspersonens motiver for angrepet var rasistiske ifølge politiet.

– Han har valgt ut sine ofre. De med mørk hud har blitt utsatt for angrep. Han har til og med møtt noen som hadde lyst hår, og de ble ikke angrepet, opplyste politietterforsker Thord Haraldsson på en pressekonferanse dagen etter angrepet.

21-åringen har også likt flere filmer av Sverigedemokraterna og deres partileder Jimmie Åkesson. Når Dagbladet spør Lasse Henriksen om hva han synes om det, vil han ikke svare.

– Det har jeg ingen kommentar til. Du får ringe partiledelsen for å få en kommentar, fordi meg får du ingen kommentar fra, sier Henriksen til avisen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.